Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάτεμα τράπουλας

Στη θετική ψυχολογία και τις υψηλότατες τιμές του πετρελαίου αναφέρονται οι αναλυτές. Στην αγορά προεξοφλούνται μεγαλύτερες ή μικρότερες επιχειρηματικές κινήσεις, καλλιεργούνται προσδοκίες τη στιγμή που είναι προφανές πως η επιχειρηματική ”τράπουλα” ανακατεύεται εκ νέου. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν, σε δεύτερο βαθμό, στην καταγραφή νέων ”υψηλών” τιμών της Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιστρέφουν τα χαμόγελα στα χείλη εκείνων των λίγων που προβληματίστηκαν με τη μικρή... διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας.

Εάν δεν συμβεί κάτι δραματικό στα ξένα χρηματιστήρια, η υπόθεση άνοδος και για τη Σοφοκλέους είναι μονόδρομος.

Το μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Δείκτης σχετίζεται με τις εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί κυρίως σε δύο μέτωπα, το τραπεζικό και το τηλεπικοινωνιακό.

Οι ειδικοί της αγοράς αναφέρονται στη θετική ψυχολογία (Σίγμα Χρηματιστηριακή), τις υψηλές τιμές του πετρελαίου (Marfin Analysis), αλλά και τη σημερινή συνεδρίαση της FED (Proton Χρηματιστηριακή).

Η ουσία είναι πως οι ξένοι, η συμμετοχή των οποίων στον FTSE-20 προσεγγίζει πλέον το 50%, θεωρούν τη Σοφοκλέους ως ένα από τα ισχυρά ”χαρτιά” του χαρτοφυλακίου τους, των αναδυόμενων περιφερειακών αγορών.

Το euro2day.gr, άλλωστε, εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια υποστηρίζει σταθερά πως οι ξένοι ήρθαν, έλεγξαν την αγορά μας και θα μείνουν.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών δημιουργούν εύλογα προσδοκίες, όχι μόνο για τις Πειραιώς και Eurobank, αλλά και για τις Εθνική και Alpha, τη στιγμή που οι εξελίξεις στην Εμπορική ”τρέχουν”.

Στο μέτωπο της Εμπορικής όλα δείχνουν πως, αν μη τι άλλο, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου (οπότε και θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική γενική συνέλευση) θα έχουν λυθεί τα ακανθώδη ζητήματα ασφάλισης, ένταξης στο ΕΤΑΤ και υπάρξει αποσαφήνιση των κυβερνητικών προθέσεων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Για τη μετοχή της Εθνικής το... ταμπλό με τιμή στα 31,40 ευρώ (ελάχιστα χαμηλότερα των υψηλών των 31,48 ευρώ) τα λέει όλα.

Στον ΟΤΕ εκτιμούμε πως η άμεση αντίδραση της μετοχής προς τα 18,5 ευρώ αποτελεί το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Το κλίμα, όπως διαμορφώνεται στον FTSE-20, είναι προφανές πως τις τελευταίες εβδομάδες ”λύνει τα χέρια” και όσων δραστηριοποιούνται στον μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες επανέρχονται δραστήριοι, συζητούν μεταξύ τους, όλο και περισσότεροι αναλυτές στοχεύουν και σε άλλες μετοχές, όλο και περισσότεροι μεσαίου μεγέθους επενδυτές επανακάμπτουν.

Δεν είναι τυχαίο πως στην αγορά η χθεσινή αναδιάταξη δυνάμεων στον ΔΟΛ υπολογίστηκε ως μία ακόμη επιχειρηματική κίνηση που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των τελευταίων ημερών.

Θα συμφωνήσουμε με τον Θ. Μαυρίδη πως ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε μόνο δύο επιλογές για να αποφασίσει.

Επιλέγη, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο φίλος Θανάσης το ”Ανακάτεμα της τράπουλας”, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε ένα θερμό κλάδο που υπερθερμαίνεται και διεθνώς με τα όσα φημολογούνται και κυοφορούνται.

Το γεγονός ότι για τη Motor Oil καταγράφεται νέα ιστορικά υψηλή τιμή, χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η επένδυση του Diesel, αποτελεί μία ακόμη ενδεικτική περίπτωση του διορατικού τρόπου με τον οποίο κινούνται οι ξένοι θεσμικοί.

Η συμμετοχή των ξένων διαμορφώνεται πλέον στο 42% του ”ελεύθερου κυκλοφορούντος του μετοχικού κεφαλαίου της Motor Oil”, καθώς στην πλειονότητά τους οι Έλληνες θεσμικοί έχουν ρευστοποιήσει τους τελευταίους μήνες θέσεις περίπου 6 εκατ. μετοχών, οι δε ξένοι έχουν απορροφήσει περίπου 6,5 εκατ. μετοχές.

Είναι προφανές ποιος και γιατί κερδίζει από την ελληνική αγορά.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι πως κινείται και ο μεσαίος -χαμηλότερος χώρος.

Η Beta ξεκινά την κάλυψη της Inform Lykοs και θέτει την τιμή–στόχο στα 4,54 ευρώ.

Η ανάπτυξη του ομίλου στη Ρουμανία αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα για έναν όμιλο όπου επιχειρείται η επιχειρηματική (και χρηματιστηριακή) επαναφορά.

Μέχρι στιγμής το στοίχημα κερδίζεται από εκείνους που ριψοκινδυνεύουν τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ύστερα από καιρό πραγματοποιήθηκαν αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Τηλέτυπος, με την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να διαμορφώνεται σταθερά υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ.

Το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης (των 100 εκατ. ευρώ) είχε σημειωθεί σε παλαιότερες προσεγγίσεις του euro2day.gr πως θα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής μετοχών που δεν θα έπρεπε να αποκλειστούν από τη διαμορφούμενη ”διεθνή αγορά”.

Το αν θα κινηθεί σήμερα ανοδικά ή με μικρές ενδιάμεσες διορθώσεις πέριξ των 3.310 μονάδων ο Γ.Δ. ελάχιστη σημασία έχει.

Αυτό που μετρά είναι η μόχλευση και η διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και των επιλογών προς την καλούμενη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Επί της ουσίας, η αγορά σε επίπεδο Γ.Δ. είναι έτοιμη για την καταγραφή νέας ”υψηλής τιμής”.

Το αν αυτό θα συμβεί με αφορμή τα αποτελέσματα των Πειραιώς, Eurobank, ΟΤΕ ή της Εθνικής είναι κάτι που δεν απασχολεί πλέον και τόσο τους όλο και περισσότερο ενεργούς ”παίκτες” της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v