Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τάση από τα ξένα

Τα αποτελέσματα των τραπεζών, με την Πειραιώς να δίνει πρώτη το στίγμα την ερχόμενη Τετάρτη, εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση της Σοφοκλέους. Μάλλον θετικοί έως ουδέτεροι εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φαίνεται να ισορροπούν. Σε νέο υψηλό επίπεδο το πετρέλαιο, σε αναμονή των αμερικανικών επιτοκίων η Wall.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τους Έλληνες θεσμικούς σε διακοπές, η όποια τάση διαμορφώνεται από τις κινήσεις των ξένων.

Στις διεθνείς αγορές το κλίμα φαίνεται να ισορροπεί και πάλι, καθώς λίγο νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρούσαν με μικρή θετική μεταβολή.

Οι επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν πως η τάση θα διαμορφωθεί με βάση τις προσδοκίες και τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων, καθώς μεθαύριο ανακοινώνεται το εξάμηνο της Πειραιώς και την επομένη της Eurobank.

Με βάση τα αποτελέσματα, αλλά και τις εξελίξεις, κυρίως στην Εμπορική, ο κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, καθώς σε δεύτερο επίπεδο το θέμα της Εμπορικής θα απασχολήσει την αγορά.

Αναφερόμαστε βεβαίως στην… αντιπαράθεση μεταξύ ξένων και Ελλήνων για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής, καθώς πέραν του γαλλικού ενδιαφέροντος για την τράπεζα ενδιαφέρονται και Έλληνες τραπεζίτες.

Το ενδιαφέρον αυτό προφανώς και δεν θα εκδηλωθεί άμεσα, αλλά σε συνδυασμό με τον κύκλο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων ενδέχεται να κρατήσει τον κλάδο σε υψηλό επίπεδο τριετίας – τετραετίας.

Το ενδεχόμενο μικρής διόρθωσης είτε στην αρχή είτε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης είναι πιθανό, αν και η διάθεση των ξένων παραμένει από ουδέτερη έως ελαφρώς θετική.

Θα πρέπει κατά συνέπεια για σήμερα να προσεχθούν οι δύο τραπεζικές μετοχές, ο τίτλος του ΟΤΕ, αλλά και η μετοχή του ΟΠΑΠ, λόγω της αναδιάρθρωσης ξένων χαρτοφυλακίων που καταγράφηκε την Παρασκευή.

Στο μεσαίο χώρο πέραν των λίγο πολύ γνωστών κινήσεων και επικείμενων συμφωνιών, θα πρέπει να σημειωθεί πως ενδιαφέρον εκδηλώνεται στο χώρο του εμπορίου, με επίκεντρο τον Κορασίδη, το φαρμακευτικό κλάδο, αλλά και τις κατασκευές.

Επιμέρους μετοχές εταιριών που εμπλέκονται άμεσα είτε έμμεσα στη φημολογία των τελευταίων ημερών, θα μπορούσαν να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Από αυτήν την άποψη, οι μετοχές των REDS, Intrakat, Veterin, Νεοχημικής, ΕΛΤΕΧ, Ηλεκτρονικής Αθηνών και ορισμένων ακόμη αυτού του χώρου θεωρούνται σηματωροί των όσων φημολογείται πως έχουν δρομολογηθεί στο παρασκήνιο της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v