Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ό,τι πουν οι ξένοι

Αγροτική, ΟΤΕ και έπεται, όπως όλα δείχνουν, η συνέχεια στο έργο των ξένων, οι οποίοι φαίνεται να κυριαρχούν απόλυτα στη Σοφοκλέους. Ξεθαρρεύουν πάντως όλο και περισσότεροι Έλληνες επενδυτές τη στιγμή που η μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες και υπεραξίες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η επιβεβαίωση της εκτίμησης πως η αγορά δεν αφήνεται στην τύχη της φαίνεται πως οδηγεί σταδιακά στην ενθάρρυνση όλο και περισσότερων Ελλήνων επενδυτών. Δεν αποκλείεται με τα στοιχεία του Αυγούστου να καταγραφεί από πλευράς ενεργών κωδικών η υπέρβαση του ορίου των 100.000 με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Με βάση τη χθεσινή εκ περιτροπής ”συντήρηση” δυνάμεων στον FTSE-20, που παραμένει σταθερά υψηλότερα των 1.800 μονάδων, φαίνεται πως οι κυρίαρχοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν την ευχέρεια και τη ρευστότητα να συνεχίσουν το παιχνίδι τους.

Είναι πιθανό, όταν ολοκληρωθεί ο τελευταίος γύρος ανόδου μετοχών όπως οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil και ΕΛΠΕ να ξεκινήσει ο επόμενος με τραπεζική συνδρομή. Ήδη στη μετοχή της Eurobank, μετά την κατοχύρωση θέσεων και την υποχώρηση προς τα χαμηλά των 25,74 ευρώ, θα πρέπει να ενεργοποιούνται οι πρώτοι αγοραστές.

Ανάλογη συντήρηση δυνάμεων είναι εμφανής στη μετοχή της Εθνικής σε επίπεδο υψηλότερο των 30 ευρώ. Είναι ακόμη προφανές πως οι ξένοι (σε συνεργασία με το Δημόσιο) έχουν ιεραρχήσει τις προτεραιότητές τους και κινούνται ανάλογα. Σε πρώτη φάση προέχει η διάθεση του μειοψηφικού πακέτου της Αγροτικής, όπως αυτή μπορεί να σχετίζεται με τη σύσταση της UBS και την αποτίμηση των 4,237 δισ. ευρώ.

Επόμενη προτεραιότητα αποτελεί ο ΟΤΕ, όπου αθόρυβα ενδυναμώνονται Cosmote και CosmoRom, ενώ η Alpha Finance βγαίνει ακόμη μια φορά ”μπροστά” με τιμή-στόχο στα 22 ευρώ.

Ελάχιστα πράγματα φαίνεται πως είναι αφημένα στην τύχη τους και εύλογα το ενδιαφέρον των ”ισχυρών” παικτών στρέφεται εδώ και καιρό εμφανώς προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στον μεσαίο τραπεζικό χώρο οι διεργασίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο. Σε μετοχές θυγατρικών ομίλων ενισχύονται οι συναλλαγές, με το κλίμα να διαμορφώνεται ανάλογα από λίγο ώς πολύ γνωστές φήμες.

Οι χθεσινές συναλλαγές στην Αστήρ Παλλάς αποτελούν ενδεκτική περίπτωση. Μετοχές εταιριών όπως οι Ολυμπιακή Τεχνική, Jumbo, Marfin, Λύκος, Ελινόιλ, Αθηνά, ΔΟΛ και αρκετές ακόμη συγκεντρώνουν δικαιολογημένα το ενδιαφέρον των ”παικτών”.

Για τη σημερινή συνεδρίαση προέχει η διασφάλιση των στηρίξεων (3.250 - 3.265 μονάδων) και η πιθανή αναστροφή της τάσης στη μετοχή της Eurobank με ενδεχόμενη την προσέγγιση των 1.830 για τον FTSE-20.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v