Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Οι ατσίδες με τα φράγκα”!

Φίλος αναλυτής μάς τα ”χώνει γερά” και δηλώνει το θαυμασμό του για τους ”μάγκες” που οδήγησαν ψηλά τη Σοφοκλέους: ”Οι τύποι κατουράνε υδράργυρο και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον ΕΛΔάρχη της Τρίπολης που αγωνίζεται να κρατήσει ανοικτούς τους πελάτες την Τ+4 ημέρα”. Αν μη τι άλλο, είναι μία... απολαυστική επιστολή!

”Οι ατσίδες με τα φράγκα”!
Φίλος αναλυτής μάς τα ”χώνει γερά” και δηλώνει το θαυμασμό του για τους ”μάγκες” που οδήγησαν ψηλά τη Σοφοκλέους: ”Οι τύποι κατουράνε υδράργυρο και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον ΕΛΔάρχη της Τρίπολης που αγωνίζεται να κρατήσει ανοικτούς τους πελάτες την Τ+4 ημέρα.

Αν μη τι άλλο, είναι μία... απολαυστική επιστολή!

”Δεν ξέρω, αδελφέ Θανάση, αν οι επενδυτές είναι από το City ή από το Σίτι, πάντως η αλήθεια είναι μία: οι τύποι είναι μάγκες και έχουν καταφέρει να πετάξουν έξω όλο τον κόσμο. Δεν πα’ να λες εσύ και εγώ ό,τι θέλουμε για το πετρέλαιο, τα επιτόκια και τη μαυρίλα που έχει η οικονομία. Οι τύποι, αν αποφασίσουν να πατήσουν τα κουμπιά, σε πετάνε έξω πριν προλάβεις να καταλάβεις τι σου γίνεται.

Βέβαια γι’ αυτό δεν φταίει το διαβατήριο των κυρίαρχων της ελληνικής αγοράς, αλλά η διαστροφή των ιθαγενών διαχειριστών.

Νομίζω ότι ένας λόγος για τον οποίο η άνοδος έχει περιοριστεί είναι γιατί τα κέντρα αποφάσεων δεν είναι εγχώρια. ”Αυτοί” δεν έχουν πια έδρα τη ”Ράτκα”, το ”Da Capo” ή το ”Balthazar”, και έτσι η πληροφόρηση των Ελλήνων διαχειριστών είναι πολλές φορές χειρότερη από αυτή των εφημερίδων.

Τώρα πια, εκτός από την ανικανότητα να παρακολουθήσουν το Δείκτη σε αποδόσεις, βγαίνει και μια κακία: Οι ξένοι το πάνε, θα μας φορέσουν τα χαρτιά, το χειραγωγούν, κούφια η αγορά, παίρνουν τις δουλειές κ.λπ. κ.λπ. Ε, λοιπόν, όλα αυτά δεν διαφέρουν σε τίποτα από την άλλη παράνοια, αυτή του τύπου ”η Εκκλησία ρίχνει το χρηματιστήριο για τις ταυτότητες, όταν μιλήσει ο Σημίτης θα το πάνε κάτω για να τον πικάρουν, υποτιμητικοί κερδοσκόποι στα Παράγωγα” και άλλες απίθανες ιστορίες.

Δεν έχουμε καταλάβει κάτι: ”Αυτοί” δεν είναι πια τα παλικάρια με τα ξεσκισμένα margin και τις ”μουσατένιες” αγορές στο δεκάλεπτο για να βγει ψηλά το κλείσιμο. Οι τύποι κατουράνε υδράργυρο και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον ΕΛΔΕάρχη της Τρίπολης που αγωνίζεται να κρατήσει ανοικτούς τους πελάτες την Τ+4 ημέρα.

Δυστυχώς για τους υπόλοιπους, έχουμε κολλήσει στον Μήτσο με την πληροφορία από τον μπατζανάκη που δουλεύει στο λογιστήριο της εισηγμένης σε επιτήρηση και θα κάνει κίνηση από το 0,30 στο 0,32.

Δες τι έγινε σε ΟΠΑΠ, ΑΤΕ και Γενική Τράπεζα. Όχι μόνο δεν έδωσαν γρήγορες αποδόσεις, αλλά τραβήξανε και πάνω με πρωτοφανή τσαμπουκά (λέγε με ΑΤΕ). ”Έλα μωρέ, για να βγάλει το κράτος τα χαρτιά ψηλά”.

Σύμφωνοι. Ποιος όμως μάς απέκλεισε από αυτή την αγορά; Στο 2,5 τα λεβεντόπαιδα πέταγαν τα χαρτιά της ΑΤΕ σαν χαρτοπόλεμο για να γράψουν ένα σίγουρο 25%. Το ίδιο και στη Γενική. ”Χώσε εδώ να τα πάρεις χαμηλότερα όταν μπουν τα κομμάτια”. Μάγκες τα Γαλλάκια. Τους πήραν τα χαρτιά και άντε γεια. Καλά, στον ΟΠΑΠ τους κάνανε τέτοια πλάκα που θα τη θυμούνται για καιρό. Σε λίγο, όταν θα πέφτουν οι τζίφρες και θα εξαγοράζονται ολόκληρες εταιρίες (μην έχεις καμία αμφιβολία γι’ αυτό), θα ανακαλύψουμε κι εμείς ότι μάλλον ήταν φθηνές σε αυτά τα επίπεδα.

Ποιο Αιγάλεω, λοιπόν; Μακάρι να είχε και ο Αιγαλεώτης τον τσαμπουκά του ξένου, ο οποίος έδωσε (πολύ) χρήμα σε αυτούς που πίστεψαν. Ο Αιγαλεώτης θα συμπεριφερόταν σαν τον βλάχο που μόλις δει ότι είναι πάνω από τις προμήθειες αρχίζει να στήνει πωλήσεις. Ο ξένος βέβαια δεν ήρθε για να χάσει. Γι’ αυτό και συμπεριφέρεται σαν το καζίνο: Έχει το χρόνο και ατελείωτο χρήμα με το μέρος του.

Οι τράπεζες δεν έχουν πια εγκλώβισμένους. ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ Coca Cola και άλλες εταιρίες με διεθνές μετοχολόγιο βρίσκονται στα υψηλά τους. Είναι τυχαίο αυτό; Όταν ο εισηγμένος νιώθει την ”κάννη” των πωλήσεων στον κρόταφο δεν βάζει χέρι στο ταμείο (ψάχνει τα συρτάρια, όπως λέγεται κομψά στην αγορά). Και εταιρική διακυβέρνηση έχει και site ενημερωμένο και business plan και γενικώς είναι κύ-ρι-ος. Αλλιώς θα τα φάει στο κεφάλι. Μακάρι να γίνει το ίδιο και σε άλλες εταιρίες, μπας και δουν άσπρη μέρα οι μέτοχοι τους.

Το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι επειδή ακριβώς οι δικοί μας έχουν μείνει με τις ”εμπνεύσεις” στο χέρι (parking) και όλος ο ”αφρός” των χαρτιών έχει πουληθεί χαμηλότερα, βγαίνουν και πυροβολούν ακατάσχετα δεξιά και αριστερά. Να μου το θυμηθείς: η συγκεκριμένη ομάδα διαχειριστών, αναλυτών, δημοσιογράφων, αντικριστών, μπρoκεράδων μεγαλοχρηματιστών και μεγαλοπαραγόντων θα πάρει τις μεγάλες ζημιές από το short.

Ακόμα δεν έχεις δει τίποτα. Τα χαρτιά που αξίζουν θα κάνουν τη διαδρομή του Μυτιλιναίου και του Φουρλή (+600%), και μάλιστα σε χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που χρειάστηκε ο Ευάγγελος. Έως τότε τα έντυπα θα λένε ”μείνε εκτός” και εμείς θα κλαίμε που για άλλη μια φορά είδαμε τις κορδελιές με τα λεφτά να περνάνε, αλλά εμείς ”κοιτάζογλου” ως συνήθως”.

Υπεύθυνος για τη ”φιλοξενία”:

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v