Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση, παρά τις αναβαθμίσεις

Προς το χαμηλότερο όριο της περιοχής στήριξης υποχωρεί ο Γ.Δ., καθώς συνεχίζονται οι πωλήσεις κυρίως σε μετοχές του FTSE-20. Ανάλογα επιβαρημένη είναι όμως σήμερα η εικόνα και στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Από την άλλη, ξένοι και Έλληνες αναλυτές θέτουν υψηλότερα την τιμή-στόχο για μετοχές-επιλογές τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ό,τι πουν οι ξένοι και οι Έλληνες συνεργάτες τους. Με την αγορά να ξεκινά από τις 3.276,3 μονάδες και να υποχωρεί στη συνέχεια μέχρι τις 3.255, πυκνώνουν οι αναλύσεις - εκθέσεις για συγκεκριμένες μετοχές.

Με τη μετοχή της Eurobank να κυμαίνεται στα 25,42 ευρώ (-0,78%), έρχεται η UBS να ”χτυπήσει” με ακόμη μία ανάλυσή της αναθεωρώντας την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 33 ευρώ. Από τη χαμηλή τιμή των 25,5 ευρώ ο ξένος οίκος δίνει περιθώριο αντίδρασης για τη μετοχή της Eurobank τα 7,5 ευρώ.

Η Π&Κ από τα 16,34 ευρώ της Πειραιώς αναθεωρεί την τιμή-στόχο στα 19, δείχνοντας πιο... φειδωλή στην προσέγγισή της. Το ”γαϊτανάκι” όμως των αναλύσεων - εκθέσεων συνεχίζεται με την προσέγγιση της Lehman για τον ΟΤΕ μόλις μία ημέρα μετά την έκθεση της Alpha Finance και την ουσιαστική αναβάθμιση της σύστασης για τον Οργανισμό. Ο ίδιος ξένος οίκος από τα 23,6 ευρώ (τρέχουσα τιμή) της Coca Cola 3E αναθεωρεί ανοδικά στα 26,5 ευρώ.

Οι ειδήσεις συγκλίνουν στην ενίσχυση της εκτίμησης πως οι ξένοι ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, κάτι που βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι στη συνέχεια.

Πάντως, από τις μετοχές του FTSE-20 η Motor Oil κινείται υψηλότερα, ο ΟΤΕ αντιδρά στα 17,06 ευρώ και η Τιτάν στα 27,28 ευρώ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, από πλευράς Δείκτη, ελέω Αγροτικής, η εικόνα είναι διαφορετική.

Στην τραπεζική μετοχή οι συναλλαγές προτού καν συμπληρωθεί μία ώρα συνεδρίασης προσέγγισαν το 1 εκατ. τεμάχια, η δε τιμή έφτανε στα 4,80 ευρώ (+2,6%). Όμως, η συνολικότερη εικόνα της αγοράς αποδίδεται εύλογα στη σχέση ανοδικών - πτωτικών που εμφανίζεται επιβαρημένη στο περίπου 1 προς 7.

Στα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης για κάτι λιγότερο από 30 μετοχές σημειωνόταν θετικό ποσοστό μεταβολής. Μεταξύ των εξαιρέσεων συγκαταλέγονται οι μετοχές των Intralot, Αστήρ Παλλάς, Άκτωρ, Σιδενόρ, Βωβός, Ιντρακάτ, Lavipharm, Unisystems, Νεοχημική, Αλουμύλ και βεβαίως η Αγροτική Ασφαλιστική.

Αυτό που φαίνεται να έχει σημασία για τη συνέχεια είναι αυτό που εξαρχής είχε επισημανθεί, και αφορά στην επιβεβαίωση (ή όχι) της ανθεκτικότητας της περιοχής ”στήριξης” των 3.250 - 3.265 μονάδων.

Μάλιστα, για τον FTSE-20 η χαμηλότερη τιμή μέχρι στιγμής σημειωνόταν στις 1.808 μονάδες, αφού ο δείκτης ”άνοιξε” στις 1.824,1, αντέδρασε για λίγο προς τις 1.826,7, για να υποχωρήσει σταθερά στη συνέχεια.

Η έως τώρα προσφορά που έχει εκδηλωθεί δεν θεωρείται, συγκριτικά, υψηλή (εξαιρουμένης της Alpha Bank), με ορισμένους να αναφέρονται σε πίεση ικανή να ”εκβιάσει” πωλήσεις κυρίως από βραχυπρόθεσμους ”παίκτες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v