ΧΑ: Σε ρόλο... Big Brother οι πωλητές

Δυναμικό "παρών" από τους πωλητές σε δύο περιπτώσεις όπου ο Γενικός Δείκτης πήγε να "ξεφύγει" ψηλότερα. Αδύναμος ο όγκος συναλλαγών. Ανοδικά οι τράπεζες, υπεραπόδοση για Eurobank (+6,96%). 

Μπορεί οι πωλητές να μην κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στο Χ.Α. και πλην ελαχίστων διορθωτικών συνεδριάσεων να αφήνουν τις πρωτοβουλίες στους λίγους αγοραστές, όμως η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι είναι παρόντες και πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να επανελέγξουν το “παιγνίδι”.

Έτσι, σήμερα και ενώ ο Γενικός Δείκτης, σε δύο περιπτώσεις, έδειξε ότι διεκδικεί κλείσιμο σε νέο υψηλό 18 μηνών και απειλεί και τις 1050 μονάδες, η ενεργοποίηση των εν δυνάμει πωλητών ήταν άμεση.

Ιδιαίτερα, προς το τέλος, όταν έδειξαν να “ανοίγουν βήμα” και οι Τραπεζικοί τίτλοι με την Alpha Bank να επανακτά το υψηλό ημέρας των 1,23 ευρώ (+3,36%) και την Εθνική να αναρριχάται μέχρι τα 1,08 ευρώ (+5,88%).

Με την τελική αντεπίθεση των αγοραστών ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1047,95 μονάδες (16.36), όταν για δεύτερη φορά μέσα στην μέρα οι πωλητές δήλωσαν παρόντες.

Ο Δείκτης στις 16.47 είχε υποχωρήσει στις 1041,8 μονάδες, στις 17.00 βρέθηκε στις 1041,64, μέσω των δημοπρασιών βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1037,67μονάδες και τελικά έκλεισε στις 1039,49 με κέρδη 0,12% (δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση). Να τύχει υποσημείωσης ότι στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι τίτλοι των Μέτκα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Κύπρου, Βιοχάλκο, Motor Oil και Frigoglass.

Παρά τις “αψιμαχίες” στο ταμπλώ και σήμερα η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων.

Έτσι οι όποιες απορίες για την βραχυπρόθεσμη κίνηση της Αγοράς, παραπέμπουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όμως συνεδριάσεις σαν την σημερινή, αλλά και σαν την συνεδρίαση της Δευτέρας, επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι η περαιτέρω πορεία του Δείκτη εξαρτάται περισσότερο από την “ανοχή” των πωλητών και σαφώς λιγότερο από την δυναμική των αγοραστών, τουλάχιστον μέχρι να ενσκήψει η επόμενη είδηση – καταλύτης.

Από εκεί και πέρα, το “rotation” στο ταμπλώ του 25αρη και στους Δεικτοβαρείς τίτλους, καλά κρατεί.

Έτσι ο τίτλος της Coca-Cola που χθες ηγήθηκε της ανοδικής κίνησης, σήμερα δεν “είδε” θετικό πρόσημο στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης.

Έτσι χρειάστηκε να “επιστρατευθεί” ο ΟΠΑΠ, που χθες κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχοντας σημαντικές βοήθειες από την ΔΕΗ και σχετικές βοήθειες από Ελλάκτωρα, Εθνική, Πειραιώς, Intralot και Eurobank.

Να σημειωθεί ότι οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρας, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, δεν “είδαν” αρνητικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

“Πράσινα” ταμπλώ στην Ασία, που βοήθησαν τον MSCI World να αναρριχηθεί σε υψηλά 4,5 ετών, μικτά πρόσημα και μικρές διαφοροποιήσεις στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, με την τελευταία να διακρατεί τα υψηλά 5ετίας. Αντίθετα σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώνονται στα πολύτιμα μέταλλα.

Υπό αμφισβήτηση τίθεται το Ιαπωνικό οικονομικό μοντέλο που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές μετά το έλλειμμα ρεκόρ που ανακοινώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο της Χώρας.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 1,6 τρισ. γεν (17,1 δισ. δολ.) τον Ιανουάριο, επίπεδο που ξεπερνά κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς η μέση πρόβλεψη των αναλυτών ήταν στα 1,38 τρισ. γεν. Οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 7,3% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση μόλις 1,6%. Οι εξαγωγές από την άλλη πλευρά ενισχύθηκαν κατά 6,4%, επίσης υψηλότερα των εκτιμήσεων για ενίσχυση κατά 5,6%.

Ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε το outlook για τον κλάδο Κατοικίας της Κίνας από αρνητικό σε σταθερό. Η αναβάθμιση έρχεται δύο χρόνια μετά την απόφαση της S&P να υποβαθμίσει τις Κατασκευαστικές εταιρείες της Κίνας με αρνητικές προοπτικές (outlook). Ο κλάδος κατασκευής ακινήτων είναι η σημαντικότερη ατμομηχανή της ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας, καθώς καταλαμβάνει πάνω από 10% του ΑΕΠ.

Παρά το ότι η κινητικότητα στην Αγορά αυξήθηκε στις αρχές του 2013, οι πιέσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα θα διατηρηθούν για τις Ισπανικές Τράπεζες τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s.

Για το 2013, ο οίκος εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό ορισμένες Ισπανικές Τράπεζες να έχουν την πιθανότητα να στραφούν στις Αγορές κεφαλαίου, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τις σποραδικές περιόδους χαμηλότερης αστάθειας στις Αγορές και όχι από μια διατηρήσιμη ανάκαμψη της πρόσβασης των Τραπεζών σε μεγάλα δάνεια.

Η Moody’s αναμένει αρνητικές λειτουργικές συνθήκες για τον Τραπεζικό κλάδο και το Κράτος της Ισπανίας τους επόμενους 12 μήνες, κάτι που θα συνεχίσει να επιβαρύνει την εμπιστοσύνη της Αγοράς και ως εκ τούτου θα αποτρέψει την επιστροφή σε ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης για το Σύστημα.


Τι λέει η JP Morgan για Κύπρο

Ο “ψευτοπόλεμος τελείωσε, τώρα έρχονται τα δύσκολα”, τιτλοφορείται έκθεση της JPMorgan Chase Bank για την Κύπρο. Ο πραγματικός πόλεμος για το πακέτο των 17,5 δισ. ευρώ και τις προϋποθέσεις του μνημονίου θα αρχίσει αμέσως μετά το, εν πολλοίς αναμενόμενο, αποτέλεσμα του β΄ γύρου των Προεδρικών εκλογών την Κυριακή στη Νήσο και πολλές μάχες θα κριθούν στη Γερμανία, εκτιμά ο οίκος. Δυστυχώς για την Κύπρο, τονίζεται στην ανάλυση, το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στον Πυρήνα της Ευρώπης, όπου θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει την Κοινοβουλευτική έγκριση για πακέτο από το ταμείο βοήθειας ESM.

Ειδικά στη Γερμανία, που είναι αντιμέτωπη με τις εγχώριες εκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος χρειάζεται οπωσδήποτε μια συμφωνία που θα προσφέρει στήριξη στην Κύπρο - αλλά μια συμφωνία με τους δικούς της όρους.

Η Ιρλανδική Κυβέρνηση πούλησε την Ασφαλιστική εταιρεία, την οποία υποχρεώθηκε να Κρατικοποιήσει κατά την διάρκεια της Τραπεζικής κρίσης, έναντι 1,3 δισ. ευρώ στην Καναδέζικη εταιρεία ασφαλειών ζωής Great-West Lifeco. Η Irish Life, που διαθέτει πάνω από 37 δισ. ευρώ σε υπό διαχείριση ενεργητικά, θα συγχωνευθεί με την Canada Life Ireland.

Ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών, Michael Noonan, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Χώρα θα καταφέρει να επιτύχει το στόχο του 7,5% για το έλλειμμα του 2013. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Noonan ανέφερε ακόμα ότι τα κεφάλαια των Τραπεζών επαρκούν για την απορρόφηση των απωλειών από τα στεγαστικά δάνεια.

Οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν αισθητά τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, μετά την εκτίναξη του προηγούμενου μήνα, ενώ οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν ελαφρώς. Οι ανεγέρσεις μειώθηκαν 8,5% στα 890.000 νεόδμητα (στο 12μηνο). Οι αναλυτές περίμεναν ότι τα νεόδμητα θα μειωθούν κατά 3,6% μετά την εντυπωσιακή άνοδο 15,7% του Δεκεμβρίου. Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν 1,8% Για τις νέες άδειες, οι προβλέψεις μιλούσαν για άνοδο 1,2% μετά την αύξηση 1% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών παραγωγού επιταχύνθηκε με ανάπτυξη 1,4% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο του δείκτη τιμών χονδρικής 1,5%. Τον Δεκέμβριο είχε σημειωθεί αύξηση τιμών 1,3%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Φεβρουάριος, είναι συνήθως ο μήνας που ολοκληρώνεται το “January effect”, οπότε οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές καλό θα είναι να είναι προσεκτικοί, καθώς η εγχώρια Αγορά έχει φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, σε σχέση με το Καλοκαίρι του 2012, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Μπροστά είναι όλες οι αποφάσεις για τους όρους ανεκεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις που πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουν να πραγματοποιούνται.

Αν τα παραπάνω ζητούμενα εξελιχθούν ομαλά και σύμφωνα με τις προσδοκίες της Αγοράς, είναι πολύ πιθανόν το Χ.Α., προς το τέλος Καλοκαιριού – αρχές Φθινοπώρου, να βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Βραχυπρόθεσμα όμως, παρά τις αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους και την σχετική επαναδραστηριοποίηση κάποιων κεφαλαίων, δεν μπορεί να αποκλειστεί περίοδος ταλαιπωρίας, καθώς οι Τράπεζες θα απορροφήσουν ρευστότητα από την Αγορά και οι αποκρατικοποιήσεις παραμένουν ζητούμενο.

Σε μία τέτοια περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της VERSAL ΑΕΠΕΥ, κρίσιμα, τεχνικά, θεωρούνται τα επίπεδα των 900 – 880 μονάδων.


Τι βλέπει η S&P για Ελλάδα

Η S&P δεν βλέπει σύντομα και τρίτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ εκτιμά πως η πιστωτική θέση της Χώρας θα βελτιωθεί σταδιακά με τη συνεχιζόμενη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, τη βελτίωση των φορολογικών αρχών, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, δηλώνει ο αναλυτής του οίκου Moritz Kraemer.

Ακόμα και μετά την επαναγορά χρέους της Ελλάδας στα τέλη του 2012 (που η S&P είχε θεωρήσει δεύτερη χρεοκοπία μετά την αναδιάρθρωση του χρέους την Άνοιξη του 2012), το καθαρό χρέος της Χώρας στο τέλος του 2012, το οποίο ξεπερνούσε το 160% του ΑΕΠ, εξακολουθεί να είναι τεράστιο.

Ωστόσο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους όρους του προγράμματος διάσωσης, τα Κράτη - Μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω βελτίωσης των επίσημων όρων δανεισμού της Ελληνικής Κυβέρνησης, το όποιο θα επηρεάσει μόνο τους επίσημους πιστωτές, γεγονός που δεν εμπίπτει στην κατηγορία της χρεοκοπίας, σύμφωνα με τον ορισμό της S&P.

Αντιθέτως, για την Κύπρο δίνει πιθανότητες μία στις τρεις για περαιτέρω υποβάθμιση το 2013, στην περίπτωση, για παράδειγμα, όπου δεν υπάρξει οικονομική βοήθεια από την ESM ή και το ΔΝΤ, γεγονός που δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια στην Κυπριακή Κυβέρνηση πέραν της αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Η αξιολόγηση της Χώρας θα υποβαθμιζόταν ακόμα και αν ο οίκος θεωρούσε πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους όρους που θα περιλαμβάνονται σε ένα επίσημο πρόγραμμα βοήθειας.

Κρίσιμα ανοικτά μέτωπα καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, η οποία εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 3,7% του ΑΕΠ και ότι το πρώτο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Η έκθεση σημειώνει ότι η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Francois Hollande στην Αθήνα, συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ σίγουρα ενισχύει την ήδη διαμορφούμενη αντίληψη ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απομακρύνεται. “Πέρα από αυτά τα δύο, όμως, δεν αναμένουμε κάποια άλλη εξέλιξη με σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου.

Σίγουρα οι ανακοινώσεις για Γαλλικές επενδύσεις στην Ελληνική οικονομία είναι ευπρόσδεκτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι προς το παρόν οι Γαλλικές Επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες) βρίσκονται σε στάδιο αποεπένδυσης” τονίζει με έμφαση η Eurobank.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Ξεκινώντας από το ταμπλώ του 25αρη και όπως προαναφέρθηκε, το μεγαλύτερο “βάρος” για το τελικό πρόσημο του Δείκτη, το “επωμίστηκαν” οι ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Ο τίτλος της πρώτης συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έκλεισε σε νέα υψηλά 6 μηνών, ενώ έχει μπροστά του την θεωρητικά ισχυρή αντίσταση των 8,60 ευρώ που χρειαστεί σημαντικά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα για να την υπερκεράσει.

Από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ερχόταν ο τίτλος του ΟΠΑΠ και σήμερα, παρά τις αρχικές διακυμάνσεις, χρειάστηκε να δώσει ανοδική αντίδραση, κάτι που επετεύχθει μετά τις 11.07, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας, κλείνοντας προς το κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης.

Σε αύξηση της τιμής στόχου για τον ΟΠΑΠ στα 7,53 ευρώ, από 7,3 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Goldman Sachs η οποία διατηρεί σύσταση “Neutral” για τη μετοχή.
 
Όπως σημειώνει, ο οίκος προχωρά σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεων της προκειμένου να αντανακλούν: 1) τις προσδοκίες για το λανσάρισμα των 35.000 VLTs που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2014, αντί του τρίτου τριμήνου του 2013 που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. 2) Το επιτυχημένο χτύπημα στο διαγωνισμό των λαχείων έναντι τιμήματος 190 εκατ. ευρώ.

Για τα λαχεία η Goldman Sachs πιστεύει ότι θα παράξουν τα πρώτα έσοδα το 2014 και αυτά θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ ως το 2016. Παράλληλα θα προσφέρουν πληρωμή παικτών (payout ratio) 61%. Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει ότι η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη για το 2013/2014 με πολλαπλασιαστές EV/EBITDA 10,3/8,5 φορές και p/e 14,9/17,7 φορές.

Μία ακόμα μετοχή που παρουσίασε “ενδιαφέρουσα” ημερήσια διακύμανση, ήταν αυτή της Jumbo. Ο τίτλος πριν τις τελικές δημοπρασίες, δέχθηκε “κουδούνιασμα” και βρέθηκε να υποχωρεί στα 7,21 ευρώ (-6,36%), για να κλείσει στα 7,66 ευρώ με απώλειες 0,52%.

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλώ, το οποίο κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις παρουσιάζει διαθέσεις σχετικής διαφοροποίησης και σύμφωνα με τους ασχολούμενους με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, πυρετώδεις συσκέψεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στα Τραπεζικά επιτελεία καθώς ο Μάρτιος έρχεται με δύο «ορόσημα» ικανά να αλλάξουν την δομή και την φυσιογνωμία του Πιστωτικού Συστήματος.
 
Αρχικά τις επόμενες ημέρες καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, όπου μεταξύ άλλων θα έχει συναντήσεις με τις διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών, της ΤτΕ και βεβαίως του ΤΧΣ, ενώ μέχρι τέλους Μαρτίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα Business Plans που θα αναλύουν με ποιους τρόπους θα καταστούν βιώσιμες οι Ελληνικές Τράπεζες την επόμενη διετία.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το Τραπεζικό ταμπλώ, δύο ήταν οι μετοχές που τράβηξαν το ενδιαφέρον.

Κατ΄ αρχήν ο τίτλος της Eurobank, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έκλεισε σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας, με αυξημένες συναλλαγές και συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Στη “αντίπερα όχθη”, ο τίτλος της Τρ. Αττικής, που έκλεισε σε νέο χαμηλό 5μηνου και επιβεβαιώνει τις απαισιόδοξες προβλέψεις αυτών που υποστηρίζουν ότι παρόμοια “μεταχείριση” θα έχουν και οι υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές, μόλις ξεκινήσουν οι διαδικασίες της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Χαμηλότερα του 25αρη, με ανοδικό “gap” ξεκίνησε ο τίτλος του Παρνασσού, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Πιθανόν οι σημερινοί αγοραστές να βρήκαν ενδιαφέρουσα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Κατάρ εκδηλώνει εκ νέου ενδιαφέρον για την επένδυση στο Ελληνικό, έχοντας μάλιστα προχωρήσει σε υπογραφή ρήτρας εμπιστευτικότητας με την Ελληνική Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα. Εν τω μεταξύ, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι δημιουργεί επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 12 δισ. δολαρίων (destress fund) που θα εξαγοράζει “προβληματικά” περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και θα εισαχθεί στο εγχώριο Χρηματιστήριο.

Από εκεί και πέρα, επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και ΟΛΠ, ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε ΕΒΖ, ΕΛΒΑΛ και Autohellas.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Βιοκαρπέτ και ΚΛΜ, ενώ σημαντικότατα κέρδη, με ελάχιστες συναλλαγές, κατέγραψε ο Βαράγκης, μετά την ανακοίνωση για έκτακτη γ.σ., στις 12 Μαρτίου, με θέμα την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει κατ΄ αρχήν ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Εμφανέστατο πωλητή έχει η Lamda Development, που συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα σήμερα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας (!)

Τέλος, δεν μπορεί να μην τύχει επισήμανσης η επιμονή του Λουλη σε πλαγιοανοδική κίνηση, καθώς ο τίτλος συμπλήρωσε 10 συνεχόμενες συνεδριάσεις χωρίς αρνητικό τελικό πρόσημο και κινείται σε υψηλά 362 μηνών (!)

Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 66,2 εκατ. (από 71,1 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) και τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,949 εκατ. (-43,4%).

Η καθαρή θέση στα 89 εκατ. οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα 14,1 εκατ. και οι μακροπρόθεσμες στα 20,75 εκατ. τα ταμειακά διαθέσιμα (στις 30/9) στα 4 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 44,45 εκατ.


-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας μικρής ανόδου, με το συμβόλαιο να έχει καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να αυξάνει το premium στο 1,76%.

Μικρή αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του FTSE25 και μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να υποχωρούν στα 27.516 συμβόλαια.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.669, τιμή εκκαθάρισης 355,5) κινήθηκαν μεταξύ 351,5 και 358.15 μονάδων.

Αξιοπρόσεκτος ο δανεισμός τίτλων (600.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9.378), Alpha Bank (5.161), Πειραιώς (2.136), ΟΠΑΠ (1.127), ΟΤΕ (4.644), MIG (938), Μυτιληναίο (173), ΔΕΗ (1.307), Intralot (414), ΓΕΚ (478), Eurobank (303), Κύπρου (740), Ελλάκτωρα (149).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μειωμένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap καθώς σημειώθηκαν μόνο 789 τεμάχια (674 calls και 115 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 44%.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ και άλλα τόσα, της ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 7,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (7.786.106 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v