Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ – CAC 40 συμμαχία;

Το ΧΑ προσβλέπει στον γαλλικό… αέρα για να κινηθεί προς τις 360 μονάδες (FTSE Large Cap). Κλειδί η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά των τραπεζών και η ολοκλήρωση της κατοχύρωσης θέσεων σε ΟΠΑΠ-ΟΤΕ.

Καλή η επιτάχυνση προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Με γαλλικό «αέρα», είναι αλήθεια, που ώθησε τον Γενικό Δείκτη στις 1.038,26 μονάδες. Με τις τράπεζες να κρατούν τον βραχυπρόθεσμα ανοδικό ρυθμό τους, τον κλαδικό δείκτη στις 190,49 και τον FTSE Large Cap στις 348,87 μονάδες. Όλα αυτά με συναλλαγές διατήρησης της ήπιας τάσης βασικών δεικτών και μετοχών των τελευταίων συνεδριάσεων.

Αναμφίβολα, η χθεσινή επίσκεψη του Φρ. Ολάντ, έστω σε επίπεδο εικόνας, προσμετράται θετικά στα της κυβέρνησης, κυρίως δε του Έλληνα πρωθυπουργού. Το αν μπορεί να αλλάξει κάτι για την αγορά επί της ουσίας είναι ζητούμενο.

Σε σχετικό θέμα των Μιχάλη Καϊταντζίδη - Φώτη Κόλλια και Μάρως Τσαντήλα επιχειρείται μία πρώτη καταμέτρηση των πιθανών συνεργειών, ενδεχόμενων ωφελειών που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για την ελληνική πλευρά.

Η χθεσινή αναρρίχηση του S&P 500 -του αντιπροσωπευτικότερου χρηματιστηριακού αμερικανικού δείκτη (κατά γενική ομολογία)- στα υψηλά 5 ετών δείχνει πως όταν επιχειρούνται ουσιαστικές ενέργειες, όταν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι και εξελίξεις, ναι, τότε πράγματι (και) το χρηματιστήριο μπορεί να αποτυπώσει προσδοκίες και πραγματική βελτίωση μεγεθών και καταστάσεων.

Πράγματι, το Χ.Α. θα μπορούσε να ωφεληθεί και από τις γαλλοελληνικές επαφές, δράσεις, επενδύσεις μόνον εάν και εφόσον γίνουν πράξη έστω 2-3 στοιχειώδη εγχειρήματα.
Κατά συνέπεια, θα δείξει κι αν η κυβέρνηση κι ο Αντ. Σαμαράς καταφέρουν να καρπωθούν ένα ελάχιστο όφελος για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Πάντως, στο Χ.Α., τα λεγόμενα ισχυρά χέρια έδωσαν στίγμα των προθέσεών τους, με επιλεκτικές τοποθετήσεις, με συγχρονισμένες αγορές και τοποθετήσεις, με διατήρηση των τραπεζών πάνω από τις 180 μονάδες.

Σε μετοχές όπου κατοχυρώνονται βραχυπρόθεσμες υπεραξίες η διόρθωση ήταν απόλυτα τεχνική, άρα διαχειρίσμη. Όπως για παράδειγμα στη μετοχή του ΟΠΑΠ, και μάλιστα με συναλλαγές που δεν δικαιολογούσαν στο ελάχιστο ανησυχία. Ομοίως στον ΟΤΕ. Επίσης με μετρημένες συναλλαγές ενισχύθηκε εώς τα 8,04 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ. Μετοχές που διόρθωσαν με καλό κλείσιμο στο τέλος όπως λ.χ. ΕΧΑΕ, Ιντραλότ, ο τζίρος ήταν μετριότερος του μέσου όρου. Επίσης, σε μετοχές σηματωρούς όπως θεωρούνται ο Μυτιληναίος, η ΜΟΗ, η Βιοχάλκο ή ήπια ανοδική τάση επιτεύχθηκε με μέτριους τζίρους. Και εκεί που χρειάστηκαν στηρίξεις για τους δείκτες, το 3,98% της Coca Cola 3 E στα 20,10 ευρώ δεν άφησε και πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

Ωστόσο, και λίγο χαμηλότερα, στον FT Mid, η εικόνα ήταν περίπου ανάλογη. Κέρδη για τη μετοχή της ΕΥΑΘ στα 6,09 ευρώ (η πιο σίγουρη και προεξοφλημένη κίνηση μετά τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης), ελεγχόμενες απώλειες για σηματωρούς όπως η Σιδενόρ, η ΓΕΚ-Τέρνα ή ο Fourlis. Διόρθωση στο πλαίσιο του τεχνικώς φυσιολογικού, με ενδεχόμενη επιβεβαίωση της χαμηλότερης στήριξης εάν χρειαστεί αλλά και με επιλεκτικές τοποθετήσεις στην περίπτωση όπου η αγορά θελήσει να αποτυπώσει στο ταμπλό οφέλη και προσδοκίες.

Στις 190,5 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, όπως αναφέραμε, δείχνει να ενισχύει το μαξιλάρι ασφαλείας. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να δει μία κίνηση προς τις 200 μονάδες εάν υπάρξει στοιχειώδες έστω κίνητρο.

Στις 348,87 ο 25άρης, πάντα εγγύτατα των 350, και μία ανάσα από το να δοκιμάσει προς τις 360, και μένει να δούμε εάν ο γαλλικός αέρας θα μπορούσε να συμβάλει και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Στα ενδιαφέροντα αυτής της συγκυρίας η χθεσινή ενίσχυση του DAX κατά 1,62% στις 7.752 μονάδες και η μικρή ανάκαμψη του ευρώ προς το 1,3415$. Ενώ οι αγορές έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία των ιταλικών εκλογών, για να μην ξεχνιόμαστε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v