Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατοχυρώνουν κέρδη οι βραχυπρόθεσμοι

Ήπια αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών στο χρηματιστήριο. «Διορθώνει» ο ΟΠΑΠ αλλά και ΟΤΕ, ΔΕΗ. Στις 345-350 μονάδες ο FTSE Large Cap. Με μικρά κέρδη Εθνική, Alpha Bank αλλά και Intralot, EXAE, MIG, Πειραιώς.

Με ήπιες διακυμάνσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες να διορθώνουν μετά την αρχική αντίδραση.

Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 1.048,95 μονάδες (έως τις 10:40), για να υποχωρήσει στη συνέχεια σχεδόν κάθετα έως τις 1.038 μονάδες.

Ποσοστό απωλειών 0,65% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ μικρότερη είναι η διόρθωση για τον FTSE Large Cap, από το αρχικό υψηλό στις 352,71 μονάδες, έως τις 347 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών την πρώτη ώρα περίπου στα 11 εκατ. ευρώ. Υψηλότερος ο τζίρος σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, που διορθώνουν από τα τελευταία υψηλά τους.

Από τα 7,76 ευρώ προς τα 7,37 ευρώ υποχωρεί ο ΟΠΑΠ, καθώς κατοχυρώνονται κυρίως βραχυπρόθεσμες θέσεις. Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της 15ης/2 καταγράφηκε νέα υψηλή τιμή.

Έως τα 6,46 ευρώ ενισχύθηκε αρχικά η μετοχή του ΟΤΕ για να υποχωρήσει νωρίτερα προς τα 6,35 ευρώ. Ανάλογη κίνηση, λόγω κατοχύρωσης θέσεων, και στη ΔΕΗ, η οποία από τα 7,97 ευρώ διόρθωσε έως τα 7,77.

Υψηλός τζίρος και στη μετοχή της Jumbo, που υποχωρεί προς τα 7,40 ευρώ. Σημειωτέον πως στα 7,45 ευρώ άλλαξε χέρια πακέτο μετοχών της εταιρίας 248.906 τεμαχίων.

Η λίγο έως πολύ φυσιολογική διόρθωση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ καλύπτεται εν μέρει από την προσπάθεια αντίδρασης των ΕΤΕ και Alpha Bank. Σταθερά πάνω από το 1 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, κυμαίνεται στο 1,01-1,05 ευρώ, ενώ θυμίζουμε το σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την ολοκλήρωση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης.

Η αγορά παρακολουθεί τα νεότερα και από το πολιτικό μέτωπο, καθώς το Μαξίμου αγωνιά εν όψει της νέας έλευσης της τρόικας αλλά και της εξάντλησης της κοινωνικής αντοχής.

Σήμερα το απόγευμα, στις 18.00, πραγματοποιείται η σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Θα επιχειρήσουν να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα εν όψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας, ενώ η πλευρά του Αντ. Σαμαρά δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην αυριανή επίσκεψη του Φρ. Ολάντ στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στα «Νέα».

Ωστόσο, ο πήχης των προσδοκιών από αυτά τα δύο μέτωπα παραμένει χαμηλά από την πλευρά κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών. Οι εξελίξεις στις τράπεζες, εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν πληροφορίες μας πως σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως για την παράταση της περιόδου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, παρακολουθούνται με αυξημένο ενδιαφέρον.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι συγκριτικά υψηλές συναλλαγές σε Alpha Bank, Εθνική και δευτερευόντως σε Πειραιώς και Eurobank.

Από τον Large Cap ενισχύονται οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Intralot, Eurobank Properties. Και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση μόνο Νηρέας, Intracom, Επίλεκτος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v