Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στο ΧΑ-Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο

Ενισχύεται στις 1.030-1.040 μονάδες το Χ.Α. παρά το τραπεζικό «βαρίδι». Απώλειες έως 12% για τη Eurobank, χαμηλότερα και του 1 ευρώ η ΕΤΕ. Πιέσεις σε Alpha, Πειραιώς. Αντιστάθμιση μέσω 3E, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου.

Επιμένει το Χ.Α., παρά τις σημαντικές πιέσεις κι απώλειες των τραπεζών.

Στις 1.030-1.040 μονάδες ενισχύεται ο Γενικός Δείκτης, με τον FTSE Large Cap κατά 0,25% χαμηλότερα προς τις 345 μονάδες. Με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί, νωρίτερα, κατά 3,45%, στις 181 μονάδες.

Με τη μετοχή της Eurobank έως 12,50% χαμηλότερα, με τον τίτλο της Εθνικής κάτω και από το 1 ευρώ, με την Alpha Bank να σημειώνει απώλειες 2,50% και με την Πειραιώς κατά 2,86% χαμηλότερα.

Στην προηγούμενη αναφορά μας εστιάζαμε στη μεγάλη διόρθωση της μετοχής της Eurobank αλλά και στις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για τους λόγους που εξηγούν αυτήν τη βύθιση. Συγκεκριμένα, αναφέραμε την εκτίμηση χρηματιστηριακών κύκλων ότι η πτώση πιθανότατα οφείλεται σε ρευστοποιήσεις από επενδυτές που δεν επιθυμούν να εμπλακούν στη διαδικασία ανταλλαγής μετοχών με την ΕΤΕ, η οποία ολοκληρώνεται αύριο.

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε έως το 0,982 ευρώ,
δηλαδή πλησιάζει όλο και περισσότερο προς τα ελάχιστα του Ιουνίου του 2012. Σημαντικές οι πιέσεις που δέχεται και η μετοχή της Alpha Bank, που νωρίτερα διόρθωσε έως το 1,60 ευρώ.

Αυτή είναι η εικόνα ενός μέρους του 20άρη. Γιατί η άλλη είναι αυτή που αποτυπώνεται στην επιχείρηση αναστροφής μέσω συγκεκριμένων δεικτοβαρών τίτλων.

Με τη μετοχή της 3E έως τα 19,77 ευρώ και με τη μετοχή του ΟΠΑΠ έως τα 7,40 ευρώ, τη στιγμή που ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ πιέζονται έως 1,40% χαμηλότερα. Με μικρότερες απώλειες ο ΟΤΕ στα 6,43 ευρώ, κατά 1,40% η ΔΕΗ στα 7,72 ευρώ.

Θα πρέπει να προσέξουμε όμως πως οι συναλλαγές και η σχέση πωλητών-αγοραστών στις μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ παραπέμπει σε συνήθη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Προφανώς σήμερα το βάρος έχει πέσει στην 3E και στον ΟΠΑΠ.

Υψηλότερες τιμές για Μυτιληναίο, Μέτκα, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Frigoglass, Eurobank Properties.

Αλλά και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η εικόνα είναι ικανοποιητική για πολλές μετοχές του δείκτη. Επαναφορά του Φουρλή προς τα 2,49 ευρώ, της ΓΕΚ Τέρνα προς τα 2,30 ευρώ, των Ελληνικών Καλωδίων προς τα 2,02 ευρώ, ενώ έως 4,96% ενισχύονται η Σωληνουργεία Κορίνθου και η Σιδενόρ.

Αυξημένες συναλλαγές στη διάρκεια ανοδικής αντίδρασης για τα Πλαστικά Θράκης στο 1,44 ευρώ, για το Νηρέα στο 0,65 ευρώ και για τη Βιομηχανία Ζάχαρης στο 1,48.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v