Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρόλο ναυαγοσώστη, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ

“Πύρρειος νίκη” για τους αγοραστές στο ΧΑ με το μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Motor Oil. Πάνω από το ψυχολογικό όριο των €7 ο ΟΠΑΠ.

Συνεδρίαση για τους “λάτρεις της αδρεναλίνης”, που εξελίχθηκε σε “Πύρρειο νίκη” των αγοραστών, καθώς με την παρέμβαση του “ιππικού” εξασφαλίστηκε το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη και ελάχιστα λεπτά πριν το τέλος οι μετοχές με θετικό πρόσημο “πήραν κεφάλι” έναντι αυτών με αρνητικό.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει πρόσημα, όμως μετά τις 12.00, αργά αλλά σταθερά οι πωλητές έδειχναν να παίρνουν τα “ηνία” της Αγοράς με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Η στήλη από τα προηγούμενα μετασυνεδριακά σχόλια είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η επιβεβαιωμένη απώλεια σημαντικών στηρίξεων για τις Alpha Bank (1,23 ευρώ), Εθνική (1,09 ευρώ) και Πειραιώς (0,2920 ευρώ) θα δημιουργήσει ανατροφοδοτούμενη πτωτική τάση, που θα “επιχορηγηθεί” από κινήσεις “stop loss” και από μαζικά “margin calls”.

Αυτό ακριβώς και έγινε και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά γρήγορο, όσον αφορά την “καταπακτή” που άνοιξε για τις παραπάνω μετοχές.

Έτσι στις 15.02 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στο χαμηλό ημέρας των 1006,09 μονάδων (-1,57%) και η εντύπωση που δινόταν ήταν ότι ακόμα και σε μία “ρηχή” και σχετικά “ελεγχόμενη” Αγορά, όπως η Σοφοκλέους, όπου λίγες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” σε Δεικτοβαρείς τίτλους μπορούν να αλλάξουν εντυπωσιακά την τάση, ο έλεγχος χανόταν.

Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 183,93 μονάδες (-6,45%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 1,16 ευρώ (-7,94%), της Εθνικής μέχρι τα 0,9950 ευρώ (-8,72%), της Eurobank μέχρι τα 0,5300 ευρώ (-8,78%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,2750 ευρώ (-5,17%).

Ήταν πλέον πασιφανές, ότι η κατάσταση στο Τραπεζικό ταμπλώ δύσκολα θα μπορούσε να “μαζευτεί” και έπρεπε να αναλάβει δράση το “ιππικό” και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και λίγο αργότερα ο ΟΤΕ.

Οι αγοραστές στους δύο πρώτους τίτλους κινητοποιήθηκαν στις 15.28, πιθανότατα με αφορμή την είδηση - δήλωση σύμφωνα με την οποία, συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ με αντικείμενο την ΕΥΑΘ και με στόχο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου το οποίο μετείχε σε συντονιστική σύσκεψη για τις εκκρεμότητες του μνημονίου υπό τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Το ίδιο στέλεχος προανήγγειλε ότι στα μέσα Απριλίου θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για την πώληση σε ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Είπε ότι στις 5 Απριλίου αναμένονται οι καταληκτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, στις 12 Απριλίου για τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ενώ μετά από ένα δεκαήμερο εκτιμάται ότι θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις για τον ανάδοχο.

Την κίνηση των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και σε δεύτερο χρόνο ΟΤΕ, έγινε προσπάθεια να ακολουθήσουν και λίγοι ακόμα μη Τραπεζικοί τίτλοι του 25αρη, ενώ ταυτόχρονα μάζευαν τις απώλειες από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και οι Τραπεζικοί τίτλοι.

Δυστυχώς για τους δεύτερους, οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι μετά τις 16.10 και έτσι χρειάστηκε μερικοί από τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE25 να δώσουν “το κάτι παραπάνω”.
Έτσι στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Motor Oil και πολύ κοντά σε αυτό οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Μάλιστα ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, χρειάστηκε 15 συνεδριάσεις για να “ξαναδεί” κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ και αν επιμείνει ανοδικά θα πρέπει να αναμετρηθεί με την δύσκολη ζώνη αντίστασης που οριοθετείται από τα 7,50 – 8,00 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, απόλυτα φυσιολογική κρίνεται η αύξηση του τζίρου (ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), από τον οποίο το 51% αφορούσε συναλλαγές μόλις 5 μετοχών και πιο συγκεκριμένα ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank.

Ιδιαίτερη αναφορά, πιθανότατα, χρειάζεται η περίπτωση της Εθνικής, καθώς σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 38 συνεδριάσεων, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει διακινηθεί στην συνεδρίαση της 17/12/2011 (8936329 τεμ.) Επίσης ίσως αποδειχθεί ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά, ότι η τελευταία πράξη στο Χ.Π.Α. και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, για τον τίτλο της Εθνικής, έγινε στα 0,97 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,95 ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Εθνικής στα 984,77 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να αποδείξουν αν η σημερινή ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας ήταν μία ακόμα “νίκη” των αγοραστών, ή απλά ένα κέρδος χρόνου πριν η Αγορά κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Τραπεζικού κλάδου.

Ιδιαίτερης σημασίας μπορεί να αποδειχθεί η αυριανή συνεδρίαση, καθώς αύριο και πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα 2012 η Coca-Cola, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να μην δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξες.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Είναι προφανές ότι η “ζωή” στο Χ.Α. κινείται σε πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η πτωτική διάθεση των τζίρων είναι μια απόδειξη των χαμηλών προσδοκιών της επενδυτικής κοινότητας, με τους “καθυστερημένους” αγοραστές να επιζητούν πιο χαμηλές τιμές για να επανατοποθετηθούν.

Η είδηση για πρωτογενές πλεόνασμα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο Χ.Α., καθώς οι συμμετέχοντες κατάλαβαν ότι το αποτέλεσμα είναι προϊόν της περικοπής δαπανών η οποία με τη σειρά της θα επιβαρύνει επιπλέον την ύφεση της Ελληνικής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, σήμερα η Αγορά επανατεστάρησε τις παρυφές του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων και έδωσε ανοδική αντίδραση, με μικρό αριθμό Δεικτοβαρών μετοχών, η οποία στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα διαφανεί αν ήταν τεχνικού χαρακτήρα και μόνο, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα.

Κατά τα λοιπά και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, παραμένει ο προβληματισμός για την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του Τραπεζικού κλάδου, που αναμφισβήτητα θα προκαλέσει δραματικό “dilution” εις βάρος των σημερινών μετόχων, καθιστώντας την προσπάθεια προσέλκυσης νέων κεφαλαίων ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Στάση αναμονής και μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, σχετικά καλύτερη η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς παραδέχθηκε ότι η Χώρα του ενδέχεται να μην πετύχει φέτος τον στόχο για μείωση του Δημόσιου ελλείμματος στο 3% το ΑΕΠ.

Ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του στόχου έως τις αρχές του 2016, εκτιμά η Τράπεζα της Αγγλίας, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για νέες αγορές ομολόγων ώστε να δώσει ώθηση στη Βρετανική οικονομία. Η Βρετανική οικονομία θα ακολουθήσει μια αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη, την επόμενη 3ετία και η οικονομική παραγωγή είναι απίθανο να ξεπεράσει τα προ-κρίσης υψηλά επίπεδα έως το 2015, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεση πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor's, το outlook είναι αρνητικό για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις όλων των μεγάλων Γαλλικών Τραπεζών και των περισσότερων μικρών και μεσαίων, καθώς η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, η πρόσβαση του κλάδου στις διεθνείς Αγορές κεφαλαίων πιθανότατα να αντιμετωπίσει δυσκολίες, οι οποίες μπορούν να εξαλειφθούν μόνο αν συνεχιστεί η δόμηση ποιοτικής κεφαλαιακής βάσης. Ο οίκος θεωρεί στα θετικά, ότι η έκθεση στην Περιφέρεια έχει μειωθεί, όχι όμως χωρίς κόστος που θα πρέπει να καλυφθεί, ενώ ο κλάδος θα πρέπει να προσαρμοστεί στο περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Με τους κινδύνους της Ευρωζώνης να έχουν περιοριστεί, το πιθανότερο είναι ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ οι βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν, οδηγώντας το ευρώ στα 1,38 δολ. σε ορίζοντα ενός μήνα, εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays Capital.

Ωστόσο, ο Βρετανικός οίκος προειδοποιεί ότι τα επίπεδα αυτά δεν θα διατηρηθούν και η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,28 δολ. σε διάστημα 12 μηνών, για τρεις διαφορετικούς λίγους:

Καταρχήν, οι πολιτικοί κίνδυνοι αναμένεται να αποκτήσουν αυξανόμενη σημασία, όσο περνάει ο καιρός. Το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ισπανία δεν έχει αποσαφηνιστεί κι ενδεχομένως να προκαλέσει επιπλοκές στη σταθερότητα της Κυβέρνησης και κατ΄ επέκταση στην εμπιστοσύνη για την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής.

Παράλληλα, η διεξαγωγή των Εθνικών εκλογών στην Ιταλία στις 24-25 Φεβρουαρίου θα βρεθεί στο επίκεντρο των Αγορών.

Τρίτος και πιο σημαντικός λόγος, κατά την Barclays, είναι το γεγονός ότι η μεσοπρόθεσμη οικονομική εικόνα, παραμένει αδύναμη. Τα στοιχεία Ιανουαρίου για τον PMI, καταδεικνύουν ότι το αδύναμο οικονομικό outlook της Νότιας Ευρώπης, επεκτείνεται και στη Γαλλία.

Η Ευρωζώνη αρχίζει να βγαίνει από την ύφεση και ενδέχεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το επόμενο τρίμηνο, εκτιμούν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η οικονομία της Ευρωζώνης θα μείνει στάσιμη το α' τρίμηνο και θα επιτύχει ανάπτυξη ως το τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια εντυπωσιακή ανάκαμψη, καθώς ως το δεύτερο μισό του 2014 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να αυξηθεί με ρυθμό μεγαλύτερο του 0,3%. Την ίδια ώρα, προβλέπεται ότι θα παραμείνουν οι αποκλίσεις μεταξύ των Κρατών του Πυρήνα και της Περιφέρειας.

Από την άλλη, η “Bild” αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η ΕΚΤ ανησυχεί πως μια περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ θα υπονομεύσει την εξαγωγική δυναμική των Χωρών του Νότου, επικαλούμενη πληροφορίες και δηλώσεις του κ. Draghi στην εφημερίδα. Η “Bild” σημειώνει ότι τα σχόλια του κ. Draghi πρέπει να ερμηνευτούν στο πλαίσιο μιας πιθανής “κούρσας” υποτιμήσεων μεταξύ του Ιαπωνικού γεν, του Αμερικάνικου δολαρίου και του ευρώ.

Οι Αγορές μπορεί να βρίσκονται λίγο πριν από ένα ανοδικό ξέσπασμα, δήλωσε στο CNBC ο CEO της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein και υποστήριξε ότι τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια, το “μπουμ” στην Ενέργεια που αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και η βελτίωση στην Αγορά εργασίας, αποτελούν λόγους για να είναι κανείς "ταύρος".

Την ίδια ώρα, οι κίνδυνοι στην Ευρώπη παραμένουν, επεσήμανε ο κ. Blankfein, λέγοντας ότι η μόχλευση είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα και ότι το ευρώ καθιστά πιο δύσκολη τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.


Υποβάθμιση των προοπτικών αγοράς μετοχών από Goldman Sachs

Σημειώνεται ότι μόλις χθες, η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προοπτικές για τις Αγορές μετοχών για τους επόμενους τρεις μήνες, σε "neutral" από "overweigth", αναφέροντας ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να "χωνέψουν" οι Αγορές τα πρόσφατα κέρδη, ενώ προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη διαμάχη στις ΗΠΑ για το “δημοσιονομικό γκρεμό” θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από ότι αρχικά αναμενόταν (!!!)

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω υψηλότερων εσόδων από φόρους μισθοδοσίας και εισοδήματος. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν εμφανίσει πλεόνασμα $17,8 δισ. τον Ιανουάριο του 2008. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει έλλειμμα $2 δισ.

Οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν πρακτικώς αμετάβλητες στην Αμερικανική οικονομία, τον Ιανουάριο, καθώς οι αυξήσεις στους φόρους και τις τιμές της βενζίνης προκάλεσαν υπαναχώρηση των καταναλωτών. Η αύξηση 0,1% που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις του Αμερικανικού Λιανεμπορίου είχαν μειωθεί 0,5%.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλώ του 25αρη, που και σήμερα επιβεβαίωσε ότι κινείται με διαφορετικές ταχύτητες, όπως προαναφέρθηκε, ασφαλώς και ξεχώρισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ που έκλεισε σε νέο υψηλό 11 μηνών.

Νέο υψηλό τρέχοντος έτους και νέο υψηλό 53 μηνών για την μετοχή της Βιοχάλκο, που αν επιβεβαιώσει την ανοδική διαφυγή από την ζώνη 5,20 – 5,30 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 5,80 ευρώ.

Νέο υψηλό 22 μηνών για τον τίτλο της ΕΧΑΕ, που αν θέλει να κινηθεί προς το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, θα πρέπει να υπερκεράσει την ισχυρότατη αντίσταση στα 5,72 ευρώ.

Σε υψηλά 34 μηνών κινείται ο τίτλος της Motor Oil, όμως έχει μπροστά του να αναμετρηθεί με την πολύ ισχυρή ζώνη των 9,50 – 10,20 ευρώ.

Κοντά στα υψηλά 37 μηνών παραμένει ο τίτλος της Jumbo, που συνεχίζει να δείχνει διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων.

Πτώση 14,5% στα καθαρά κέρδη β' τριμήνου, στα 34,1 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει η εισηγμένη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδας, που διατηρεί τιμή-στόχο στα 8,6 ευρώ και σύσταση "buy". Τα αποτελέσματα, αναμένεται να επηρεαστούν από τις αντίξοες ισοτιμιακές μεταβολές και τις αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα ακαθάριστα περιθώρια κερδοφορίας της εταιρίας αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 300 μονάδες βάσης, με τα ακαθάριστα κέρδη να ανέρχονται στα 87 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,2% σε ετήσια βάση.

Από την άλλη, υπάρχει και μία πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οποίας, δεν αποκλείεται τα κέρδη β΄ τριμήνου να υποχωρήσουν λιγότερο από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Ελ. Πετρελαίων, δέκα τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank Properties (-2,37%), Jumbo (-0,13%), Folli Follie Group (-0,07%), Alpha Bank (-4,76%), Eurobank (-6,71%), Μέτκα (-0,25%), Τιτάν (-1,6%), Εθνική (-5,5%), Κύπρου (-2,16%) και Πειραιώς (-3,45%).

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 4% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή και του 2% για Μυτιληναίο και ΟΤΕ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1027,52 μονάδες με κέρδη 0,53%, ενώ ο τζίρος ανέβηκε στα 65,4 εκατ. από τα οποία τα 4,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Παπουτσάνης, ΚΛΜ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ).

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, “πακέτα” πάνε κι έρχονται στην Παπουτσάνης, καθώς και σήμερα άλλαξε χέρια “πακέτο” 1.200.000 μετοχών ή του 2,36% της εταιρείας, όμως οι συναλλαγές παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ανακοίνωση - απάντηση στη στάση εργασίας που αποφάσισε το Σωματείο εξέδωσε η εταιρεία, η οποία σημειώνει ότι δεν υπήρξε καμία μείωση ή καθυστέρηση καταβολής μισθών, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν προσλήψεις τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού.

Με αξιοσημείωτα κέρδη και σχετική κινητικότητα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της ΚΛΜ, μετά την προσυμφωνημένη συναλλαγή 449500 τεμ., ή του 1,11% της εταιρείας, στα 0,80 ευρώ.

Νέο υψηλό 141 μηνών για την Καράτζης, νέο υψηλό 36 μηνών για την Lamda Development, ενώ ανέβασε σημαντικά τον όγκο συναλλαγών η ΑΕΓΕΚ, έστω και αν υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας και ίσως χρειάζεται προσοχή αν πλησιάζουν οι μετοχικές ανακατατάξεις.


-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (έφθασαν τα 48.330 συμβόλαια), ενώ αντίθετα μειώθηκαν σημαντικά τα συμβόλαια του δείκτη.

Τίποτα το άξιο αναφοράς από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.795, τιμή εκκαθάρισης 348,5) κινήθηκαν μεταξύ 340,5 και 352,75 μονάδων, μειώνοντας το premium στο 0,74%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (35.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (13.861), Alpha Bank (13.159), Πειραιώς (6.202), Κύπρου (1.281), ΟΠΑΠ (2.599), ΟΤΕ (3.626), MIG (728), Μυτιληναίο (499), ΔΕΗ (2.915), Intralot (240), ΓΕΚ (835), Eurobank (1.020), Ελλάκτωρα (250), Coca-Cola (217), ΕΧΑΕ (148), Τέρνα Ενεργειακή (293).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένος ήταν ο όγκος συναλλαγών στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE large cap συγκριτικά με την χθεσινή συνεδρίαση αφού τα τερματικά έδειξαν 1.361 options να έχουν αλλάξει χέρια (791 calls και μόλις 570 puts), με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να υποχωρεί στο 39%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6.972.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v