Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος κινείται πλέον το Χ.Α. χάρις σε αγορές που βγήκαν (και) στις τράπεζες. Μάχη για το 1 ευρώ δίνει η ΕΤΕ. Κρατούν "άμυνα" ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Πτώση για Εurobank. Μέτριος ο τζίρος.

Συνεχίζεται η στάση αναμονής και η νευρικότητα στο Χ.Α. Βασικοί δείκτες και μετοχές καταγράφουν πλέον μικρά κέρδη ωστόσο η επιφυλακτικότητα κι η αναμονή είναι εμφανείς τόσο στην υποκείμενη όσο και στην αγορά παραγώγων.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε το μεσημέρι έως τις 1.010 μονάδες και ο FTSE Large Cap έως τις 340. Με ισχυρότερες τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, που ωστόσο δεν επηρεάζουν πλέον τόσο πολύ τη διακύμανση δεικτών σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.Όμως, οι απώλειες περιορίστηκαν και ο Γ.Δ. κινείται προς τις 1.025 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό πως η αποτίμηση της μεγαλύτερης τράπεζας, της Εθνικής, έφτασε στο όριο του 1 δισ. ευρώ, γεγονός που αποτυπώνεται άμεσα στη βαρύτητα της ΕΤΕ, στη στάθμισή της, όπως και των άλλων τριών συστημικών στη διακύμανση των δεικτών.

Στο χρηματιστήριο παραγώγων η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται σε επίπεδα ακόμα και κάτω του ευρώ. Απώλειες έως 8,7%, με τιμές έως το 0,995 ευρώ, σημείωνε η μετοχή μετά τις 13.55. Ελάχιστη τιμή είναι το 0,898 ευρώ στις 5/6/2012. Στις 16:00 ο τίτλος ήταν στο 1,06 ευρώ, ενώ μετά τις 16.44 βρίσκεται στα 1,03 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών παραμένει μέτρια, δεν ξεπερνούσε τα 56 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 17.00. Το μεγαλύτερο μέρος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Η αντίδραση αυτών των μετοχών, του ΟΤΕ στα 6,45 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 7,1 ευρώ και της ΔΕΗ στα 7,84 ευρώ, ισορροπεί σε μεγάλο βαθμό τον Large Cap στην περιοχή των 345 μονάδων.

Να προσεχθεί πως μετά τη διόρθωση που ξεκίνησε περίπου στις 12.00-12.05 έχουν σημειωθεί δύο χαμηλές τιμές για τους βασικούς δείκτες, χοντρικά στις 12.25 και στις 13.15.

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται σαν σχηματισμός διπλού πυθμένα, που εάν ενταχθεί στον μεγαλύτερο σχηματισμό (338-355 μονάδες) δεν θα πρέπει να γεννά ιδιαίτερη ανησυχία.

Ωστόσο, οι πωλητές επικρατούν ελαφρώς σε Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Frigoglass, Τιτάν. Αλλά με λιγοστές συναλλαγές, όπως και στην περίπτωση μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μέτριος είναι ο μέχρι στιγμής τζίρος σε Σιδενόρ, Φουρλής, Νηρέας, Ελληνικά Καλώδια, Lamda Development. Αντιθέτως, με αυξημένες συναλλαγές η ΓΕΚ Τέρνα, υποχωρεί ελαφρώς στο εύρος των 2,28-2,21 ευρώ, και η Intracom στο 0,602-0,575 ευρώ.

Στην αγορά παραγώγων, αν και ακόμη είναι νωρίς, αρκετά συμβόλαια ανοίγουν σε υψηλότερες τιμές για τον 25άρη.

Εμείς επιμένουμε στη σταθερή τις τελευταίες ημέρες εκτίμησή μας πως μόνο πειστική ανοδική διάσπαση των 350-360 μονάδων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει έναν επόμενο βραχυπρόθεσμο ανοδικό κύκλο, με πρώτο στόχο τις 400 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v