Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν "έπεισε" η ανοδική αντίδραση

Τεχνικού χαρακτήρα η άνοδος στην αγορά, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Από το +3,13% ο τραπεζικός δείκτης έσωσε οριακά το θετικό πρόσημο. Στα υψηλά ημέρας η ΔΕΗ (+5,35%).  

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Γενικό Δείκτη και FTSE25 και τρεις συνεχόμενες πτωτικές για Τραπεζικό δείκτη και FTSEM και μάλιστα με την σημερινή συνεδρίαση να ξεκινά με πτωτική “ουρά”, επόμενο ήταν να επιχειρηθεί προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα και βέβαια το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Έτσι παρά το αρχικό αρνητικό πρόσημο που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 1005,03 μονάδες, μετά τις 11.54 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά ακόμα και στα υψηλά ημέρας η συνεδρίαση δεν έδινε θετικά διαπιστευτήρια, καθώς στην αντίδραση σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι Τραπεζικές μετοχές.

Έτσι, στα υψηλά ημέρας, ο Γενικός Δείκτης σκαρφάλωσε μέχρι τις 1037,49 μονάδες (+2,38%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 202,53 μονάδες (+3,13%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,31 ευρώ (+4,8%), της Εθνικής μέχρι τα 1,12 ευρώ (+3,7%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,2970 ευρώ (+5,32%).

Αυτά, μέχρι, περίπου, τις 14.30, καθώς από εκεί και πέρα οι αγοραστές άρχισαν να χάνουν τον αρχικό “ενθουσιασμό” τους και η διάβρωση των ενδοσυνεδριακών κερδών ήταν αργή αλλά σταθερή, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE25, μόνο οι Jumbo και Πειραιώς κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ σημαντική συμμετοχή στην προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης είχε ο τίτλος της ΔΕΗ, που μάλιστα έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Φαίνεται, ότι με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, οι σημερινοί αγοραστές αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την χθεσινή έκθεση της Goldman Sachs που έδινε για την μετοχή της Επιχείρησης τιμή – στόχο τα 9,80 ευρώ και σύσταση “neutral”. Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος επέστρεψε σε ανοδικό βηματισμό και διατηρεί σε ισχύ τον στόχο για προσέγγιση της επόμενης αντίστασης στα 8,60 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης επιβεβαίωσε ότι για να κρατηθούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, χρειάζονται ή σημαντικές ειδήσεις, ή όγκος συναλλαγών που θα σηματοδοτεί την εισροή “φρέσκου χρήματος”.

Ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει αδύναμος, αν δεν υπάρξει βελτίωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης, ή αν δεν αυξηθεί η μακροπρόθεσμη ορατότητα για το κατά πόσο οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορέσουν να επανακτήσουν τον έλεγχο των Τραπεζών.


Σε νέο χαμηλό 4μήνου η μετοχή της Τράπεζας Αττικής

Όσοι έχουν ερωτηματικά, για το τι περιμένει τις Τραπεζικές μετοχές, βραχυπρόθεσμα, δεν έχουν παρά να παρατηρήσουν την πορεία της μετοχής της Τρ. Αττικής, από την ώρα που ανακοίνωσε τους όρους της αύξησης κεφαλαίου και μάλιστα ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η Τράπεζα με τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ο τίτλος σήμερα έκλεισε σε νέο χαμηλό 4μηνου και χαμηλότερα από την νέα ονομαστική αξία (0,30 ευρώ) που θα προέλθει από την αυξομείωση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και από την τιμή (0,30 ευρώ) στην οποία θα πραγματοποιηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση.

“Όταν η Αγορά δεν έχει ξεκάθαρη τάση καλό θα ήταν να τηρούμε στάση αναμονής μέχρι να δούμε κάτι πιο αξιόπιστο για να ακολουθήσουμε”, συστήνει η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου.

Όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει διαφυγή, είτε υψηλότερα των 1065 μονάδων, είτε χαμηλότερα των 998 - 990 μονάδων (με ενδιάμεση στήριξη στις 1016 και 1002 μονάδες), η αυξημένη ρευστότητα, ή η διακράτηση πληρωμένων μεσοπρόθεσμων θέσεων, δείχνουν σαν οι καλύτερες λύσεις. Στην πρώτη περίπτωση οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1080, 1104, 1118 και 1175 μονάδες, ενώ στην δεύτερη περίπτωση οι επόμενες θεωρητικές στηρίξεις είναι στις 970, 960, 941, 935 και 910 μονάδες.

Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η τεχνική εικόνα του FTSEM, που ενώ στην προσπάθεια αντίδρασης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1215,26 μονάδες (+1,46%), τελικά έκλεισε στις 1192,29 μονάδες, με απώλειες 0,45% και συμπληρώνοντας και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση (!)

Από εκεί και πέρα, σε πώληση τρίμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1,3 δισ. ευρώ προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ. To επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,05%, από 4,07%.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα και αρκετές αργίες στα Ασιατικά Χρηματιστήρια, θετική εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, στάση αναμονής και οριακές μεταβολές στους δείκτες της Wall Street.

Πολλά στελέχη της Fed θα παραθέσουν ομιλίες σήμερα, από τις οποίες οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για την πιστωτική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα παραθέσει την ετήσια ομιλία προς το Έθνος, από την οποία αναμένονται ενδείξεις για την κατεύθυνση της Χώρας και της οικονομίας.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, πρωτοφανείς χαρακτηρίστηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις στήριξης της Χρηματιστηριακής Αγοράς από τον Ιάπωνα Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα διατυπώνοντας εμμέσως πλην σαφώς στόχο για το δείκτη Nikkei. “Θα είναι σημαντικό να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας ώστε να δούμε το δείκτη Nikkei να φτάνει τις 13.000 μονάδες μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους” δήλωσε ο κ. Ακίρα Αμάτι σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News.

Σημειώνεται ότι το τέλος του οικονομικού έτους στην Ιαπωνία είναι στις 31 Μαρτίου.
Ερχόμενοι από τριήμερη εορταστική ανάπαυλα, οι επενδυτές ώθησαν τον Nikkei 1,9% υψηλότερα, με το δείκτη να φλερτάρει με νέα υψηλά 5ετίας.

Σημειώνεται ότι το Κινεζικό Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό ολόκληρη την εβδομάδα λόγω των διακοπών του σεληνιακού νέου έτους, ενώ σήμερα δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές και στις Αγορές του Χονγκ Κονγκ, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, της Ταϊβάν και του Βιετνάμ.

Οι πτωτικοί κίνδυνοι για την Παγκόσμια οικονομία έχουν υποχωρήσει κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη που διατύπωσε η Moody’s στην τελευταία της έκθεση “Global Macro Risk Scenarios” η οποία ωστόσο συμπλήρωσε ότι αυτό δεν συνεπάγεται αλλαγή των προβλέψεων περί αναιμικής ανάπτυξης διεθνώς. Συγκεκριμένα, για τις Χώρες της G20, η Moody's βλέπει πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,9% για το 2013 και 3,3% το 2014.

Tα προβληματικά δάνεια στις Τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Ernst & Young. Η έκθεση εκτιμά ότι δάνεια ύψους 918 δισ. ευρώ αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7,6% του συνόλου των δανείων στην Ευρωζώνη. Στην Ισπανία το 15,5% των δανείων περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή, ενώ στην Ιταλία αγγίζουν το 10,2%.

Διατήρηση του πολιτικού ρίσκου στην Ευρωζώνη, ικανού μάλιστα να πυροδοτήσει νέο μαζικό “sell off “στις διεθνείς Αγορές προβλέπει η Βρετανική Jefferies International. "Δυστυχώς οι πολιτικής φύσεως κίνδυνοι στην Ευρωζώνη έχουν την τάση να... τινάζουν στον αέρα τα όποια ενθαρρυντικά οικονομικά μεγέθη", διαμηνύει ο οίκος. Και εξηγεί: “Μετά το πέρας των Ιταλικών εκλογών, μπορεί εύκολα οι Αγορές να αντιληφθούν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν έχει διευθετηθεί στην Ευρωζώνη.

Τι θα συμβεί τότε; Οι Αγορές θα επιδοθούν σε ένα νέο μαζικό “sell off” και τότε η Ευρωζώνη θα επιστρέψει... στις κακές ημέρες του 2012, οπότε και η κρίση χρέους βρισκόταν στην κορύφωσή της”.


Τι λέει η Morgan Stanley για Κύπρο

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Κύπρος κινδυνεύει να αναθερμάνει το συστημικό κίνδυνο, εάν το σχέδιο διάσωσής της περιλάβει περικοπές των καταθέσεων στις Τράπεζες ή στους κατόχους του Κρατικού χρέους, εκτιμά η Morgan Stanley. Τέτοια μέτρα δεν είναι απαραίτητα για μια επιτυχημένη διάσωση, αλλά πολλοί επενδυτές υποτιμούν τους κινδύνους τους, αναφέρει ο διεθνής οίκος. Η MS για την περίπτωση της Κύπρου ξεχωρίζει το πολιτικό θέμα, το θέμα του φυσικού αερίου, το οικονομικό θέμα, το Τραπεζικό θέμα και το θέμα των Κρατικών ομολόγων, ενώ προτείνει ως βέλτιστη λύση για την Κύπρο ένα μακροπρόθεσμο δάνειο της τάξεως των 10-15 δισ. ευρώ υπό αυστηρούς όρους.

Πάνω από τα 600 δισ. ευρώ τοποθετεί την αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Κύπρου, μελέτη τη Royal Bank of Scotland, με την Γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung” να διερωτάται, αν μπορούν τα αποθέματα να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου. Από την άλλη η “FAZ” επισημαίνει πως αυτοί είναι φανταστικοί αριθμοί που δεν θα ήθελε η Τρόικα να συμπεριλάβει στις δικές της εκτιμήσεις για τη διάσωση της Κύπρου.

H εφημερίδα εξετάζοντας τα σενάρια διάσωσης της Κύπρου γράφει: “ένα «κούρεμα» του χρέους κατά το Ελληνικό πρότυπο είναι απίθανο, όχι μόνο διότι το Eurogroup διακήρυξε ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μεμονωμένη, αλλά και γιατί φόβος για τις παράπλευρες συνέπειες είναι πολύ μεγάλος. Εκτός αυτού ένα «κούρεμα» δεν θα έφερνε μεγάλα αποτελέσματα. Τα δύο τρίτα του Δημόσιου χρέους της Κύπρου χρηματοδοτούνται από τις διαλυμένες και εν μέρει Κρατικοποιημένες Τοπικές Τράπεζες. Εάν τις επιβάρυναν με ένα «κούρεμα» τότε θα αυξανόταν η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση”.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Tον ‘’χορό’’ των αποτελεσμάτων άνοιξε σήμερα η Eurobank Properties, της οποίας τα βασικά μεγέθη ήταν μάλλον ικανοποιητικά, αν εξαιρέσουμε την σημαντική, αλλά και φυσιολογική, απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων κατά 65,69 εκατ. ευρώ, έναντι 32,60 εκατ. ευρώ το 2011, αναφέρει ο Νίκος Καυκάς.

Αν και απέχουμε μερικές εβδομάδες από τις μαζικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων, εκτιμάται ότι θα προσφέρουν περαιτέρω στήριξη στο Γενικό Δείκτη, ειδικότερα στην περίπτωση απώλειας των 950 μονάδων.

Σχολιάζοντας την εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα λέγαμε ότι κινούμαστε σε μία εύθραυστη ισορροπία στην προσπάθεια να διαφύγουμε από επίπεδα κομβικά για την συνέχεια.

Αξίζει να σημειώσουμε και πάλι, ότι περαιτέρω άνοδος κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ‘’μυωπική’’, αν δεν ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών, δεν προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων, δεν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις εντός χρονοδιαγράμματος και αν δεν μπορούν να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι αγοραστές αναλαμβάνουν το ρίσκο σημαντικών ‘’pullback’’ στην περίπτωση που κάτι ‘’στραβώσει’’ στην υλοποίηση των παραπάνω, τονίζει με έμφαση ο αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει αξία στις μετοχές, παρά την αναρρίχηση των Χρηματιστηρίων από το ξεκίνημα της χρονιάς σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, που δείχνει επίσης ότι πάντως οι επενδυτές στρέφονται τώρα σε πιο αμυντικές επιλογές.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 13% των επενδυτών θεωρούν ότι οι μετοχές παραμένουν υποτιμημένες παρά το ράλι τιμών στα Χρηματιστήρια. Καθαρό ποσοστό 59% δηλώνουν ότι έχουν θέσεις “overweight” στις μετοχές. Ανάμεσα στους λόγους που εξηγούν την παρατεταμένη χρηματιστηριακή αισιοδοξία, το 39% πιστεύει ότι οι προοπτικές κερδοφορίας έχουν βελτιωθεί για τους επόμενους 12 μήνες.

Επιπλέον, καθαρό ποσοστό 82% των fund managers θεωρούν ότι τα ομόλογα είναι υπερτιμημένα.

Όσον αφορά τα δικά μας, νέο “ψαλίδι” στον κατώτατο μισθό προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος μιλώντας σε εκδήλωση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών. “Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα” είπε χαρακτηριστικά, ίσως μην έχοντας διαβάσει την έρευνα της “Nielsen”.


Η έρευνα της Nielsen για Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, πρωτοφανή επίπεδα ανησυχίας στην Ελλάδα για την ανεργία και τα περιορισμένα χρήματα καταγράφει έρευνα της Nielsen, στην οποία τα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνονται σε νέα χαμηλά. Στην Ελλάδα, εννέα στους δέκα καταναλωτές θεωρούν πως η Χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό από αυτούς πιστεύει πως η κρίση θα παραταθεί και τους επόμενους μήνες που ακολουθούν.

Με την ανεργία να αυξάνεται δραματικά και να έχει φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη, δεν προκαλεί έκπληξη πως η εξασφάλιση εργασίας αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων, με ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως (44%).

Όσον αφορά το Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλώ του 25αρη, τέσσερις οι τίτλοι με αρνητικό κλείσιμο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-0,87%), Eurobank (-3,97%), ΟΛΠ (-0,27%) και Κύπρου (-0,43%).

Στην “πράσινη” πλευρά, τα μεγαλύτερα κέρδη για την ΔΕΗ (+5,35%). Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και MIG και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1022,13 μονάδες με κέρδη 0,87%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 52,3 εκατ. από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (Μέτκα, ΔΕΗ, Παπουτσάνης, Jumbo).

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές έναντι 73 πτωτικών, 17 τίτλοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 7% και άλλοι 14 με απώλειες μεγαλύτερες των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Χαμηλότερα του 25αρη, νέο υψηλό 11,5 ετών για την Καράτζης, όμως σήμερα οι εντολές μεταξύ αγοραστών και πωλητών απείχαν αισθητά, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και νέα υψηλά 52 μηνών για την Ευρ. Πίστη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Μύλοι Λούλης, ενώ αξιοπρόσεκτη κινητικότητα σημειώθηκε σε Υγεία, Σωλ. Κορίνθου, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ιντρακόμ, Trastor κ.λ.π.

Τέλος, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση “μετράει” η μετοχή της Παπουτσάνης, με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ "πακέτο" 1.200.000 μετοχών (στα 0,50 ευρώ) ή του 2,36% της εταιρείας πέρασε μέσω του Χ.Α. λίγο πριν το κλείσιμο (17.08.50). Η αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 600.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την 29/01/2013, ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος, CEO της εισηγμένης, μεταβίβασε μέσω του Χ.Α. προσυμφωνημένη συναλλαγή 1.200.000 μετοχών της εταιρείας έναντι ποσού €384.000.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης, που συνδυάστηκε με μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών και σημαντικά μεγαλύτερη στα συμβόλαια του δείκτη.

Τα συμβόλαια επί μετοχών έφθασαν τα 27.123.

Τίποτα το άξιο αναφοράς από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.522, τιμή εκκαθάρισης 350) κινήθηκαν μεταξύ 342,75 και 355,5 μονάδων, αυξάνοντας το premium στο 1,60%.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.957), Alpha Bank (7.301), Πειραιώς (4.304), Κύπρου (655), ΟΠΑΠ (745), ΟΤΕ (3.181), MIG (667), Μυτιληναίο (517), ΔΕΗ (2.345), Intralot (544), ΓΕΚ (1.034), Eurobank (760), Ελ. Πετρέλαια (141), Βιοχάλκο (178), Ελλάκτωρα (197).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap σκαρφάλωσε στο 44%, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα, στα 2419 δικαιώματα (1606 calls και μόλις 813 puts).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6.972.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v