Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητώντας… joker

Υπό πίεση και πάλι η Αθήνα, έχει να αντιμετωπίσει και τα εσωτερικά... ανοιχτά μέτωπα. Κλειδί η περιοχή στήριξης των 326 μον. για τον FTSE Large Cap, το €1,10 για την ΕΤΕ. Αναζητείται... joker για υπέρβαση των 350-360 μονάδων.

Υπό πολλαπλή πίεση η κυβέρνηση, ειδικότερα η Ν.Δ. και ο Αντ. Σαμαράς, με τις εξελίξεις και τα ανοιχτά μέτωπα να επηρεάζουν ανάλογα και το Χ.Α.

Με διόρθωση έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.022,57 μονάδες (-1,88%) και τον FTSE Large Cap κατά 1,90% χαμηλότερα στις 344,80 μονάδες. Με χαμηλές συναλλαγές, γεγονός που μένει να αποτιμηθεί σήμερα-αύριο εάν θεωρηθεί μη αντιπροσωπευτικό της πραγματικής διάθεσης, και της τάσης που έχει διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμα στο Χ.Α.

Η αγορά θέλει το... κάτι παραπάνω, σημειωνόταν σχετικά σε θέμα του euro2day (9-10/2), με τον... joker να μη φαίνεται από κάπου. Τουλάχιστον προσώρας, εκτός εάν μας επιφυλάσσουν κάποια δυσάρεστη έκπληξη οι εταίροι και... φίλοι μας στις Βρυξέλλες.

Για τις τράπεζες, λίγο ως πολύ γνωστά τα δεδομένα και όσα μπορεί να περιμένει η αγορά σε αυτήν τη φάση, με ζητούμενη τουλάχιστον τη διασφάλιση των τρεχόντων επιπέδων, την παραμονή για τη μετοχή της Εθνικής πάνω από το όριο του 1,10 ευρώ. Δευτερευόντως και για τη μετοχή της Alpha Bank η παραμονή της υψηλότερα του 1,20 ευρώ.

Σε μη τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς οι τεχνικές εκτιμήσεις και τα νεότερα από το επιχειρηματικό μέτωπο δεν δικαιολογούν αισθητή διαφοροποίηση ούτε προς τιμές θεαματικά πάνω από τις 350-360 μονάδες για τον... 25άρη αλλά και ούτε χαμηλότερα των 326 μονάδων. Εκτός εάν υπάρξει κάποια δραματική ανατροπή σε όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε.

Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις η θέση του Σπ. Κυρίτση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων καθώς ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ αναφέρεται στα χρηματιστηριακώς - οικονομικώς αυτονόητα. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τον ευρύτερο σχεδιασμό να συνεκτιμούσαν προτάσεις ανθρώπων της αγοράς, εκτιμήσεις ειδικών κι εναλλακτικούς σχεδιασμούς που προτείνονται. Εκτός εάν θεωρούν πως αυτοί και μόνον αυτοί είναι οι γνώστες της... απόλυτης αλήθειας, οι ειδήμονες και ότι αποτελούν τα προνομιούχα μέλη μιας περίκλειστης λέσχης.

Το ζητούμενο για το Χ.Α. και το ευρύτερο κοινό είναι να... ανοίξει το παιχνίδι, να ενεργοποιηθούν και νέες δυνάμεις επιχειρηματικές, επενδυτικές, χρηματιστηριακές και κοινωνικές, γιατί όχι!

Από τεχνική πλευρά, η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να κλίνει περισσότερο προς το ενδεχόμενο δοκιμασίας των βασικών δεικτών και μετοχών, ωστόσο η βραχυμεσοπρόθεσμη παραμένει αναλλοίωτα ανοδική. Όμως, πιθανή η δοκιμασία των 326 μονάδων για τον FTSE Large Cap στην περίπτωση όπου δεν είναι δυνατή άμεσα η συνέχιση της αντίδρασης για πάνω από τις 350-360 μονάδες. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να δείξουμε αυξημένη προσοχή στη διάρκεια της επιβεβαίωσης (ή όχι) των πρώτων στηρίξεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v