Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Χωρίς ειδήσεις, κίνητρα και... νεύρο το ΧΑ, δεν ξεφεύγει από τα στενά όρια των 1.017-1.025 μονάδων. Με ακόμη χαμηλότερες συναλλαγές και το όποιο ενδιαφέρον στραμμένο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Με χαμηλές... ταχύτητες ξεκίνησε η συνεδρίαση. Σε στενό εύρος διακύμανσης οι βασικοί δείκτες, μετριότατος ο τζίρος, χωρίς κατεύθυνση τράπεζες και τίτλοι-σηματωροί της τάσης.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τα πρώτα 20-25΄ ο μεν Γενικός Δείκτης δεν ξεφεύγει από τα στενά όρια των 1.017-1.021 μονάδων, ο Ftse Large Cap από τις 343,10 έως τις 344,01, με τις τράπεζες λίγο χαμηλότερα, την Εθνική έως το 1,12 ευρώ. Με τζίρο μόλις 2,3 εκατ. ευρώ (στις 10.50) και 2,7 εκατ. στις 11.00.

Ισχνές οι συναλλαγές σε Εθνική και Alpha Bank, συγκριτικά περισσότερες σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, όπου εμφανώς έχει μεταφερθεί το όποιο ενδιαφέρον, τζίρος και ρευστότητα.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως για πολλοστή συνεδρίαση ο μέσος όρος των συναλλαγών σε αυτές τις τρεις μη τραπεζικές ξεπερνά τον μ.ο στις συστημικές τραπεζικές.

Αμφίσημες οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες, διιστάμενες οι πληροφορίες, με φήμες και... διαρροές να κάνουν τον γύρο χρηματιστηριακών γραφείων και της αγοράς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει και να ανακοινώνεται κάτι επίσημο. Από αυτήν την άποψη χρήζουν προσοχής οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών (στο Eurogoup) και τα όποια νεότερα προκύψουν από το εσωτερικό και την ΤτΕ και το ΤΧΣ. Στο στενό εύρος του 1,12-1,14 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,30-1,33 της Alpha Bank.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 11.05 αγοραστές τράβηξαν υψηλότερα προς τα 7,16 ευρώ και τη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ ανοδικά επέστρεψε προς τα 19,72 ευρώ η CCH 3E που σημειωτέον στη συνεδρίαση της 8ης/2 ενισχύθηκε ως τα νέα υψηλά των 21 ευρώ. Τόσο ο όμιλος όσο κι η Frigoglass ανακοινώνουν (αύριο και την Πέμπτη) τα οικονομικά αποτελέσματα και αναλυτές και επενδυτές έχουν προχωρήσει στις εκτιμήσεις τους.

Στα 7,23 δισ. ευρώ η αποτίμηση της , με στάθμιση σχεδόν στο 1/5 του δείκτη, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τάση και την αγορά συμβολαίων. Στα 3,1 δισ. ευρώ του ΟΤΕ και στα 2,1 δισ. ευρώ του ΟΠΑΠ, δύο ισχυρών-δεικτοβαρών μετοχών και ρυθμιστών της τάσης, που μετά τη... μεταγραφή της στον FTSE 100 θα αποκτήσουν επιπλέον βαρύτητα και στάθμιση. Όπως πιθανότατα και τα Ελληνικά Πετρέλαια καθώς η χρηματιστηριακή αξία τους διαμορφώνεται στα 2,68 δισ. ευρώ.

Το ανοδικό γύρισμα κυρίως της , μετά τις 11.10, ώθησε υψηλότερα και τους δύο βασικούς δείκτες, σε ανοδική φορά τον Γενικό προς τις 1.025 και τον Large Cap προς τις 345 μονάδες. Αντίδραση που ως συνέπεια είχε την αφύπνιση αγοραστών και εντολές σε Μυτιληναίο, Ιντραλότ, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties. Όταν μάλιστα σταδιακά ανέκαμψε και η μετοχή της Alpha Bank προς το 1,32 ευρώ οι δείκτες σταθεροποιήθηκαν σε υποφερτά επίπεδα.

Ανάσες και για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο σε Φουρλή, Επίλεκτο (δες σχετικό θέμα), Lamda Development, Ιντρακόμ, ΕΒΖάχαρης κ.λπ.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, σε αγορές μετοχών προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες βασικοί μέτοχοι σε Μινωικές Γραμμές, Quest Συμμετοχών, Κυριακίδης, ενώ αγοραπωλησίες από ανώτατα στελέχη έγιναν και στα Κλωστήρια Ναυπάκτου.

Να σημειωθεί πως λίγο πριν από τις 11.15 η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει τα 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ η διακύμανση των βασικών δεικτών δεν ξέφευγε από το στενό εύρος κίνησης.

Στοιχεία ενδεικτικά του υποτονικού κλίματος, της επιφυλακτικότητας των παικτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο είτε προς το ένα ενδεχόμενο είτε προς το άλλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v