Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συσσώρευση... ελλείψει κινήτρων

Όσο δεν εμφανίζεται... joker, το ΧΑ θα ταλαιπωρείται, με τις τράπεζες σε νέο γύρο πιέσεων και τον 25άρη σε επίπεδα χαμηλότερα των 340 μον. Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για πλεόνασμα και ρεκόρ εξαγωγών, αλλά δεν αρκούν.

Για νέα υποχώρηση με βύθιση τζίρου έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο χθεσινό σχόλιό του.

Με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει στις 1.013,35 μονάδες (-0,90%) και τον FTSE Large Cap κατά 1,14% στις 340,86 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών σε... αστεία επίπεδα (χαμηλότερα των 39 εκατ. ευρώ...), με τις τράπεζες σε νέα πίεση, ρευστοποιήσεις, με επιδείνωση της τεχνικής εικόνας της Alpha Bank, ανησυχία για τη μετοχή της Εθνικής και με τον κλαδικό δείκτη κατά 4,03% χαμηλότερα, στις 196,38 μονάδες.

Εν μέσω αμφίσημων εξελίξεων στα πολιτικά μέτωπα, με ορισμένες επιτυχίες στα οικονομικά μεγέθη και με «συσσώρευση» της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας, γεγονός που αποτυπώνεται από τις δημοσκοπήσεις μέχρι το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Συσσώρευση στο Χ.Α. για βασικούς δείκτες και μετοχές, οι τράπεζες σε οριακό σημείο, αλλά ο κλαδικός δείκτης ακόμη πάνω από τις 180 μονάδες.

Ο FTSE Large Cap βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης, αλλά χωρίς ενδείξεις για το αν είναι δυνατή η άμεση συνέχιση υψηλότερα των 350-360 μονάδων ή εάν πρέπει να προετοιμαζόμαστε για δοκιμασία των 326 μονάδων και ενδεχομένως χαμηλότερων τιμών.

Στις τράπεζες, λίγες οι αλλαγές, με τη διοίκηση της Εθνικής να προσπαθεί να συμμαζέψει το σχήμα, κεφάλαια και νέα κίνητρα. Ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται στα νέα σχέδια της ομάδας Αλεξ. Τουρκολιά για τη Finansbank. Από τεχνική πλευρά, πάντως, η μετοχή έχει επιστρέψει και πάλι σε μεταίχμιο.

Πάντως, για τον κλάδο προθέσεις και σκοπιμότητες θα προσμετρηθούν από μεθαύριο κιόλας, καθώς λήγουν οι κλαδικές συμβάσεις και η ΟΤΟΕ έχει απευθύνει πρόσκληση διαλόγου στις πέντε μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Η Εθνική έχει απαντήσει, σήμερα-αύριο αναμένεται η απάντηση των υπόλοιπων και από την επόμενη εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν, ξεκινά ο διάλογος, με κύρια προτεραιότητα από την πλευρά της Ομοσπονδίας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αποτροπή υπογραφής μονομερών-επιχειρησιακών συμβάσεων. Ένα δείγμα γραφής των εκατέρωθεν προθέσεων θα έχουμε σύντομα.

Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ακόμη και παρά τη σιωπηρή συναίνεση του ΤΧΣ, η πολιτική ηγεσία ΔΕΝ έχει εγείρει ζήτημα παράτασης της περιόδου ανακεφαλαιοποίησης, ΑΜΚ των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Ακριβώς επειδή αφορά τροποποίηση ισχύοντος πλαισίου του μνημονίου, απαιτείται η άνωθεν πολιτική πρωτοβουλία επικαιροποίησης. Προφανώς και δεν υφίσταται ζήτημα μη παράτασης για εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά ό,τι κλείνει και τυπικά θετικό είναι.

Στο μη τραπεζικό μέρος του Large Cap και του FT Mid, η τεχνική προσέγγιση παραπέμπει σε ανάλογη συσσώρευση. Αδυναμία, απροθυμία ανοδικής λύσης και διάσπασης των αντιστάσεων (λ.χ. για Intralot, ΕΧΑΕ) αλλά και μη σαφής ένδειξη για δημιουργία σχηματισμού αναστροφής με πιθανή τη διόρθωση (ενδεικτικά Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ αλλά και ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής κ.ά.).

Ενδιαφέροντα όσα αναφέρει ο CEO της ΕΥΔΑΠ Στ. Σταυρίδης στην Πέννυ Κούτρα ή το ότι οι εργολάβοι προβλέπουν πως από τον Σεπτέμβριο ξαναπιάνουν δουλειά, όπως γράφει ο Φώτης Κόλλιας.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις το πλεόνασμα των 159 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο (κυρίως λόγω δαπανών) ή το ρεκόρ εξαγωγών στα 23,8 δισ. ευρώ (2012), αλλά χρηματιστηριακά, και ειδικότερα για τους βραχυπρόθεσμους, λείπει ο καταλύτης.

Ο ρυθμιστής της τάσης, ο... joker που αναζητούμε και δεν φαίνεται. Το κίνητρο, το δέλεαρ, που όσο δεν αναδύεται θα οδηγεί σε ρευστοποιήσεις και σε επιδείνωση της εικόνας συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε (από διορατικούς παίκτες) η βουτιά κατά 6% της Σιδενόρ με 190.778 τεμάχια στο 1,88 ευρώ ή το -3,35% της ΓΕΚ Τέρνα με 213.336 στα 2,30 ευρώ.

Ας έχουμε υπόψη μας τη συμπεριφορά συγκεκριμένων «χαρτιών», που κινούνται από ισχυρά χέρια και αν μη τι άλλο αποτελούν ένδειξη για το πώς κινούνται οι εν λόγω επενδυτικές ομάδες σε δεδομένες φάσεις της αγοράς. Γι' αυτό απαιτείται ακόμη πιο αυξημένη κι ενδελεχής εστίαση σε επιμέρους μετοχές-σηματωρούς.

Στη συνέχεια, θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο κατατοπιστικό διάγραμμα του φίλου calculator-analysis.gr.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v