Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Και πάλι καλά, να λέμε...

Ένα βήμα μπροστά και 2-3 πίσω για κυβέρνηση, οικονομικό επιτελείο. Σε αναμονή κοντά στα υψηλά το ΧΑ, με ενισχυμένη την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, την ΕΤΕ ανησυχητικά κάτω από το 1,10 και με μικτές κινήσεις σε μετοχές-σηματωρούς.

Δεν έπεισε η προσπάθεια αντίδρασης, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.022 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 344,56 μονάδες και με υψηλό ημέρας στις 349,70 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 196,62 με υψηλό ημέρας στις 202,53 μονάδες, και με τις συναλλαγές στα 52,274 εκατ. ευρώ, σε σύνολο μετοχών 26,702 εκατ. τεμαχίων.

Ούτε εμάς μας έπεισε η χθεσινή προσπάθεια, παρά μόνο σε ό,τι αφορούσε την κατοχύρωση -κυρίως- βραχυπρόθεσμων θέσεων σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Με τους παίκτες να κάνουν... μερικό ταμείο και να ξαναπεριμένουν από λίγο χαμηλότερα επίπεδα για τη συνέχεια.

Ο... joker παραμένει άφαντος, το κίνητρο για μια πειστική ανοδική διάσπαση επίσης, ο δε τζίρος σε αυτά τα επίπεδα αξίας και συναλλαγών ίσα που αρκεί για διατήρηση δυνάμεων.

Κι ενώ το Χ.Α. δεν προϊδεάζει για υψηλότερα, για ενδεχόμενη αντίδραση πάνω από τις 350-360 μονάδες, αλλά και ούτε φοβίζει για άμεση σημαντική διόρθωση χαμηλότερα των 326 και των 318 μονάδων.

Η αγορά μπορεί να πόνταρε εχθές στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της λιτότητας, όμως τόσο το σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου όσο κι η ομοβροντία αρνητικών πρωτοσέλιδων μάλλον αρνητικά λειτουργούν και για το Χ.Α.

Εάν σε αυτό προστεθεί η... βόμβα Γ. Μέργου, το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο γκρίζο. Βέβαια ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να επιχείρησε αργότερα το βράδυ να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, αλλά αφενός είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του νευραλγικότατου υπουργείου, αφετέρου οι όποιες επιθέσεις πλούσια αμοιβόμενων κρατικών λειτουργών κατά καθημαγμένων χαμηλομισθοδοτούμενων και πενήτων συνταξιούχων είναι επιεικώς άστοχη.

Ωστόσο, σε αυτήν τη συγκυρία, η κυβέρνηση μετρά διαδοχικές αστοχίες και το οικονομικό επιτελείο το ένα μετά το άλλο αυτογκόλ. Από αυτήν την άποψη, και πάλι καλά που το Χ.Α. διατηρείται σε επίπεδα πάνω από το 1.000ρικο. Και με τα μέτωπα στον τραπεζικό κλάδο ολάνοιχτα.

Δεν έπεισε η χθεσινή εικόνα των τραπεζών, ούτε του κλαδικού δείκτη, ούτε των μετοχών-σηματωρών. Ασθενής η τάση στη μετοχή της Εθνικής, με υποαπόδοση έναντι της Alpha Bank στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής αντίδρασης και κλείσιμο στο 1,09 ευρώ. Αρνητική ένδειξη, όπως και εάν τη δει κάποιος.

Όμως, και η Alpha Bank έχει εδώ και καιρό χάσει την ευκρινή εικόνα της, τη δυναμική που είχε διαμορφώσει σταδιακά το 2012.

Ωστόσο, υπεραποδίδει η μη τραπεζική τριάδα με εκ περιτροπής αντίδραση άλλοτε της μετοχής του ΟΤΕ ή του ΟΠΑΠ και άλλοτε της ΔΕΗ. Εχθές ήταν η σειρά της Επιχείρησης για μια πειστική παράσταση με απόδοση 5,35%, κλείσιμο στα 7,48 ευρώ, με συναλλαγές και αρμονική τεχνικότητα. Στα 6,30 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 6,83 ευρώ του ΟΠΑΠ.

Το γεγονός πως επτά εισηγμένες έχουν ξεπεράσει την Εθνική (σε όρους αποτίμησης) προφανώς έχει τη σημασία του και τον ρόλο του στη στάθμιση των δεικτών, στα παράγωγα και στις ισορροπίες του... ταμπλό.

Για την Alpha Bank, πολύ πίσω η χρηματιστηριακή αξία της, ενώ για τις Πειραιώς, Eurobank ούτε λόγος να γίνεται. Το ότι η Eurobank Properties έχει υποσκελίσει τη Eurobank (πάντα σε όρους αποτίμησης) και ενδεικτικό και σημειολογικό είναι.

Αμφίσημη η εικόνα των άλλων μετοχών-σηματωρών που παρακολουθούμε. Ικανοποιητική η συμπεριφορά του Μυτιληναίου (στα 5,35 ευρώ), δεν εμπνέει ανησυχία για σημαντική διόρθωση, όπως και της Motor Oil στα 8,99 ευρώ ή της Βιοχάλκο στα 5,32 ευρώ και επίσης στα Ελληνικά Χρηματιστήρια στα 5,48 ευρώ.

Ομοίως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αναμενόμενη η διακύμανση για τη μετοχή της Σιδενόρ (στο 1,93 ευρώ) ή του Φουρλή στα 2,53 ευρώ.

Όμως, μας προβλημάτισε η εικόνα της ΓΕΚ Τέρνα που θεωρούμε ισχυρό σηματωρό της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με αυξημένες συναλλαγές 512.226 τεμαχίων, έκλεισε με απώλειες στα 2,24 ευρώ. Με χαμηλό ημέρας στα 2,23 ευρώ και υψηλό στα 2,37 ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει να αξιολογηθεί ανάλογα το ότι μεγάλο μέρος των συναλλαγών έγινε στο διάστημα 12.00 με 14.00-14.15, δηλαδή στα υψηλά της αγοράς, των δεικτών και των μετοχών. Περισσότερο μας παραπέμπει σε προσπάθεια κατοχύρωσης μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων σε καλές τιμές, παρά σε «μοίρασμα», που θα έπρεπε να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή και η σημερινή συνεδρίαση, με εστίαση στην κίνηση του 25άρη, στο 1,10 ευρώ της ΕΤΕ, στην ανοδική φορά μιας ή περισσότερων των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, στις κινήσεις σε μετοχές-σηματωρούς της «δεύτερης ομάδας» όπως θεωρούμε την Ελλάκτωρ, τη ΓΕΚ Τέρνα, την Intracom, τη Σιδενόρ, τον Νηρέα ή σε ακόμη 2-4 μετοχές από αυτήν την κατηγορία.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως δεν συντρέχουν λόγοι ενίσχυσης της θέσης μας, αλλά ούτε και μείωσής της.

Παραμένει το εύρος των 326-350 μονάδων, μετρήσιμο βραχυπρόθεσμα, μας καθιστά περισσότερο επιφυλακτικούς η ασθενής εμφάνιση της Εθνικής, εστιάζουμε στην Coca Cola 3E (και λόγω... επικαιρότητας), ενώ διατηρούμε τις δυνάμεις μας σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Επιπρόσθετα, για σήμερα-αύριο χρήζουν ενεργότερης παρακολούθησης οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Μυτιληναίου, ΓΕΚ Τέρνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v