Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χωρίς καταλύτη δεν «γυρίζουν» οι τράπεζες

Προσπαθεί το ΧΑ να μην... παρασυρθεί χαμηλότερα από τις τράπεζες και την Εθνική που «παλεύει» το 1(!) ευρώ. Στις 180 μονάδες το όριο συναγερμού για τον τραπεζικό δείκτη. Στις επάλξεις παραμένει το... Ιππικό.

Με την επιστράτευση του... Ιππικού (όπως αρέσκεται να λέει ο Θανάσης Σταυρόπουλος) σώθηκε η χθεσινή μάχη. Με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να δοκιμάζονται σε ισχυρές στηρίξεις και να αντέχουν έστω και με άνωθεν βοήθειες, αλλά....

Στις 1.027,52 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 345,91 ο FTSE Large Cap, με τον Τραπεζικό κατά 4,45% χαμηλότερα στις 187,88 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών μάλλον αρκετή σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων, εάν μάλιστα προσεχθεί αυτός της Εθνικής.

Βαριά φορτωμένη η μετοχή της Εθνικής και στην υποκείμενη και στην αγορά παραγώγων υποχώρησε στη διάρκεια της συνεδρίασης μέχρι το 0,995 ευρώ. Δηλαδή, πολύ-πολύ κοντά στα ελάχιστα του Ιουνίου του 2012. Αρνητική εξέλιξη, όπως και εάν το δει κάποιος, καθώς και προσφορά βγαίνει συνεχώς και στην αγορά ενισχύεται η εκτίμηση πως θα δοκιμαστούν τα περυσινά ελάχιστα.

Είναι δύσκολο να πειστεί κάποιος πως τα προβλήματα στις τράπεζες και στην Εθνική θα λυθούν ως διά μαγείας. Τόσο οι όροι των ΑΜΚ κι η περίοδος διενέργειάς τους όσο και οι προϋποθέσεις συμμετοχής παλαιών αλλά και νέων ιδιωτών επενδυτών μένουν ακόμη και τώρα εν μέρει ασαφείς.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται από τη στιγμή που το μη τραπεζικό τμήμα του Χ.Α. με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μένει... αδιόρθωτο.

Είτε αρέσει είτε όχι, οι τράπεζες είναι εδώ και καιρό αποεπενδυόμενος κλάδος και άλλοι κλάδοι και τομείς έχουν κερδίσει μερίδια αγοράς, συναλλαγών κι επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στον σχετικό πίνακα κατάταξης με βάση τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων. 

Ωστόσο, είτε αρέσει είτε όχι, Χ.Α. χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να διατηρηθεί -όπως άλλωστε η πραγματική οικονομία κι οι επιχειρήσεις-, ωστόσο χρηματιστήριο με άλλες αναδυόμενες δυνάμεις γίνεται. Στον βαθμό που αυτό συντελείται από τα ελάχιστα του Ιουνίου του 2012.

Ξεκάθαρη η τάση για τη μετοχή της ΔΕΗ, για παράδειγμα, ή του Μυτιληναίου και πολλών ακόμη, πλην τραπεζικών. Όμως, ο κλαδικός δείκτης διόρθωσε εχθές μέχρι τις 183,93 μονάδες, δεν διέσπασε δηλαδή καθοδικά τις 180 που έχουν τεθεί ως όριο συναγερμού.

Το πιθανότερο είναι πως θα δοκιμαστούν οι 180 μονάδες σήμερα ή αύριο. Ωστόσο, η τεχνικότητα του δείκτη, όπως της Alpha Bank, κρύβει μία ισχυρή αντίδραση καθαρά τεχνικής και μόνον μορφής. Αντίδραση που θα μπορούσε να καλύψει ακόμη και το 30-40% της τελευταίας διόρθωσης από τα πρόσφατα υψηλά. Αρκεί βεβαίως να προκύψει αυτός ο... joker στον οποίο αναφερόμαστε τις τελευταίες ημέρες.

Το αρνητικό είναι πως μέχρι αργά εχθές το βράδυ ΔΕΝ είχαμε την πληροφόρηση που θα θέλαμε για ένα σημαντικό ζήτημα, που ψάχνουμε εδώ και καιρό. Έτσι όσο δεν εμφανίζεται ο καταλύτης θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στο κατά Θανάση... Ιππικό. Που παρεμπιπτόντως ούτε εχθές τα πήγε άσχημα.

Συνεχίζουμε την εστίαση στον 25άρη καθώς χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό έκανε στις 338 μονάδες (έχουν τεθεί ως όριο οι αναθεωρημένες 326), στον Τραπεζικό και στις 180 μονάδες του και... ευελπιστούμε σε τεχνική αναστροφή τουλάχιστον για τη μετοχή της Alpha Bank.

Ειδάλλως, όσοι ποντάρουν στην καταγραφή νέων ελάχιστων για την Εθνική -χαμηλότερα και του 0,89 ευρώ- θα δικαιωθούν χωρίς πολύ κόπο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v