Σε νέα υψηλά 18μήνου ο Γενικός Δείκτης

Δεύτερη εβδομάδα ανόδου για το ΧΑ, με σωρευτικά κέρδη 2,1% και απώλειες 9% για τις τράπεζες. Πάνω από το 1 € η ΕΤΕ, απώλειες για Eurobank, Τιτάνα. Υπεραπόδοση και νέα υψηλά 2013 για ΕΛΠΕ, Μέτκα και ΟΠΑΠ.

Με συνεδρίαση δύο όψεων ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, όπου στο πρώτο μισό και μέχρι τις 13.45, όταν διακόπηκαν οι συναλλαγές για την λήξη των δικαιωμάτων του FTSE25 για τον μήνα Φεβρουάριο (το triple witching είναι στην τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου), στο ρόλο του “οδηγού” ήταν οι Τραπεζικοί τίτλοι και ακολουθούσε ο ΟΠΑΠ.

Σε αυτό το πρώτο κομμάτι, ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 190,16 μονάδες (+4,51%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,23 ευρώ (+4,24%), της Εθνικής μέχρι τα 1,05 ευρώ (+6,06%), της Eurobank μέχρι τα 0,5100 ευρώ (+8,51%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,2850 ευρώ (+4,4%).

Με την επανάληψη των συναλλαγών, μετά τις 14.00, αργά αλλά σταθερά άρχισε να επιστρέφει η γνωστή Τραπεζική αδυναμία, οπότε και χρειάστηκε, για πολλοστή φορά, να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι μη Τραπεζικοί τίτλοι του 25αρη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα πριν τις τελικές δημοπρασίες ο Δείκτης να βρεθεί στο υψηλό ημέρας των 1049,82 μονάδων για να κλείσει τελικά στις 1044,76 μονάδες με κέρδη 1,19%, σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους και σε νέα υψηλά 18 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/8/2011 (1062 μονάδες).


Tα στατιστικά της εβδομάδας στο ΧΑ

Για όσους επιμένουν σε στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 2,17%, ενώ από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 15,07%.

Αντιστρόφως ανάλογη πορεία για τον Τραπεζικό δείκτη, που ολοκλήρωσε την εβδομάδα με εβδομαδιαίες απώλειες 9,06%, αυξάνοντας τις απώλειες από την αρχή του χρόνου στο 17,76%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, κατά την εβδομάδα που πέρασε, διαμορφώθηκε στα 57,6 εκατ. ευρώ.

Παρά τα νέα υψηλά του Δείκτη, δεν δόθηκε το τεχνικά ζητούμενο που είναι η υπέρβαση των 1065 μονάδων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για minimum κίνηση προς τις 1080, 1118 μονάδες.

Οριακά υψηλότερα των 350 μονάδων έκλεισε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης
, όμως επειδή και στην συνεδρίαση της 7/2 έκλεισε στις 351,46 μονάδες και μετά έδωσε μικρή διορθωτική κίνηση, χρειάζονται άλλα δύο κλεισίματα υψηλότερα των 350 μονάδων για να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 361 μονάδων.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε νέο υψηλό, σε κλείσιμο τιμών, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα η οποία ωστόσο διατήρησε το διττό πρόσωπο αποδόσεων μεταξύ Τραπεζών και άλλων Δεικτοβαρών
Μετοχών, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την φετινή άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 15%, ο δείκτης των Τραπεζών όχι μόνο υπολείπεται σε απόδοση, αλλά παρουσιάζει αρνητική μεταβολή κατά 17,76% από την αρχή του έτους και τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των επιμέρους Τραπεζικών τίτλων εντοπίζονται χαμηλότερα από τις πρόσφατες 550 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Η εικόνα αυτή δικαιολογείται καθώς πλησιάζει η στιγμή των αυξήσεων κεφαλαίου όπου παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι διοικήσεις των Τραπεζών δεν κατάφεραν να βελτιώσουν τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης δίνοντας την εντύπωση ότι η συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων για να παραμείνουν υπό ιδιωτική διαχείριση θα είναι μια δύσκολη διαδικασία.

Η αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν οι Τραπεζικοί τίτλοι, όσο πλησιάζουν οι προθεσμίες έναρξης των αυξήσεων, δημιουργεί προβληματισμό καθώς η χρηματιστηριακή υποχώρηση σημαίνει παράλληλα και μείωση των τιμών που θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου με βάση το μαθηματικό τύπο υπολογισμού από το ΤΧΣ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα συμμετοχής και το βαθμό απομείωσης των υφιστάμενων μετόχων των Τραπεζών.

Την ίδια στιγμή οι εκροές από τους τραπεζικούς τίτλους οδεύουν προς άλλες “ιδέες” καθώς παρατηρούνται μετά από αρκετό καιρό φαινόμενα αφύπνισης περιφερειακών μετοχών οι οποίες έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις προϋποθέσεις ενδιαφέροντος, βάση των πρόσφατων οικονομικών μεγεθών τους.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων παραμένοντας σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας σε σχετικά χαμηλό εύρος διακύμανσης και πολύ μετριοπαθείς συναλλακτικούς όγκους. Αν και οι αγοραστές έδειξαν κυρίως να ενδιαφέρονται για την διαχείριση της τάσης, εντός ενός ήπιου εύρους συσσώρευσης, παρά για την επέκταση της ανόδου σε νέα υψηλά, το όφελος ήταν διπλό.

Αφενός “αγοράστηκε” χρόνος και νέο ανοδικό περιθώριο από την μετατόπιση της πλαγιοανοδικής αντίστασης που οριοθετεί το κανάλι ανόδου της Αγοράς προς την περιοχή των 1070 μονάδων, αφετέρου οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν και κινούνται πλέον σε ουδέτερες ζώνες τιμών.

Για την ερχόμενη εβδομάδα, θα αναμέναμε συνέχιση των ήπιων τάσεων στο εύρος διακύμανσης που έχει διαμορφωθεί κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, καθώς το περιεχόμενο της ειδησεογραφίας στην παρούσα φάση παραμένει σχετικά αναιμικό, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα και έλλειψη διάθεσης για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, είναι η μέχρι στιγμής εικόνα από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές.

Στην πορεία του Φεβρουαρίου ένας αριθμός στοιχείων που δείχνουν την τάση για ανάληψη ρίσκου εμφανίζουν σημάδια εξαφάνισης, σημειώνει η Bank of America σε ανάλυσή της για τις Αγορές ομολόγων και τα νομίσματα.
 
Το “ξεπούλημα” του Γερμανικού Bund και το ράλι στα ομόλογα της Περιφέρειας σταμάτησε. Το ευρώ υποχωρεί και οι μεγάλες ρευστοποιήσεις στο γεν φαίνεται πως έχασαν την ορμή τους. Ταυτόχρονα, οι Αμερικανικοί τίτλοι δείχνουν “ευάλωτοι” με βάση την τεχνική ανάλυση.

Αν και τα επίπεδα διατήρησης ρευστού στη Global Fund Manager Survey της BofA παραμένουν πάνω από το σημείο που σηματοδοτεί “σήμα πώλησης”, άλλοι δείκτες (όπως ο νέος Bull & Bear) δημιουργούν προβληματισμό για τα επικίνδυνα ενεργητικά.

Στον κόσμο του σταθερού εισοδήματος αυτό αντανακλάται στην ανάληψη περισσότερων θέσεων μικρότερης διάρκειας από κάθε άλλη φορά τα τελευταία δυο χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 66% των επενδυτών δεν είναι πλέον “long” στα Αμερικανικά ομόλογα, ενώ επιπλέον 11% σκέφτεται να πουλήσει.

Η οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να συρρικνωθεί και το 2013 κατά 0,2% - 0,3% με σημαντική επιδείνωση του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου. Αυτή ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο Ewald Nowotnh, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας σε Αυστριακό ραδιόφωνο.

Χαμηλότερο των προσδοκιών αποδείχθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στα 11,7 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – έβλεπαν 13,1 δισ. ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα, το εμπορικό πλεόνασμα ήταν υψηλότερο στα 13 δισ. ευρώ.
 
Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση και κατά 1,8% σε σχέση με το Νοέμβριο. Οι εισαγωγές της Ευρωζώνης συρρικνώθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση, γεγονός που αντικατοπτρίζει και τη σημαντική αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης. Συγκριτικά με το Νοέμβριο, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3%.

Αναλυτές της Morgan Stanley και της Credit Suisse εκτιμούν πως μια ανατίμηση 10% του ευρώ είναι ικανή να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της από 0,5% έως 0,7%.

"Εάν η άνοδος του ευρώ συνεχιστεί, οι επιπτώσεις στις Ευρωπαϊκές εταιρείες και τις μετοχές τους θα είναι άμεσες... Και θα φανούν", σχολιάζει στο ίδιο μήκος κύματος ο Ashish Misra, της Lloyds.

Σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2012, διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης Empire, στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα από το -7,8 του Ιανουαρίου ανήλθε στο +10 το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα κινηθεί στο -2.

Αναπάντεχη πτώση σημείωσε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Fed. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε 0,1% τον περασμένο μήνα, μετά την αύξηση 0,4% τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα σημειώσει άνοδο 0,2%.

Άνοδο σημείωσε το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan και ενισχύθηκε στις 76,3 μονάδες από τις 73,8 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί τον Φεβρουάριο στις 74,8 μονάδες.


Τι λέει η Nomura για Ελλάδα

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ταχύτερα από το αναμενόμενο εκτιμά η Nomura ότι θα ανοίξουν οι συζητήσεις για “κούρεμα” του επίσημου τομέα, με βάση τα τελευταία στοιχεία για το Ελληνικό ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, λόγω της ανακοίνωσης των πολύ αρνητικών στοιχείων για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου, η εκτίμησή του για την ελληνική οικονομία το 2013 προβλέπει τώρα ύφεση 5,5% αντί της αρχικής του εκτίμησης για 4,4% και εκτίμησης 4,2% της τρόικας.

"Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης η κατάσταση της Ελλάδας δεν έχει βελτιωθεί. Οι Ελληνικές Τράπεζες παραμένουν αφερέγγυες, ενώ η οικονομία της Χώρας μετρά σωρευτικά ύφεση άνω του 20%, ξυπνώντας μνήμες... Αργεντινής του 2001. Μετά από όλα αυτά, ποιος μπορεί να πιστέψει πως η Ελλάδα αλλά και η Ευρωζώνη στο σύνολό της έχουν ξεπεράσει την κρίση;", διερωτάται η Phoenix Capital.

"Είναι απίθανο να σωθεί η Ευρωζώνη, όταν μετά από τρία χρόνια δεν έχει ακόμη κατορθώσει να επιλύσει τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, μιας Χώρας που δεν αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από το 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ", σχολιάζει ο οίκος. “Ποιος τότε μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει πιθανότητα να στηριχθεί - ή ακόμη και να σωθεί, αν χρειαστεί, η Ισπανία, η Ιταλία ή η Γαλλία;”

Κατά τον οίκο, το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα, στο σύνολό του, αποτελεί μια πλήρη καταστροφή. Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν πρόκειται να αποκαλύψει όμως αυτή τη σκληρή αλήθεια, αφού "αποστολή" των πολιτικών είναι να πείθουν πως όλα είναι εντάξει (!) αναφέρει η Phoenix Capital.

Στην Ελλάδα, η αυξανόμενη Κοινωνική δυσαρέσκεια θα δοκιμάζει τις αντοχές μιας εύθραυστης Κυβέρνησης συνεργασίας που καλείται να συνεχίσει την επίπονη αναδιάρθρωση της οικονομίας, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Eurobank. Οι πολιτικές αστοχίες, όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την Παγκόσμια οικονομία, σημειώνει η Eurobank, ενώ προβλέπει οριακή αύξηση του Παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης το 2013.

Οι καταθλιπτικές προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2013 (μείωση ονομαστική ΑΕΠ 5,9%), μπορεί, να επαληθευτούν, αν αρχίσουν και πάλι η Τρόικα με την Κυβέρνηση να συζητούν και να σχεδιάζουν τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο νέα μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Alpha Bank.


Έκπληξη Krugman που η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ

Την έκπληξή του που η Ελλάδα δεν έχει φύγει ακόμα από το ευρώ, εξέφρασε την Παρασκευή ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman σε συνέντευξη του στο Bloomberg. Ο ίδιος τόνισε, πάντως, πως ακόμα πιστεύει ότι μια “Grexit” είναι πιο πιθανό ενδεχόμενο, από την παραμονή της Χώρας στο ευρώ (!)

Από εκεί και πέρα, ολοκληρώνεται σήμερα η Δημόσια Πρόταση της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο Τραπεζών να προχωρήσουν σε συγχώνευση με στόχο τη δημιουργία του νέου ομίλου της Εθνικής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται το βράδυ να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τον όμιλο της Εθνικής, αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά το Δ.Σ. της Εθνικής την Τρίτη, όταν και θα ανακοινωθούν οι ακριβείς όροι του προγράμματος εθελουσίας εξόδου των 2.000 υπαλλήλων της Τράπεζας.


Μόλις 7 μετοχές με αρνητικό πρόσημο στον 25αρη

Στα πιο στενά όρια του Χ.Α. και στο ταμπλώ του 25αρη, που σήμερα συγκέντρωσε την μερίδα του λέοντος σε εντολές και ενδιαφέρον, μόλις επτά οι τίτλοι με αρνητικό τελικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank Properties (-3,78%), Jumbo (-0,66%), Folli Follie Group (-0,73%), Eurobank (-2,77%), ΕΧΑΕ (-0,92%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,84%), Τιτάν (-1,96%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Κύπρου (+5,22%) και Intralot (+5%). Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4% οι Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ικανοποιητική από πλευράς αναλογίας η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές έναντι 58 πτωτικών, όμως στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πειστικές οι συναλλαγές.

Από εκεί και πέρα, νέο υψηλό 56 μηνών για την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων, που αν μετατρέψει την αντίσταση των 8,97 ευρώ σε στήριξη, θα μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε κίνηση προς τα 10,00 ευρώ.

Νέο υψηλό 53 μηνών για την Μέτκα, που επιβεβαίωσε την ανοδική διαφυγή υψηλότερα από την αντίσταση των 12,20 ευρώ και ανοίγει δρόμο για τα 13,70 και 14,30 ευρώ.

Νέο υψηλό 11 μηνών για τον ΟΠΑΠ, που έκλεισε μέσα στην δύσκολη ζώνη 7,50 – 8,00, δίνοντας ενδιαφέρον στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Πέριξ των 7,50 ευρώ, κινείται ο τίτλος της Jumbo (υψηλά 37 μηνών), με μικρές ημερήσιες μεταβολές. Στα 35,2 εκατ. ευρώ τοποθετεί τα καθαρά κέρδη β’ τριμήνου χρήσης της Jumbo η Piraeus Securities, μειωμένα κατά 11,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Παράλληλα τα EDITDA εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σε ποσοστό 11,5% στα 46,6 εκατ. ευρώ. Το μικτό περιθώριο κερδοφορίας θα υποχωρήσει στο 51,7% από 53,7% ένα χρόνο πριν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Piraeus Sec., ενώ τα περιθώρια EBIT και EBITDA του ομίλου αναμένεται να υποχωρήσουν στο 24,5% και 27,2% αντίστοιχα.
 
Η χρηματιστηριακή διατηρεί τιμή-στόχο τα 6,60 ευρώ και σύσταση “neutral”. “Η Αγορά δείχνει να προεξοφλεί υψηλότερες αναπτυξιακές προοπτικές για την Jumbo”, αναφέρει η Piraeus Sec. Υπενθυμίζεται ότι η Jumbo θα ανακοινλωσει τα αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο της χρήσης 2012-2013, την Τρίτη 19/2.

Νέο υψηλό τρέχοντος έτους και νέο υψηλό 53 μηνών για την Βιοχάλκο, που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις επιβεβαίωσε την ανοδική διαφυγή από την ζώνη 5,20 – 5,30 ευρώ και ελπίζει σε κίνηση προς τα 5,80 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 34 μηνών κινείται ο τίτλος της Motor Oil, όμως έχει μπροστά του να αναμετρηθεί με την πολύ ισχυρή ζώνη των 9,50 – 10,20 ευρώ.

Λίγα πράγματα χαμηλότερα του 25αρη, όπου συνεχίζεται η σχετική κινητικότητα στις μετοχές του κλάδου Υγείας: Ιατρικό (+2,84%), Υγεία (+6,38%) και Ιασώ (+3,73%, εν μέσω εκτιμήσεων για μικρότερο “κούρεμα” και πιθανή αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΠΥ στα ιδιωτικά Νοσοκομεία.

Τέλος, δεν μπορεί να μην σημειωθεί το τρίτο υψηλότερο κλείσιμο “ever” για τον Καρέλια, τα υψηλότερα έχουν σημειωθεί στις 22/10/1999 (157,2 ευρώ) και 21/10/1999 (150,91 ευρώ), που συνεχίζει να αιφνιδιάζει και τους πλέον αισιόδοξους (!)


-----ΧΠΑ

Με αξιοπρόσεκτη άνοδο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα, με το συμβόλαιο να υπεραποδίδει του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη και να αυξάνει το premium στο 1,86%.

Σημαντική μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του FTSE25 και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να υποχωρούν στα 30.292 συμβόλαια.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.960, τιμή εκκαθάρισης 357) κινήθηκαν μεταξύ 348 και 358,75 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.100 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.058), Alpha Bank (10.667), Πειραιώς (2.048), ΟΠΑΠ (3.721), ΟΤΕ (2.684), MIG (2.448), Μυτιληναίο (284), ΔΕΗ (2.121), Intralot (750), ΓΕΚ (195), Eurobank (752), Ελλάκτωρα (179), ΕΧΑΕ (174), Σιδενόρ (166).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στα ίδια επίπεδα με την περασμένη συνεδρίαση παρέμεινε η ρευστότητα των δικαιωμάτων του FTSE/ASE large cap, ωστόσο οι επενδυτές έδειξαν σαφή προτίμηση προς τα calls (1.157 τμχ) έναντι των puts (μόλις 42 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μήνα στα at the money δικαιώματα περιορίστηκε ελαφρώς στο 33%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (7.072.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v