Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υψηλές αντοχές παρά τις πιέσεις

Μεταξύ... Σκύλλας και Χάρυβδης η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο. Παραμένει άνω των 1.000 το Χ.Α., παρά τον... καταποντισμό των τραπεζών. Επιμένουν (και πετυχαίνουν) επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι και... hot stories.

Μήνυμα SOS προς την κυβέρνηση, άντε και... καλό καλοκαίρι για τον ΟΠΑΠ, με το οικονομικό επιτελείο να ασθμαίνει και με τις τράπεζες να παραμένουν σε «ομηρεία».

Με βάση τα ανωτέρω, είναι άξιο αναφοράς το ότι σημαντικός αριθμός εισηγμένων στο Χ.Α. επιχειρεί σε όλο και υψηλότερα επίπεδα, σε όλο και καλύτερες αποτιμήσεις.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.032,43 μονάδες (0,48%) και τον FTSE Large Cap στις 345,46 μονάδες, με μικρές απώλειες 0,13% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στις άμεσες παρεμβάσεις των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών της αγοράς προς την κυβέρνηση ώστε να αντέξει ο παραγωγικός ιστός της χώρας αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Ορθά, ορθότατα, μόνο που τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι δραματικά.

Διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας για ανατροπή-σοκ με, την ανεργία στο 27%, στους νέους 36,2% και 31,1% στις γυναίκες. Αριθμοί που αντιστοιχούν σε 3.642.102 απασχολούμενους και σε 4.690.163 μη εργαζόμενους. Πράγματι, αποτελεσματική η οικονομική πολιτική που υλοποιείται με άνωθεν πιέσεις.

Στο ίδιο εκρηκτικό περιβάλλον, ο Γιώργος Παπανικολάου καταγράφει μια κατάσταση ενδεικτική όσων ΔΕΝ γίνονται σε αυτόν τον τόπο και όχι για κοινωνικούς λόγους ή για λόγους ευαισθησίας των κυβερνώντων, αλλά επειδή τα μεγάλα συμφέροντα, οι εκάστοτε διορισμένες διοικήσεις, οι κάθε λογής μεγαλόσχημοι δεν μπορούν (δεν θέλουν, δεν τους επιτρέπουν, δεν...), δεν δύνανται να πράξουν τα στοιχειώδη.

Όντως είναι αξιοθαύμαστη η αντοχή ενός τμήματος του Χ.Α., καθώς ανθίσταται και επιχειρεί εν μέσω συνεχιζόμενης απαξίωσης των τραπεζών, κατάρρευσης της μετοχής της Eurobank και διόρθωσης της μετοχής της Εθνικής χαμηλότερα και του 1 ευρώ.

Και όμως, ενδιαφέρον από ξένα και εγχώρια ισχυρά χέρια υπάρχει, εκδηλώνεται εδώ και καιρό σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, βασικοί μέτοχοι-επιχειρηματίες προσπαθούν σε περιβάλλον συστημικής αναδιάταξης δυνάμεων, ισχύος και ισορροπιών. Είτε αφορά σε μετοχές-εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είτε της μεσαίας αλλά και της χαμηλότερης.

Στα 7,38 ευρώ έκλεισε η μετοχή του ΟΠΑΠ, με υψηλό ημέρας στα 7,46 ευρώ, ελάχιστα χαμηλότερα των 7,54 ευρώ, δηλαδή των υψηλών 52 εβδομάδων που σημειώθηκαν πέρυσι στις 27 Μαρτίου. Διαδρομή σχεδόν ενός έτους, που επαναφέρει τη μετοχή και τον Οργανισμό σε πολύ κρίσιμο σημείο. Εύλογα θα πρέπει να δούμε σήμερα εάν και πώς θα επηρεάσουν οι τελευταίες εξελίξεις και οι ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ.

Στα 19,80 ευρώ, με υψηλό ημέρας στα 19,99 ευρώ, η μετοχή της Coca Cola 3E, με υψηλό 52 εβδομάδων τα 21 ευρώ στις 8/2, δείχνει να πιάνει κορυφή. Με τρέχουσα αποτίμηση 7,26 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να σταθεί στον FTSE 100 με ένα μέγεθος της τάξεως των 7,5-8 δισ. ευρώ.

Στα 7,74 ευρώ με απόλυτα φυσιολογική μερική κατοχύρωση θέσεων η ΔΕΗ, με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί κατά 31,4% από την αρχή του έτους. Αποτίμηση στο 1,8 δισ. ευρώ και δεν είναι λίγοι αυτοί που ποντάρουν στην υπέρβαση των 2 δισ. ευρώ.

Κατοχύρωση θέσεων και στον ΟΤΕ, που θα χρειαστεί να κρατήσει την αποτίμηση των 3 δισ. ευρώ.

Κοντά στα υψηλά των 5,65 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου (αποτίμηση 640,7 εκατ. ευρώ), με κλείσιμο εχθές στα 5,48 ευρώ και υψηλό ημέρας στα 5,56 ευρώ. Σημειωτέον πως ο Μυτιληναίος αποτιμάται πλέον περίπου όσο η Alpha Bank (630,4 εκατ. ευρώ) και η Μέτκα στα 638,9 εκατ. ευρώ.

Να δούμε και τη Eurobank; Στα 259,8 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να υποχωρεί πάνω από 50% από τη μέρα που η Εθνική επισημοποίησε την πρόθεσή της να την απορροφήσει.

Από τεχνική πλευρά, τα δύο όρια του... 25άρη δεν έχουν αλλάξει, με το χαμηλό τις 326 μονάδες (και τις 318 σε ώρα ανάγκης) και το υψηλό προς τις 360. Σημείο αναφοράς οι 180 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη, αλλά ορισμένοι μετρούν σχηματισμούς προς ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα, προς τις 150 μονάδες.

Επιμένουμε πως χωρίς... καταλύτη το Χ.Α. δεν θα μπορέσει να διασπάσει πειστικά ανοδικά τις 360 μονάδες, προσώρας... joker δεν βλέπουμε, με την πλειονότητα (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών να περιορίζεται σε κινήσεις τακτικής, στο χρονικό περιθώριο των τριών συνεδριάσεων, κατοχυρώνοντας μέρος των θέσεών τους σε αποδόσεις της τάξης του 6%-12% και να ξαναπεριμένει λίγο χαμηλότερα.

Συσσώρευση που ωστόσο αποφέρει -μέχρι τώρα- ικανοποιητικές υπεραξίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v