Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο προσκήνιο (και) η Εθνική

Οι κυβερνητικές ισορροπίες αλλά και οι εξελίξεις από το μέτωπο ΕΤΕ-Eurobank είναι από τα κύρια «κλειδιά» της βραχυπρόθεσμης τάσης. Σημείο καμπής οι 350 μονάδες για τον 25άρη. Στο επίκεντρο ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Από τα υψηλά 18 μηνών ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.044,76 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 350,47 και τον τραπεζικό στις 186,10 μονάδες.

Η συνεχιζόμενη για πάνω από έναν μήνα συσσώρευση του Χ.Α. -πλην των τραπεζών- παραπέμπει σε αποτελεσματικό έλεγχο της κατάστασης από τα λεγόμενα «ισχυρά χέρια», με το χρηματιστήριο να απορροφά τις αρνητικές εξελίξεις (κυρίως από το μέτωπο των τραπεζών), τη δυστοκία και την κόπωση της κυβέρνησης, τη ρευστότητα εκτός και εντός Ελλάδος.

Συνεχείς επιβεβαιώσεις των σημαντικών στηρίξεων (στις 326 και 318 μονάδες για τον Large Cap), συχνές δοκιμές του εύρους και της αντίστασης των 350-360 μονάδων, με κύριο γνώρισμα τις μέτριες συναλλαγές και στις ανοδικές προσπάθειες αλλά και στις διορθωτικές βυθίσεις.

Εάν εξαιρεθούν οι τράπεζες, σε ουδεμία διόρθωση δεν αυξήθηκαν οι ρευστοποιήσεις, δεν επικράτησε πανικός ή γενικευμένες πωλήσεις, οι λογαριασμοί κάλυψης κινούνται επαρκώς κι η αλληλοκάλυψη θέσεων υποκείμενης-αγοράς παραγώγων ισορροπεί τους βασικούς δείκτες.

Ακόμη και τον τραπεζικό, που όντως στις 14-15/2 έδειξε αντανακλαστικά, παρά τα χαμηλά της Εθνικής ή την απαξία της Eurobank.

Η διαδικασία δημόσιας πρότασης της ΕΤΕ ολοκληρώθηκε με το ικανοποιητικό 85% και ένας κύκλος στις τράπεζες κλείνει, ένας άλλος ανοίγει με αναβαθμισμένη την Εθνική, με τίτλους τέλους για τη Eurobank και σημαντικά μέτωπα ακόμη ανοιχτά.

Ωστόσο, το Χ.Α. άντεξε, απορρόφησε και αφομοίωσε τους τραπεζικούς κραδασμούς, ενώ ο ΟΠΑΠ μετά από μία σχεδόν ετήσια επαναφορά καλύπτει όλα τα χάσματα και ελάχιστες τιμές που είχαν δημιουργηθεί σταδιακά από τις αρχές του Μαρτίου 2012.

Πλέον, ο ΟΠΑΠ συμπληρώνει και από τεχνική πλευρά την τριάδα των ΟΤΕ, ΔΕΗ δίνοντας κι άλλους πόντους στον... 25άρη.

Από τεχνική πλευρά, ενδεχόμενη πειστική ανοδική διάσπαση των 360-362 μονάδων (κατά την eZMarket) θα ενεργοποιούσε ισχυρότατες κινήσεις προς τις 400-420 μονάδες, με την καταγραφή «νέων υψηλών» για πολλές μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σε αντίθετη περίπτωση, μόνο πιεστική έξοδος-υποχώρηση χαμηλότερα των 326 και των 318 μονάδων θα μας υποχρέωνε να κατοχυρώσουμε το μεγαλύτερο -σχεδόν συνολικό- μέρος των θέσεών μας, για να περιμένουμε την αγορά αρκετά πιο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τον... joker, στον οποίο αναφερόμαστε τις τελευταίες συνεδριάσεις, αναζητώντας έναν καταλύτη για να βγάλει το Χ.Α. από τη συσσώρευση, δεν τον βλέπουμε ακόμη. Εκτός και αν οι ιταλικές εκλογές θα μπορούσαν να επιφυλάξουν στις αγορές μία... απρόοπτη εξέλιξη. Ένα αποτέλεσμα που δεν θα διευκόλυνε τον σχεδιασμό του Βερολίνου. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v