Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάζωνει στο τέλος το Χρηματιστήριο

Ήπια κίνηση υψηλότερα, προς τις 1.040 μονάδες για το ΧΑ, με κέρδη για τράπεζες, ΔΕΗ. Πάνω από τα 20 € με κέρδη άνω του 4% η Coca Cola, πάνω από το 1 € η ΕΤΕ. Συνεχίζονται ρευστοποιήσεις σε ΟΠΑΠ-ΟΤΕ.

Χωρίς αισθητές μεταβολές κυλά η συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης στο γνωστό εύρος των 1.020-1.035 (1.033 για την ακρίβεια μονάδων) με λίγο πάνω 2-3 τραπεζικές μετοχές, λίγο χαμηλότερα 4-5 μη τραπεζικές.

Με τον FT-25 στην περιοχή των 340-345 μονάδων και συγκεκριμένα στις 343 μονάδες λίγο πριν τις 14.45. Με την αξία των συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα (33 εκατ. ευρώ) από τα οποία τα περίπου 6-6,2 εκατ. ευρώ σε δύο μετοχές, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Δηλαδή κυρίως σε αυτό το δίδυμο, όπου εστιάζεται η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων -στην πλειονότητα τους κερδοφόρων- μετά το τελευταίο ράλι του ΟΠΑΠ και λιγότερο του ΟΤΕ.

Στο 11,7% φτάνει η απόδοση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε διάστημα μηνός (στην τρέχουσα τιμή και όχι με το χθεσινό υψηλό των 52 εβδομάδων στα 7,76 ευρώ), ενώ ανάλογες κινήσεις κατοχύρωσης σημειώνονται και στη μετοχή του ΟΤΕ.

Στα 7,84 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που επίσης έχει προσφέρει υψηλές αποδόσεις σε διάστημα μηνός, 3μήνου και 6μήνου φτάνοντας μέχρι και 218% (!) σε βάθος έξι μηνών. Οχι «κακές» αποδόσεις δηλαδή σε μία συγκυρία, που το ΧΑ περιμένει το κάτι παραπάνω (που ακόμη δεν βλέπουμε...), που οι τράπεζες έστω και μετ’ εμποδίων προχωρούν στην υλοποίηση των υποχρεώσεων τους και που η κυβέρνηση... ασθμαίνει. Και πάλι καλά, που το ΧΑ κρατά απόδοση της τάξης του 12,7% από την αρχή του έτους.

Στις τράπεζες μάχη δίνεται για να κρατηθούν οι αγοραστές στο ένα ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, που έχει κάνει αρκετές συναλλαγές στα 0,995 ευρώ. Είναι η τρίτη ή τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, που γίνονται πολλές πράξεις κάτω από το όριο του ενός ευρώ, σαν να σπάει μία τιμή... ταμπού, σαν να εξοικειώνεται η αγορά με την ιδέα των ελάχιστων τιμών (στα 0,898 στις 5/6).

Εκτίμηση μερίδας παικτών, πως όσο περισσότερες συνεδριάσεις γίνονται συναλλαγές σε ενδεικτικές τιμές χαμηλότερα του ενός ευρώ, τόσο «χαλυβδώνει» η ελάχιστη τιμή των 0,898 ευρώ. Εκτίμηση, που θα τη δούμε στη συνέχεια, καθώς καθημερινά αυξάνονται τα πονταρίσματα για το αν η μετοχή της Εθνικής θα γράψει ή δεν θα γράψει νέα ιστορικά ελάχιστη τιμή.

Στα 1,17 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank στην «δεύτερη ταχύτητα» των συστημικών Πειραιώς και Eurobank. Με την αποτίμηση της δεύτερης στα 256 εκατ. ευρώ.

Εκτός της μη τραπεζικής 3άδας (ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και ΔΕΗ) η με το «γύρισμα» της κρατά τον..25άρη, ενώ ανοδικά αντιδρούν Eurobank Properties, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενερεγιακή, Marfin Investment Group και Κύπρου.

Σαφώς περιορισμένο σήμερα το ενδιαφέρον σε ΓΕΚ/Τέρνα, Ιντρακόμ, Σωληνουργεία, Σιδενόρ, Νηρέα, Ελληνικά Καλώδια.

Πάντως το ΧΑ δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από την επίσκεψη Φρ. Ολάντ στην Αθήνα παρά τα μηνύματα εμπιστοσύνης και σημάτων για επενδύσεις που δικαιολογημένα επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση.

Διαβάζοντας δε γιατην θεαματική βουτιά κατά 73% του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών  η αγορά, η πραγματική οικονομία, η κοινωνία δεν δείχνουν να τείνουν «ευήκοα ώτα». Ισως γιατί αυτό που κατατρώγει την κοινωνία στην πραγματικότητα είναι τα εφιαλτικά μεγέθη της ανεργίας.

Σε σημείο, που η Ελευθεροτυπία (στο σημερινό της φύλλο) αναφέρεται στον συνδυασμό εκρηκτικής ανεργίας και υπέρογκου χρέους, που σκοτώνει. Στην 13 η χειρότερη θέση στην ζοφερή κατάταξη της ανεργίας διεθνώς η χώρα μας και με το ΔΕΥΤΕΡΟ υψηλότερο χρέος (ως ποσοστό στο ΑΕΠ) παγκοσμίως ότι και να ειπωθεί σε αυτή την συγκυρία, όσοι... Ολάντ και εάν έρθουν (καλοδεχούμενοι βεβαίως...) λιγοστά μπορεί να προσμένει (ακόμη) ο πολύς ο κόσμος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v