ΧΑ: Τέσσερις τίτλοι δεν φέρνουν... άνοδο

Στο κόκκινο η αγορά μετά από 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ισχνός ο τζίρος, δεν ξεπέρασε τα 50 εκατ. Παραμένουν αδύναμες οι τράπεζες, κέρδη για ΔΕΗ, πτώση για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, 3Ε. Έξι μετοχές του 25αρη σε χαμηλά ημέρας.

Διεκόπη το θετικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, που ώθησε τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 18 μηνών, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο πασιφανές ότι η προσπάθεια των τελευταίων ημερών αναλώνεται σε καταγραφή νέων υψηλών για τον Γενικό Δείκτη, όμως από εκεί και χαμηλότερα το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει σημαντικότατα.

Και βέβαια δεν μπορεί μία Αγορά, όσο ρηχή και αν είναι να κινείται με μόλις τέσσερις Δεικτοβαρείς τίτλους και πιο συγκεκριμένα με τους ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca-Cola.

Έτσι και ενώ η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 1048,95 (+0,4%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 190,81 μονάδες, μετά τις 10.50 οι αρχικοί αγοραστές υποχώρησαν και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας, μάλιστα, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν έξι τίτλοι του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο ΕΧΑΕ, Εθνική, Eurobank Properties, Intralot και Alpha Bank.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν “είδαν” θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια και Μέτκα και αρνητικό ο τίτλος του Τιτάνα.
Τα πράγματα για Γενικό Δείκτη και FTSE25, θα ήταν αρκετά χειρότερα, αν μετά τις 14.10 δεν “επιστρατευόταν” η μετοχή της ΔΕΗ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τον κλαδικό του δείκτη που επαναπροσέγγισε τα χαμηλά 8μηνου, αποφασιστική παραμένει η στήριξη των 181 μονάδων, καθώς σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 152 μονάδες.

Απογοήτευση και από τον FTSEM, που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων και να δώσει νέο σήμα αγορών με κλεισίματα υψηλότερα 1250 – 1265 μονάδων.

Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται με τρεις “δεξαμενές καυσίμων” που δεν είναι άλλες από την προσπάθεια αντίδρασης στην διάλυση των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί, την βελτίωση της ψυχολογίας και την προεξόφληση ειδήσεων που δεν έρχονται, αφού τα νούμερα από την ανεργία και την πραγματική οικονομία παραμένουν απαγορευτικά και στις αποκρατικοποιήσεις συνεχίζουν να διαψεύδονται παταγωδώς όλα τα χρονοδιαγράμματα.

Μάλιστα, η πιο “προχωρημένη” απαισιόδοξη σχολή σκέψης, δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν αυτές τις τιμές ούτε στο Χ.Α., αλλά ούτε και στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με τους επιφυλακτικούς (και δεν είναι λίγοι), η χρηματιστηριακή ευφορία των τελευταίων μηνών, είναι καθρά αποτέλεσμα των τεράστιων ενέσεων ρευστότητας στο σύστημα, που παρείχαν όλες οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, χωρίς αυτή η ρευστότητα να βρει το δρόμο προς την πραγματική οικονομία.

Μοιραία, τα περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια αναζητούν διεξόδους σε χρηματοοικονομικά εργαλεία, τα οποία απλά ανακυκλώνονται.


Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Εθνικής στη Eurobank

Από εκεί και πέρα, ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank, με το ποσοστό αποδοχής να φθάνει στο 84,3%.

Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, ενώ σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο, περίπου, 15% των μετόχων της Eurobank που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόταση, οι μετοχές τους θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στο Χ.Α. έως ότου αποφασιστεί η συγχώνευση των δύο Τραπεζών.

Μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, οι μέτοχοι μειοψηφίας θα υποχρεωθούν να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της Εθνικής, ίσως και με μικρότερο αριθμό μετοχών της Εθνικής, όπως προκύπτει από το έγγραφο της δημόσιας πρότασης.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ψάχνουν κατεύθυνση οι μεγάλες Ασιατικές και Ευρωπαϊκές Αγορές, πλην Nikkei, ενώ στην Wall Street είναι αργία (ημέρα του Προέδρου).

Σύμφωνα με τον Todd Elmer, επικεφαλής της Citigroup για τη στρατηγική των G10 νομισμάτων, το γεν αναμένεται να σημειώσει μεγαλύτερες απώλειες καθώς η απόφαση του G20 δεν θέτει κανένα εμπόδιο στις πρακτικές της BoJ.

Σύμφωνα με τον Elmer, το γεν αναμένεται να συνεχίσει την πτώση του με το στόχο να τοποθετείται μεταξύ του εύρους 95,00-100,00 γεν / δολάριο, χωρίς να αποκλείεται και ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Η Citi προτείνει ως τον καλύτερο τρόπο να εκμεταλλευτεί κανείς την αδυναμία του γεν, τις αγορές σε AUD/JPY και NZD/JPY καθώς θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες Κεντρικές Τράπεζες δεν θα προβούν σε ευρείας κλίμακας ποσοτική χαλάρωση.

Παρά την έντονη κριτική που δέχεται σε διεθνές επίπεδο η Κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε για τα αντισυμβατικά μέτρα ώθησης της οικονομίας, η Standard & Poor’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Χώρας (“ΑΑ-“ με αρνητικό outlook), διατηρώντας ωστόσο κάποια επιφυλακτικότητα.

Οι οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η νεοσύστατη Kυβέρνηση Άμπε σκοπεύει να δώσει ένα τέλος στην πολυετή μάχη εναντίον του πληθωρισμού. Τονίζει ωστόσο, ότι υπάρχουν ανησυχίες για περαιτέρω διόγκωση του δανειακού βάρους της Xώρας.

Ανοδικά κινούνται σήμερα τα spreads της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας με τα βλέμματα στραμμένα στις επικείμενες Ιταλικές εκλογές εν μέσω ανησυχιών για το αποτέλεσμα.

Κλιμάκωση των πιέσεων για τα Κρατικά ομόλογα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας προβλέπει το αμέσως επόμενο διάστημα η Credit Agricole. Ο οίκος προειδοποιεί πως η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη παραμένει στα ύψη.


Tι λέει ο CEO της Saxo Bank για το ράλι του ευρώ

“Απατηλό” χαρακτήρισε το πρόσφατο ράλι στο ευρώ ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Saxo Bank, Lars Seier Christensen και τόνισε ότι το νόμισμα θα αποτύχει γιατί στην Ευρώπη δεν στηρίχτηκε η δημοσιονομική ένωση. “Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι, το πρόβλημα περιορίζεται κάτι που δεν ισχύει καθόλου. O πολιτικός κόσμος στήριξε πολύ το ευρώ, αλλά για πολιτικούς λόγους, όχι οικονομικούς” πρόσθεσε. “Μια άλλη πιθανή κατάρρευση θα αφορούσε στην έξοδο ορισμένων Χωρών που καταστρέφονται από το ευρώ, κυρίως οικονομιών της Νότιας Ευρώπης.

Ο Κόσμος υποεκτιμά δραματικά τα προβλήματα που θα προκύψουν για τους Γάλλους από αυτό. Όταν μπουν σε μια πλήρη κρίση οι Γάλλοι, τότε τελείωσε. Ακόμα και οι Γερμανοί δεν μπορούν να πληρώσουν γι’ αυτούς και πιθανότατα δεν θα το κάνουν”.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ δεν αποτελεί μέρος των καθηκόντων της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα ο Μario Draghi, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών. "Η ανατίμηση του ευρώ αποτελεί αρνητικό κίνδυνο" πρόσθεσε.

Οι εταιρείες του Πυρήνα της Ευρωζώνης είναι οι μεγάλες κερδισμένες από το φθηνό δανεισμό, την ώρα που οι εταιρείες που εδρεύουν στην αδύναμη Περιφέρεια, αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
 
Σύμφωνα με την ανάλυση της Barclays Capital, στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Πυρήνα της Ευρωζώνης, επωφελήθηκαν τα μέγιστα από τη δέσμευση της ΕΚΤ τον περασμένη Ιούνιο, για τη διαφύλαξη της σταθερότητας του ευρώ.

Οι Επιχειρήσεις με έδρα τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, κατάφεραν να δανειστούν φθηνά το ποσό των 37 δισ. ευρώ από τις Αγορές στο β΄ εξάμηνο του 2012. Στον αντίποδα, οι Επιχειρήσεις με έδρα σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κι Ελλάδα, δανείστηκαν από τις Αγορές μόλις 12 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι Χώρες της Περιφέρειας, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μείωση 65 δισ. ευρώ στον καθαρό τραπεζικό δανεισμό, καθώς οι Τράπεζες μείωσαν την πιστωτική τους επέκταση, λόγω της κρίσης.

Η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση και θα επιστρέψει σε ανάπτυξη κατά το α΄ τρίμηνο του 2013, προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα. Στο μηνιαίο δελτίο Φεβρουαρίου, η Bundesbank προβλέπει ότι σε όλο το υπόλοιπο 2013 θα εκδηλωθεί σταδιακή ανάκαμψη στην Γερμανική οικονομία.

Δημοσίευμα της “Bild Zeitung” για Κύπρο- Τι εξετάζει η τρόικα

Τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών από την Κύπρο εξετάζει η τρόικα, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δημοσίευμα της Γερμανικής “Bild Zeitung”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο δεν αναφέρεται κάποια πηγή, η τρόικα ενεργεί υπό τις πιέσεις της Γερμανίας. Η εφημερίδα σημειώνει πως οι συνέπειες θα επηρέαζαν περισσότερο την Ελλάδα και προσθέτει πως χωρίς διεθνή βοήθεια η Κυπριακές Τράπεζες θα χρεοκοπήσουν. Όπως επισημαίνει οι Τράπεζες στα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα κατέχουν περισσότερο από το 10% των καταθέσεων.

Μόνο ένας Βρετανός στους τρεις τάσσεται υπέρ της παραμονής της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε από το Harris Interactive για λογαριασμό των Financial Times. Συγκεκριμένα, το 50% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 33% τάσσεται υπέρ της ένταξης, ενώ 17% δηλώνει αναποφάσιστο. Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι από τους Βρετανούς που ζητούν την έξοδο της Βρετανίας, μόλις το 12% δηλώνει ότι “αδιαμφισβήτητα” θα άλλαζε γνώμη εάν υπήρχε επιτυχής επαναδιαπραγμάτευση με την Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, hedge funds και μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι πουλάνε στερλίνα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας και την απειλή υποβάθμισης εξαιτίας του χρέους. Μιλώντας στο BBC, υψηλόβαθμο στέλεχος της Fitch Ratings δήλωσε πως η Βρετανία εξακολουθεί να κινδυνεύει με απώλεια της αξιολόγησης “ΑΑΑ” αν δεν μειώσει το χρέος της.

Ο David Riley επανέλαβε πως η Fitch είναι δυσαρεστημένη για την γνωστοποίηση ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Χώρας δεν θα πετύχει τον στόχο του 2015-2016 σε ότι αφορά την μείωση του επιπέδου του καθαρού χρέους, δηλώνοντας πως αυτό έχει αποδυναμώσει την αξιοπιστία του Υπουργείου.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συνεδρίαση του G-20 στη Μόσχα, η οποία είχε ως βασικά θέματα τα νομίσματα και την κρίση χρέους στην Ευρώπη, αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Με το δεύτερο θέμα να βρίσκεται μάλλον σε ύφεση στην τρέχουσα φάση, όπως άλλωστε καταδεικνύει η πλειονότητα των αποδόσεων των 10ετών Κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον εστιάσθηκε κυρίως στα νομίσματα.

Αν και πρόθεση του G-20 είναι να αποφευχθούν οι χειραγωγήσεις νομισμάτων, αυτό φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όχι μόνο να εφαρμοσθεί, αλλά και να υιοθετηθεί. Άλλωστε η πρόθεση του G-20 φαντάζει το λιγότερο προσχηματική, καθώς αρκετές Χώρες έχουν προσπαθήσει να υποτιμήσουν τα νομίσματα τους προκειμένου να ανακτήσουν την χαμένη ανταγωνιστικότητά τους από τους εμπορικούς τους εταίρους.

Τα τελευταία παραδείγματα πιστοποιούν το προηγούμενο, με την Ιαπωνία, τις τελευταίες μέρες, να προσπαθεί να υποτιμήσει το γεν απροκάλυπτα, καθώς η οικονομία της βρίσκεται σε ένα τέλμα αποπληθωρισμού τα τελευταία 15 χρόνια.

Άλλο παράδειγμα είναι αυτό της Ευρωζώνης, όπου οι Χώρες του Νότου, λόγω της κρίσης χρέους, φαίνεται να επιθυμούν διαφορετική συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με τα ξένα νομίσματα από αυτές του Βορά, με τις δηλώσεις Ντράγκι στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ να αποτελούν την αφορμή για την προσωρινή αποδυνάμωση του ευρώ.

Και βέβαια εκτός από τα τελευταία, μπορεί κανείς να αναφέρει τη σύνδεση του γουάν με το δολάριο, την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης των Κεντρικών Τραπεζών και γενικότερα τη νομισματική πολιτική που ακολουθούν. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι υποτιμήσεις νομισμάτων, είτε σε ένα πληθωριστικό ή σε ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον οδηγούν στην καταστροφή του πλούτου, λόγω της απουσίας της σταθερότητας των τιμών ή μιας οικονομικής σταθεράς. Για το λόγο αυτό η διασπορά του πλούτου είναι απαραίτητη προκειμένου να προφυλαχθούν οι κάτοχοι αυτού από περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη τάση, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., φαίνεται να τελειώνουν τα “τελευταία καύσιμα” ανόδου και αν δεν εμφανιστεί κάποιος νεότερος θετικός καταλύτης, δεν μπορούν να αποκλειστούν οι ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Με έναν Γενικό Δείκτη να έχει πάψει προ πολλού να είναι αντιπροσωπευτικός του Χ.Α., καθώς με τη “κατεύθυνση” τεσσάρων τίτλων, Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ελέγχεται κάτι λιγότερο από το 50% του Δείκτη, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συντηρείται πάνω από τις 1000 μονάδες παρουσιάζοντας όμως ταυτόχρονα σημάδια κόπωσης και αμφισβήτησης μιας περαιτέρω ισχυρής ανοδικής κίνησης, όπου θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα “χαρτιά”.

Οι παρακαταθήκες της σημαντικής ανοδικής κίνησης του περασμένου Αυγούστου μέρα με τη μέρα αλλοιώνονται, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της ανοδικής οικονομικής προεξόφλησης φαίνεται να τελματώνει – έσοδα του Κράτους, νέα καθυστέρηση αποκρατικοποιήσεων, σημαντική μείωση της κατανάλωσης, αύξηση εκτός ορίων της ανεργίας, απαρχή του εμπροσθοβαρούς φορολογικού πακέτου του 2013 – ενώ από τα τέλη του μήνα θα αρχίσουν να πυκνώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012 φανερώνοντας σε ένα μεγάλο βαθμό τη “γύμνια” και την χωρίς υπόβαθρο ανοδική κίνηση αρκετών εταιρειών.

Σε μία παρελθούσα χρονιά, μάλιστα (2012), όπου είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί εταιρικά πολύ πιο καλύτερη σε σχέση με αυτή του 2013 λόγο κυρίως της αναμενόμενης αναρρίχησης της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας πάνω από το 5% (έκθεση ΟΟΣΑ).

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, ναι μεν ο Γενικός Δείκτης με την βοήθεια τεσσάρων ή πέντε εταιρειών, μπορεί να καταγράψει τιμές πέριξ των 1100 μονάδων αλλά το ρίσκο μιας βίαιης κατάβασης προς τις 935 με 920 μονάδες θα αυξάνεται γεωμετρικά για τις επόμενες εβδομάδες.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον FTSE25, η κίνηση του οποίου σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα θα χρειαστεί ισχυρό τζίρο συναλλαγών και περαιτέρω διάχυση αγοραστικού ενδιαφέροντος, για να μας δώσει τα κατάλληλα εχέγγυα επιβεβαίωσης της διαφυγής του δείκτη από το σημαντικό όριο των 360 μονάδων.

Η εκ νέου όμως παλινδρόμηση ημερήσιων κλεισιμάτων γύρω από τις 350 μονάδες θα δηλώσει αδυναμία ανάβοντας το πράσινο φως κατάβασης προς τον Fibo απλό κινητό μέσο των 21 ημερών, στις 336 μονάδες περίπου.

Δύσκολα τα πράγματα για τη διαγραμματική εικόνα της Εθνικής Τρ. μετά και την καθοδική διάσπαση της βραχυχρόνιας ζώνης στήριξης του 1,15 με 1,08 ευρώ. Ο επόμενος καθοδικός στόχος, εάν αρνηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις η τιμή της μετοχή να επανέλθει πάνω από το 1,10 ευρώ, εντοπίζεται κάτω από τα ιστορικά χαμηλά των 90 cents, εγείροντας τεχνικές συζητήσεις για πιθανή καταγραφή τιμών και χαμηλότερα των 80 cents. Εντυπωσιακός, πάντως, παραμένει ο αριθμός των μετοχών, που έχει αλλάξει χέρια τους τελευταίους 10 μήνες μεταξύ του εύρους τιμών των 1,25 με 1,05 ευρώ.

Η καθοδική τμήση του ανοδικού καναλιού από το Γερμανικό δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης DAX 30 και η μετέπειτα δυσπραγία επανεισόδου του, μέσα σε αυτό δημιουργεί διαγραμματικές προϋποθέσεις καθοδικής κίνησης προς τη σημαντική στήριξη των 7454 μονάδων.

Αλλαγή του καθοδικού σεναρίου θα προκληθεί μόνο με την ανοδική διάσπαση, σε επίπεδο κλεισίματος, της περιοχής από όπου διέρχεται ο απλός κινητός μέσος των 21 ημερών, στις 7735 μονάδες περίπου. Από απόψεως όμως τεχνικών δεικτών ο DAX 30 δείχνει να οφείλει μια ανοδική κίνηση προς τις 7820 μονάδες προς επανέλεγχο των προηγούμενων υψηλών, εκτιμά ο κ. Μάνθος.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και μετά από μικρό διάστημα, φαίνεται ότι μα ξαναθυμήθηκε η Citigroup, όπου με νεότερη έκθεσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων: “ Χωρίς νέα ελάφρυνση, το Ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο".

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Jumbo, μόλις τέσσερις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,89%), Τιτάν (+1,72%), Κύπρου (+4,55%) και Folli Follie Group (+0,37%).

Στην “κόκκινη” πλευρά, οι μεγαλύτερες απώλειες για την Βιοχάλκο (-4,26%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, του 2% για Coca-Cola, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil, Frigoglass, Ελλάκτωρα, ΟΛΠ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1026,81 μονάδες με απώλειες 1,72%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 49 εκατ. από τα οποία τα 4,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΚΛΜ, Jumbo).
Όχι καλή η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές έναντι 103 πτωτικών και για 19 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Από τους θετικά διακριθέντες, ίσως αξίζει υποσημείωσης η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Χαλκόρ, ΕΛΒΑΛ (κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο), Ιντρακόμ (κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο) και η επιστροφή των αγοραστών στην Ελτον.

Επτά θετικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες οκτώ για τον Λουλη, ενώ συνεχίζονται τα “πακέτα” στην ΚΛΜ.

Πιο συγκεκριμένα, “πακέτα” συνολικά 3.593.000 μετοχών της εισηγμένης που αντιστοιχούν στο 8,9% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, πέρασαν από το ΧΑ, στην τιμή των 0,85 και 0,80 ευρώ ανά μετοχή. Συγκεκριμένα, "πέρασε" ένα πακέτο 468.000 μετοχών στα 0,85 ευρώ και άλλα 4 πακέτα συνολικά 3.125.000 μετοχών στην τιμή των 0,80 ευρώ ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ιωάννης Λάππας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, προέβη στις 13/2/2013 σε πώληση 449.500 μετοχών της εταιρείας, στα 0,80 ευρώ, συνολικής αξίας 359.600 ευρώ.

------ΧΠΑ

Υποχώρηση, παρά το ελαφρώς θετικό ξεκίνημα, είχε το “μενού” της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με το συμβόλαιο να πιέζεται περισσότερο από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να μειώνει το premium στο 0,70%.

Μικρή αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του FTSE25 και μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να υποχωρούν στα 24.837 συμβόλαια.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.226, τιμή εκκαθάρισης 347) κινήθηκαν μεταξύ 347 και 358 μονάδων.

Ελαφρώς αυξημένος ο δανεισμός τίτλων (8.900 Alpha Bank, 582.100 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.950), Alpha Bank (4.815), Πειραιώς (3.583), ΟΠΑΠ (2.210), ΟΤΕ (1.627), MIG (219), Μυτιληναίο (200), ΔΕΗ (1.978), Intralot (1.269), ΓΕΚ (442), Eurobank (1.355), Σιδενόρ (170), Motor Oil (122), Κύπρου (2.332).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η ρευστότητα των δικαιωμάτων του FTSE/ASE large cap διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα με 1.063 τεμάχια να αλλάζουν χέρια (930 calls και 133 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μήνα στα at the money δικαιώματα εκτινάχθηκε στο 41%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (7.072.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v