Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κατηφορικά" κινείται ο Γενικός Δείκτης

Εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες, ενώ η Εθνική δίνει νέα μάχη για να κρατήσει το 1 ευρώ. Κατοχύρωση θέσεων στον ΟΠΑΠ μετά τα νέα υψηλά στα 7,76 ευρώ. Πτώση για ΟΤΕ, 3Ε, Αlpha. Κέρδη για ΔΕΗ και Eurobank.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο προς το τέλος της συνεδρίασης, με την Εθνική οριακά στο 1 ευρώ και με γύρισμα για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Οι συναλλαγές στα 42 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 16.25, από τα οποία 9,3 εκατ. στον ΟΠΑΠ, περίπου 5 εκατ. στον ΟΤΕ, 4,5 εκατ. στη ΔΕΗ και από 2,1 εκατ. ευρώ στους τίτλους της Εθνικής και της Alpha Bank.

Υψηλός παραμένει ο τζίρος και στην Jumbo, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου 248.906 τεμαχίων στα 7,45 ευρώ.

Μερίδα βραχυπρόθεσμων παικτών εστιάζει στην απογευματινή σύσκεψη των τριών αρχηγών - κυβερνητικών εταίρων, καθώς δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί σειρά μέτρων για την ανεργία.

Βραχυπρόθεσμα, το Χ.Α. θα πρέπει να απορροφήσει συνολικά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις από το μέτωπο του ΟΠΑΠ, όσα διαδραματίστηκαν στις Σκουριές Χαλκιδικής, αλλά και την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για να αμβλυνθεί η κατάσταση στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία.

Για το Χ.Α. περισσότερο επιδρά η νέα εμπλοκή στο θέμα του ΟΠΑΠ, ζήτημα που επισταμένα και νηφάλια προσεγγίζει τις τελευταίες εβδομάδες το euro2day.gr (με πυκνή αρθρογραφία του Γιώργου Παπανικολάου), με φυσιολογική συνέπεια τη διόρθωση της μετοχής προς τα 7,37 ευρώ.

Δεδομένου ότι στον ΟΠΑΠ πραγματοποιείται ο υψηλότερος τζίρος, θα λέγαμε πως οι συνεχείς αναβολές και εμπλοκές επηρεάζουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την τάση.

Έως τα 6,34 ευρώ διορθώνει ελαφρώς η μετοχή του ΟΤΕ, με τη ΔΕΗ να γυρίζει και πάλι θετικά μετά τις 12.40. Το ενδιαφέρον, από τεχνική πλευρά, για τη μετοχή της ΔΕΗ είναι η έκταση της αντίδρασής της στο πεντάλεπτο 13.00-13.05, οπότε και σημειώθηκε τοπική κορυφή στα 8,02 ευρώ. Στα 8,04 ευρώ έχει καταγραφεί από τις 23/1/2013 νέο υψηλό 52 εβδομάδων.

Σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό της, των 2,39 ευρώ, αντέδρασε στις 13.20 η Intralot, που έφτασε στα 2,36 ευρώ. Πολύ κοντά στο υψηλό των 5,65 ευρώ έφτασε, στην αρχή όμως της συνεδρίασης, η μετοχή του Μυτιληναίου, καθώς σημείωσε 5,55 ευρώ.

Σε φορά ανάλογη με τον Μυτιληναίο και η μετοχή της ΕΧΑΕ, που νωρίτερα έπιασε τα 5,48 ευρώ. Στα 5,58 ευρώ έχει σημειωθεί νέα υψηλή τιμή από τις 14/2/2013.

Πρακτικά, βλέπουμε πως όσο συνεχίζεται η συσσώρευση του 25άρη υπάρχουν μετοχές που σημειώνουν νέα υψηλά ή άλλες που επιχειρούν να επαναπροσεγγίσουν υψηλές τιμές. Γεγονός που παρατηρείται ενόσω συνεχίζεται η διόρθωση στις τράπεζες.

Λίγο μετά τις 13.25, στη μετοχή της Εθνικής βγήκε προσφορά, με την τιμή να πιέζεται προς το 0,997 ευρώ. Θυμίζουμε πως ελάχιστη τιμή για τη μετοχή της ΕΤΕ έχει σημειωθεί από τις 5/6/2012 στο 0,898 ευρώ. Εν συνεχεία ο τίτλος βρίσκεται στο 1 ευρώ. Υποχωρούν επίσης Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, περισσότερες είναι οι μετοχές που υποχωρούν (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια, Lamda Development, ΕΥΑΘ), παρά αυτές που ενισχύονται, όπως η ΕΒΖ ή ο Νηρέας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v