”Τραβήχτηκαν” χαμηλότερα οι αγοραστές

Η διόρθωση δεικτοβαρών τίτλων - κυρίως τράπεζες και τηλεπεικοινωνίες - μετά την υποχώρηση των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Πέρασε το πακέτο” των Μινωικών στην Attica Group. Η τεχνική ανάλυση. Τα πακέτα. Οι πρωταγωνιστές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Σχετική υποχώρηση του Δείκτη, όχι τόσο λόγω της επιθετικότητας των πωλητών, αλλά απλά από την υποχώρηση των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτά βεβαίως αφορούν κατά κύριο λόγο Δεικτοβαρείς τίτλους που κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση με χαμηλούς σχετικά όγκους συναλλαγών, ενώ διατηρήθηκε κάποιο ενδιαφέρον (τηρουμένων των αναλογιών), για μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται από το –1,22% του FTSE έναντι του +0,35% του FTSEM και του +0,41% του FTSES.

Εν τω μεταξύ σχετική νευρικότητα παρατηρείται στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που εντείνεται ακόμα περισσότερο και λόγω της αργίας στην Wall Street (ημέρα του προέδρου).

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι ακόμα και αν συνεχιστεί η ήπια διόρθωση το momentum παραμένει θετικό, έστω και αν απειληθεί το ψυχολογικό φράγμα των 3000 μονάδων, ενώ δεν ”βλέπουν” το αρνητικό πρόσημο του Δείκτη να διατηρείται περισσότερο από δύο – τρεις συνεδριάσεις.

Πάντως η τεχνική ανάλυση δείχνει ”νότια”, κυρίως λόγω της διαγραμματικής εικόνας του FTSE, που όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποχωρήσει κάτω από τις 1662-1659 μονάδες.

Κατά τα άλλα η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την κίνηση της Attica Group που απέκτησε το 9,51% των Μινωικών Γραμμών στην τιμή των 3,30 ευρώ ανά μετοχή, στην επιστροφή στο ταμπλό της Δάιος, στην σημαντική αναβάθμιση του ΟΠΑΠ από την Deutsche Bank και στην υποβάθμιση της Coca-Cola από την SSB.

Από τις μετοχές του FTSE και πλην του ΟΠΑΠ, σημαντικά κέρδη για Βιοχάλκο και Τιτάνα, θετική μεταβολή για Folli Follie και αμετάβλητη η ΗΥΑΤΤ.

Αντίθετα σημαντικές απώλειες για ΟΤΕ, Alpha Bank, Cosmote, Motor oil, Εθνική, ΔΕΗ, Ελ. Τεχνοδομική, Ιντρακόμ, ΚΑΕ και αρνητικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια, Γερμανό, Πειραιώς, Coca-Cola, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε έντονη μεταβλητότητα και σχετικά σημαντικό εύρος διακύμανσης με χαμηλό τις 3027,82 και υψηλό τις 3075,21 μονάδες, για να κλείσει στις 3036,71 με απώλειες 0,90%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 205 εκ. από τα οποία τα 26,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Συστήνει προσοχή η τελική εικόνα με 117 ανοδικές μετοχές έναντι 174 πτωτικών και για 16 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 5-19,43%.

Όσον αφορά τα επιμέρους, συνεχίζει να παρουσιάζει ενδιαφέρον η κίνηση των Αστήρ, Κέκροψ, Ελ. Καλώδια, Rilken, FHL Mermeren, ενώ παράλληλη ανοδική διάθεση επέδειξαν Μυτιληναίος, Μέτκα, Αλουμίνιο Ελλάδος.

Πέρασε σήμερα το πακέτο του 9,51% (6.745.471 τεμάχια) των μετοχών των Μινωικών Γραμμών στις Επιχειρήσεις Αττικής στην τιμή των 3,30 ευρώ ανά τεμάχιο.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα των 51.000 και 50.000 τεμαχίων της ΔΕΗ στα 23,10 και 23,06 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 33.000 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 19,68 ευρώ και δύο πακέτα των 56.180 και 130 τεμαχίων της Νεοχημικής στα 3,81 και 4 ευρώ αντίστοιχα.

Μετά τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της ΕΧΑΕ στα 8,62 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v