ΕΠΑΤΤ-Μινωικές δείχνουν το δρόμο

Τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων Alpha και Εθνικής και οι επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις με χαρακτηριστικότερη αυτή των Επιχειρήσεων Αττικής, Μινωικών Γραμμών κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον. Πληθαίνουν οι ενδείξεις πως μακροπρόθεσμα η αγορά βρίσκεται στην αρχή ενός τρίτου επιθετικότερου και σαφώς πιο μακροχρόνιου ανοδικού κύματος, παρά τις στρεβλώσεις που καταγράφονται στο χώρο της πραγματικής οικονομίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα υψηλά τετραετίας σηματοδοτούν την κορύφωση του τρίτου ανοδικού κύκλου ή μήπως αποτελούν την αρχή του τελευταίου επιθετικότερου και σαφώς πιο μακροχρόνιου κύματος που μπορεί να φέρει την αγορά σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Στην αγορά μας, παρατηρούνται τρία βασικά χαρακτηριστικά – παράμετροι, μέσω των οποίων μοχλεύεται η τάση συγκεκριμένων μετοχών.

Το πρώτο αφορά στην προσδοκία που καλώς ή κακώς καλλιεργείται από τους ενδιαφερόμενους για βελτιστοποίηση της αποτίμησης της αγοράς και συγκεκριμένων εισηγμένων για προφανείς λόγους, κάτι που διευκολύνει ξένους, κυβέρνηση και βεβαίως επιχειρηματίες, παράγοντες της αγοράς.

Το δεύτερο αφορά στη σαφή βελτίωση της οικονομικής θέσης και των αποτελεσμάτων αρκετών εταιριών.

Η περίπτωση των ΟΠΑΠ, Cosmote, Coca-Cola και ορισμένων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και όσων πρόκειται να ακολουθήσουν ενισχύει εκ των πραγμάτων και χρηματιστηριακά την τάση.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα σημείο, που αποτελεί και θέμα τριβής μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων.

Το ότι βασικά οικονομικά μεγέθη της οικονομίας μας επιδεινώνονται χωρίς να φαίνεται να υπάρχει διέξοδος, δεν αναιρεί την καλή πορεία ορισμένων και μόνο επιχειρήσεων – ομίλων.

Ούτως ή άλλως η οικονομία μας βρίσκεται σε διαδικασία πρόσκρουσης, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις και πολλαπλές πιθανολογούμενες χειρότερες παρενέργειες στο μέλλον.

Όμως, κάποιες εταιρίες είναι σίγουρο πως θα ξεπεράσουν την κρίση με το όποιο κόστος, επικεντρώνοντας γύρω τους το υπόλοιπο… κομμάτι μίας αγοράς που βυθίζεται.

Το τρίτο στοιχείο που συνηγορεί υπέρ ενός ενδεχόμενου συνέχισης της ανοδικής τάσης είναι οι επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις, κάτι που σχετίζεται με τη 2η παράμετρο.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά από συντονισμένες και μεθοδικές κινήσεις οι δύο ισχυροί πόλοι της εθνικής μας ακτοπλοΐας οδεύουν προς περαιτέρω ισχυροποίηση των μεταξύ τους σχέσεων σε μία εκ των ων ουκ άνευ προσπάθεια υπέρβασης μίας κρίσης που απείλησε συθέμελα τον κλάδο.

Οι εξελίξεις γύρω από το μέτωπο των Attica Group, Μινωικών Γραμμών (δες σχετικό θέμα) αποτελούν επιβεβαίωση αυτής της τάσης συγκέντρωσης δυνάμεων.

Τεχνικά και βραχυπρόθεσμα, η τάση θα εξαρτηθεί τόσο από τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων Alpha και Εθνικής, όσο και των προσπαθειών που καταβάλλονται σε παρασκηνιακό επίπεδο για την επίλυση του Αασφαλιστικού.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ, το euro2day.gr επιμένει πως το Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου βρίσκεται σε καλό και τελικό δρόμο, κάτι που δικαιολογεί τις τοποθετήσεις – ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων και την άνοδο της μετοχής.

Σημείωση: Με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην περίπτωση της Genesis και της Δυναμική Ζωή, όπου φαίνεται πως υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον από γνωστά ονόματα του χώρου, θα πρέπει να διερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας των ελεγκτικών αρχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και το πιθανό ενδεχόμενο αναβάθμισης του ελεγκτικού μηχανισμού του Συνεγγυητικού.

Και από τα δύο μέτωπα αναμένουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v