Εντονες διακυμάνσεις στην αγορά

Ανοιχτές αγορές και ”εξαέρωση”, υπεραξίες και ”χωσίματα” συνθέτουν ένα πιο ζεστό και επικίνδυνο, ειδικότερα στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, σκηνικό για τους ”βραχυπρόθεσμους”. Όσο υψηλότερα επιχειρείται να ισορροπήσει η αγορά τόσο εντείνονται οι διακυμάνσεις, η κερδοσκοπική διάθεση και οι κίνδυνοι εγκλωβισμού.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διόρθωση του δείκτη υψηλής κυκλοφορικής ταχύτητας από τις 387,3 προς τις 380 μονάδες καταγράφει την αυξημένη νευρικότητα και ένταση των ημερών.

Αναδεικνύει παράλληλα μία επιπρόσθετη παράμετρο που θα πρέπει πλέον να συνυπολογίζεται ιδιαίτερα, κυρίως από όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Οι αφορμές για εξαέρωση, είτε βάσιμες είτε... αστείες, με την αγορά σε αυτό το επίπεδο και τον ”αέρα” σε αυτή την έκταση, θα δίνονται όλο και συχνότερα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως μεταξύ της χθεσινής και της προχθεσινής συνεδρίασης καταγράφηκε αύξηση της συναλλακτικότητας σε τεμάχια κατά περίπου 32%, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πιθανολογείται ότι αποτελούσε ”ανοιχτές αγορές”.

Οι ”εξαερισμοί” και τα ”χωσίματα”, κυρίως σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας, γίνονται όλο και συχνότερα όσο θερμαίνεται το κλίμα στην αγορά.

Είναι επίσης λογικό πως με το Γ.Δ. σε υψηλό επίπεδο 4 ετών οι διακυμάνσεις θα είναι όλο και πιο ακραίες και επικίνδυνες.

Για παράδειγμα, από τον SC-80, η μετοχή της Φουρλής από τα 5,88 ευρώ ”γύρισε” στα 5,76, με τις συναλλαγές να φάνουν το μισό εκατ. τεμάχια.

Στην Altec από το 0,55 προς το 0,49 ευρώ, στην ΑΕΓΕΚ, από το 0,66 στο 0,63 ευρώ, στον Ατέρμων από το 0,88 στο 0,83 ευρώ, στη Lannet από το 1,57 στο 1,49 ευρώ, ενώ ανάλογη είναι η διακύμανση αρκετών τίτλων αυτής της κατηγορίας.

Τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο ”παιχνίδι” διαπιστώνεται και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου για παράδειγμα στη μετοχή της Alpha Bank από τα 26,56 ευρώ (υψηλή τιμή ημέρας) την τελευταία ώρα η μετοχή υποχώρησε προς τα 26,04 ευρώ, που πρακτικά διαμορφώνει εύρος διακύμανσης 52 λεπτών ανά μετοχή.

Από τα 26 ευρώ ”γύρισε” στα 25,52 ευρώ η Eurobank, η δε ΔΕΗ από τα 24 στα 23,66 ευρώ.

Είναι προφανές πως εν όψει και της αυριανής λήξης παραγώγων, ελλοχεύουν κίνδυνοι για όσους κινούνται αυστηρά στο περιθώριο του Τ+3 (συν μία ημέρα).

Όμως, η τάση βραχυπρόθεσμα είναι θετική, με πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της σταθεροποίησης σταδιακά του δείκτη υψηλότερα των 3.020 μονάδων.

Από τεχνικής βέβαια πλευράς, οι 3.000 μονάδες αποτελούν ψυχολογικό και μόνο σημείο αναφοράς, με την επόμενη ”στήριξη” που θα πρέπει να διαφυλαχθεί τις επόμενες εβδομάδες να έχει διαμορφωθεί πέριξ των 2.980 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v