Ετσι είναι, αν έτσι κερδίζετε!

Ο ΣΕΒ προβλέπει για την οικονομία ύφεση διαρκείας. Τα έσοδα του Δημοσίου ”βούλιαξαν”. ΤΟ ΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι το Ασφαλιστικό είναι βόμβα που θα ”σκάσει” πριν από το 2010. Η Σοφοκλέους, όμως, σε πείσμα όλων των αρνητικών ειδήσεων, συνεχίζει τη θριαμβευτική πορεία της. Τελικά, έτσι είναι, αν έτσι κερδίζετε!

Ετσι είναι, αν έτσι κερδίζετε!
Ο ΣΕΒ προβλέπει για την οικονομία ύφεση διαρκείας και καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα υπέρ της ανάπτυξης. Τα έσοδα του Δημοσίου ”βούλιαξαν”. ΤΟ ΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι το Ασφαλιστικό είναι βόμβα που θα ”σκάσει” πριν από το 2010.

Όσο για τους Ευρωπαίους συνεταίρους μας και το πώς μας βλέπουν; Καλύτερα ας μην το συζητήσουμε. Η Σοφοκλέους, όμως, σε πείσμα όλων των αρνητικών ειδήσεων, συνεχίζει τη θριαμβευτική πορεία της. Τελικά, έτσι είναι, αν έτσι κερδίζετε!

Το ερώτημα στο οποίο έχουμε να απαντήσουμε είναι το ακόλουθο: Μπαίνουμε στην αγορά επειδή πραγματικά την πιστεύουμε ή γιατί τρέχουμε να επωφεληθούμε από την ανοδική κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη; Αν πρόκειται για το δεύτερο, καλώς πράττουμε.

Αρκεί να κερδίζουμε και να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να ”πυροβολήσουμε” τις θέσεις μας. Δίχως έλεος. Αν το κάνουμε επειδή πιστεύουμε ότι η Σοφοκλέους αντανακλά τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, μάλλον ζούμε σ’ έναν άλλο κόσμο.

Επί της ουσίας. Η αγορά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ασφαλώς και μπορεί να δει υψηλότερα επίπεδα τιμών, από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες στο παιγνίδι είναι πανίσχυροι και διαθέτουν τα απαραίτητα όπλα για να την κατευθύνουν εκεί που επιθυμούν. Ισχυροί είναι, όχι όμως και ηλίθιοι...

Το έχουμε πει και με παλιότερα σημειώματά μας. Η αγορά μπορεί να δει και τις 3.200 μονάδες, ως αποτέλεσμα της δράσης των ξένων θεσμικών. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή θα είναι μια φυσιολογική εξέλιξη.

Μία και μόνο φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια άνοιξε ο ουρανός και έβρεχε χρυσάφι. Ήταν το 1999. Το 2005, όμως, δεν είναι 1999. Και το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει όραμα στην αγορά.

Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε το τελείως αντίθετο στην περίπτωση εκείνη που υπήρχαν συγκεκριμένες ενέργειες από την κυβέρνηση οι οποίες θα δημιουργούσαν προσδοκίες. Αν υπήρχαν επενδύσεις, αν προχωρούσαν οι ιδιωτικοποιήσεις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα προβλήματα είναι γνωστά και δεδομένα, αλλά υπάρχει, τουλάχιστον, ένα όραμα.

Σήμερα αυτό δεν μας επιτρέπεται να το πούμε. Αν το κάνουμε, θα είναι σαν να ρίχνουμε νερό στον μύλο της κερδοσκοπίας...



Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v