Σημείο αναφοράς οι 3.000 μονάδες

Ο υπερβολικός ”αέρας” που ”παίχθηκε” ειδικά χθες και η λήξη των Παραγώγων αύριο ενδέχεται -βραχυπρόθεσμα και μόνο- να αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανοδική φορά μέρους της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λόγω της αυριανής λήξης των Συμβολαίων μηνός Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων και του σημαντικού μέρους αγορών με ”αέρα” υπάρχει μια μικρή επιφύλαξη για την πορεία της αγοράς σήμερα - αύριο.

Υπό την προϋπόθεση, όμως, πως δεν παρακολουθούμε από μέρα σε μέρα τον Γενικό Δείκτη και ασχολούμεθα ευρύτερα με την αγορά, διαπιστώνεται πως πληθαίνουν οι θετικές ενδείξεις για όλο και περισσότερες εισηγμένες.

Το παράδοξο είναι πως αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό κόντρα στην πραγματική εικόνα της αγοράς, κάτι που πολύ εύστοχα περιγράφεται στο σημερινό ”Εγερτήριο”.

Η άνοδος της αγοράς, όμως, οφείλεται στην πραγματική βελτίωση των μεγεθών μιας ομάδας λίγων, σε σχέση με το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεν αναφερόμαστε βεβαίως στον τραπεζικό κλάδο, τις τηλεπικοινωνίες ή ομίλους μεγέθους των Τιτάν, Motor Oil, 3Ε, αλλά για εισηγμένες καινοτόμες, πρωτοπόρες στον κλάδο τους και δραστήριες σε τοπικές αγορές και με σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης.

Μετοχές εταιριών όπως οι Σαράντης, Μαΐλλης, Notos, Jumbo, Ερμής, Πλαίισιο και –ευτυχώς– αρκετές ακόμη, αποτελούν δικαιολογημένα πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων.

Το πιθανότερο είναι πως η διαδικασία ”προσαρμογής” της οικονομίας μας θα έχει πολλές παρενέργειες και ακόμα περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις για μεγάλο αριθμό εταιριών σε κάθε κλάδο.

Όπως, όμως, συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, από το ξεκαθάρισμα επωφελούνται κάποιοι που συγκεντρώνουν και πάλι σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης - ζήτησης.

Ενδεικτική περίπτωση από έναν κλάδο που αναπτύχθηκε ταχύτατα, φούσκωσε, στη συνέχεια προβλημάτισε και τώρα αποκαθίσταται η τάξη είναι αυτός του λιανικού εμπορίου υπολογιστών και αναλώσιμων.

Από πού ξεκίνησε αλήθεια ο κλάδος, πόσοι ήταν αρχικά οι παίκτες και πόσοι απέμειναν; Πόσες αλυσίδες αναπτύχθηκαν, γιατί ξεχώρισε η Πλαίσιο, πώς επιχειρείται η επαναφορά της Multirama;

Το σίγουρο είναι πως οι νικητές αυτής της επώδυνης διαδικασίας προσαρμογής θα συγκεντρώσουν σε ευθετότερο χρόνο το μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής ζήτησης.

Σημείωση: Οι όροι και η χρονική συγκυρία στην οποία έγινε η διάθεση του μειοψηφικού ποσοστού της Intracom δικαιώνει πλήρως όσους υποστηρίζουν ότι για τον όμιλο αποτελούν πλέον παρελθόν τα χειρότερα και βρίσκεται σαφώς σε διαδικασία ανάκαμψης και εκ βάθρων αναδιάρθρωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v