Αναστολές διαπραγμάτευσης: Μόλις αρχίσαμε!

Οι εισηγμένοι επιχειρηματίες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Οι χρηματιστηριακές αρχές έχουν πάρει φόρα και δεν σταματούν να πετούν από τις πόρτες και τα παράθυρα τη μία μετοχή μετά την άλλη. ”Διά ασήμαντον αφορμή”; Μάλλον όχι! Το μήνυμα προς τους επιχειρηματίες είναι σαφέστατο: ”Αυτά που ξέρατε, ξεχάστε τα. Συμμορφωθείτε όσο είναι ακόμη καιρός”. Θυμηθείτε το! Είμαστε ακόμη στην αρχή...

Αναστολές διαπραγμάτευσης: Μόλις αρχίσαμε!
Οι εισηγμένοι επιχειρηματίες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Οι χρηματιστηριακές αρχές έχουν πάρει φόρα και δεν σταματούν να πετούν από τις πόρτες και τα παράθυρα τη μία μετοχή μετά την άλλη. ”Διά ασήμαντον αφορμή”; Μάλλον όχι!

Το μήνυμα προς τους επιχειρηματίες είναι σαφέστατο: ”Αυτά που ξέρατε, ξεχάστε τα. Συμμορφωθείτε όσο είναι ακόμη καιρός”. Θυμηθείτε το! Είμαστε ακόμη στην αρχή...

Το θέμα είναι απλό. Πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν, δίχως να δίνουν λογαριασμό. Ούτε καν στους συνεταίρους τους.

Θέλει ο ένας να πουλήσει το σπίτι του στην εισηγμένη με αξία διπλάσια ή... απλώς πολλαπλάσια της πραγματικής; Μέχρι σήμερα το έκανε!

Θέλει ο άλλος να αγνοεί παντελώς τους μετόχους της μειοψηφίας, ακόμη και σε θέματα ενημέρωσης; Μέχρι σήμερα τους μικρομετόχους τους είχε γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Στο μέλλον θα αναγκαστεί να είναι περισσότερο προσεκτικός...

Οι πρόσφατες αποφάσεις των χρηματιστηριακών αρχών ήταν σκληρές. Το να αναστέλλεται η διαπραγμάτευση μιας μετοχής είναι ένα από τα σκληρότερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι μόνο με τέτοια σοκ είναι δυνατόν να γίνει κάτι ουσιαστικό στη Σοφοκλέους. Να αποκατασταθούν οι ισορροπίες και κυρίως η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τον Θεσμό.

Οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν υποχρεώσεις έναντι των μετόχων της μειοψηφίας. Τους έχει προσφερθεί η δυνατότητα να εισαγάγουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο, να αξιοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο την περιουσία τους και να τη μεγαλώσουν με χρηματοδότηση από τους επενδυτές.

Τα δικαιώματα αυτά τους παραχωρήθηκαν από την πολιτεία και οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να σέβονται ένα θεσμικό πλαίσιο. Σε όποιους δεν αρέσει, δεν έχουν παρά να υποβάλουν αίτηση εισαγωγής σ’ ένα άλλο χρηματιστήριο, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη επιθυμούν.

Δημοκρατία έχουμε, σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης ζούμε, οι δρόμοι είναι ανοικτοί και τα σκυλιά δεμένα...

Όποιος πιστεύει –για παράδειγμα- ότι έχει δικαίωμα να κουρελιάζει στην πράξη την εταιρική διακυβέρνηση, ας συνεχίσει να το πιστεύει. Η παρούσα διοίκηση του χρηματιστηρίου είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος. Τη συνέχεια θα τη δούμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v