Deals, μόχλευση, αλλά και ”ξεσκόνισμα”

Στο υψηλό τετραετίας των 3.045-3.075 μονάδων επιχειρείται η ισορροπία του Γενικού Δείκτη, δεδομένης της πίεσης που ασκείται στον FTSE-20 και με περισσότερο ”πονηρή” τη διόρθωση του ΟΤΕ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει βραχυπρόθεσμα επικεντρωμένο στην ακτοπλοΐα, τις θυγατρικές του ομίλου της Εθνικής, τις εξελίξεις γύρω από το Αλουμίνιο και επιμέρους κινήσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σημαντικής έντασης θεωρείται η πίεση στη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς με συναλλαγές περίπου 1 εκατ. τεμαχίων υποχωρεί μέχρι και 2,8% προς τα 22,9 ευρώ.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή φαίνεται πως επιχειρείται να πιεστεί χαμηλότερα η μετοχή του ΟΤΕ με ελάχιστη τιμή συνεδρίασης σήμερα στα 14,56 ευρώ (-2,28%). Θα πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην τελευταία αναφορά της Alpha Finance για τον Οργανισμό.

Δεδομένου ότι η μέχρι στιγμής προσφορά στη μετοχή του Οργανισμού είναι περιορισμένη και επιλεκτική, θα πρέπει να αναζητηθεί το σημείο ισορροπίας της μετοχής, όπου και κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί μέσω αγορών για τον επόμενο ανοδικό κύκλο του OTE.

Η Alpha Finance (δες σχετικό θέμα) θέτει σαφώς υψηλότερα τον πήχη με την προϋπόθεση της τελεσφόρησης του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, κάτι που ο επενδυτικός οίκος προεξοφλεί.

Το ενδεχόμενο μικρής -πλην ελεγχόμενης- υποχώρησης, κυρίως του FTSE-20, ήταν ούτως ή άλλως ορατό, κάτι που δεν αλλάζει τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική των παικτών της αγοράς, όπως αυτή καταγράφεται ενδεικτικά μέσω της ανάλυσης της Εγνατίας (δες σχετικό θέμα).

Μέχρι νεωτέρας, όμως, θα επιμείνουμε σε επιμέρους κινήσεις, καθώς επανέρχονται αγοραστές προς τα 24 ευρώ της Folli Follie, παραμένει συγκριτικά υψηλή εμπορευσιμότητα της S&B Ορυκτά, αυξάνεται ο τζίρος της Αλουμίνιον της Ελλάδας (στα 14,1 ευρώ η υψηλή τιμή ημέρας), κάτι που θα πρέπει να συνδυαστεί με την ανάλογη κινητικότητα σε Μέτκα (3,1%) – Μυτιληναίος (1,35%).

Και στις 3 άμεσα εμπλεκόμενες μετοχές ξεχωρίζει καταρχήν η υψηλή εμπορευσιμότητα που συνοδεύεται από ικανό αριθμό πράξεων (στις 14:45 είχαν καταγραφεί 412 πράξεις στο Αλουμίνιο, 389 στη Μέτκα και 357 στο Μυτιληναίο).

Μέχρι εκείνη την ώρα, ξεχώριζαν λόγω αυξημένης εμπορευσιμότητας Ιατρικό Αθηνών (3,2%), Εθνική Ακινήτων (1,4%) και βεβαίως Αστήρ Παλλάς (3,4%).

Αφήνουμε για τελευταίο το μέτωπο των ακτοπλοϊκών, καθώς μετά την τελευταία κίνηση του Π. Παναγόπουλου φαίνεται να ακολουθεί το επόμενο ”χτύπημα” του ισχυρού άντρα της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Ο βασικός μέτοχος της Attica Group και μειοψηφών μέτοχος των Μινωικών Γραμμών και θυγατρικής τους Hellenic Sea Waves φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει τον ”Διαγόρα της ΔΑΝΕ” στον επικείμενο πλειστηριασμό.

Αναμφίβολα, οι εξελίξεις από το μέτωπο της ακτοπλοΐας βρίσκονται σε 2ο στάδιο, καθώς ο τελικός σχεδιασμός προβλέπει αυτό που Attica Group και Μινωικές Γραμμές επεξεργάζονται, δηλαδή τη δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων ακτοπλοϊκών ομίλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v