Με ανοδική φορά η Σοφοκλέους

Η διάσταση απόψεων και... αισιοδοξίας μεταξύ ισχυρών και έγκυρων χρηματιστηριακών, αν και ενδέχεται να κρύβει λεπτομέρειες που καθορίζουν άμεσα την τάση, δεν είναι άμεσα προσβάσιμη στο επενδυτικό κοινό. Ανοδική η φορά, με αιχμή τις τράπεζες και μετοχές εταιριών όπου κυοφορούνται εξελίξεις. Ισχυροποιείται η περιοχή στήριξης των 2.780 - 2.820 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ελαφρά ανοδική τάση που από αργά χθες το βράδυ διαμορφώθηκε στη Ν. Υόρκη και συνεχίζει από νωρίς το πρωί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θα είναι χρήσιμη στη σημερινή συνεδρίαση.

Kαι αυτό, κυρίως γιατί θα αποσαφηνιστούν οι διαθέσεις ειδικά των ξένων (ή ”ξένων”) αγοραστών, που κυρίως μέσω των Citigroup, UBS, CSFB και Morgan Stanley ενισχύουν επιθετικά την ούτως ή άλλως αυξημένη θέση τους, κυρίως στον FTSE-20.

Θα φανεί κατά πόσο οι συγκεκριμένοι αγοραστές, που συνεργάζονται αρμονικά αυτήν την περίοδο με τα 4-5 ισχυρότερα ελληνικά ”σπίτια”, γνωρίζουν κάτι περισσότερο από το ενεργό κομμάτι της αγοράς.

Είναι προφανές πως η σπουδή της προσέγγισης του... 30αριού από πλευράς Εθνικής, Eurobank και Alpha δεν οφείλεται απλώς και μόνο σε έναν υγιή συναγωνισμό κεφαλαιοποιήσεων.

Θα πρέπει, όμως, να συνεκτιμήσουμε σοβαρότατα την προσέγγιση της Π&Κ Χρηματιστηριακής που πολύ χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζει ότι δεν συμμετέχει στην ”πρώιμη ευφορία” (βλ. σχετικό θέμα).

Επειδή πρόκειται για ιστορική χρηματιστηριακή, διορατική, σοβαρότατη και εγκυρότατη, με ισχυρές θέσεις πελατών κυρίως ξένων, αλλά και Ελλήνων, με συγκροτημένο τμήμα ανάλυσης, λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν την αναφορά – προειδοποίησή της (;).

Στην περίπτωση, όμως, που η Π&Κ δεν γνωρίζει κάτι που γνωρίζουν οι άλλες ανταγωνίστριες χρηματιστηριακές (οι οποίες λαμβάνουν εντολές των ίδιων ξένων πελατών), τότε υπάρχει πρόβλημα.

Πρόβλημα εσωτερικής πληροφόρησης (sic), πρόβλημα αναντιστοιχίας και διαφορετικής εκτίμησης (σεβαστόν), είτε κάτι άλλο που αργά ή γρήγορα θα το βρούμε μπροστά μας.

Γι’ αυτό, σήμερα – αύριο, δεν θα επικεντρωθούμε τόσο στο αν ο Γ.Δ. θα κινηθεί ή όχι προς τις 2.900 μονάδες όσο στην ανάγκη ύπαρξης ειδήσεων και γεγονότων που να δικαιολογούν αυτό το ράλι προεξόφλησης.

Η αναφορά αυτή βεβαίως δεν περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την περίπτωση της Τιτάν (όπου δικαιολογημένα οι ξένοι αγοράζουν λόγω αποτελεσμάτων επιθετικά τις τελευταίες μέρες), της Intralot (όπου κυοφορούνται επιχειρηματικές εξελίξεις) ή εταιρίες όπου ”παίζεται” το στοίχημα της ανάκαμψης (Elmec Sport, Νotos, Λύκος), επέκτασής τους (Σαράντης, Φουρλής, Γερμανός, Πλαίσιο, Multirama ή τρέχουν άμεσα εξελίεξεις (Εθνική Ασφαλιστική, Attica Group, Μινωικές, Autohellas).

Από τεχνικής πλευράς, φαίνεται πως διαμορφώνεται πλέον όλο και ισχυρότερη περιοχή στήριξης στο εύρος 2.780-2.820 για τον Γ.Δ., με τον τραπεζικό να εμφανίζει (πάντα από τεχνικής πλευράς) περιθώριο προσέγγισης των 6.520 μονάδων στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v