Ο Τύπος της Πέμπτης

Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, αλλά και οι εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το 2005, η έγκριση του νομοσχεδίου για τον Βασικό Μέτοχο, τα δημόσια έργα της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, αλλά και οι εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το 2005, η έγκριση του νομοσχεδίου για τον Βασικό Μέτοχο, τα δημόσια έργα της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Βασικός Μέτοχος: Για δεύτερη ”κόκκινη κάρτα” από τον επίτροπο εσωτερικής αγοράς, Μακ Κρίβι, για τον Βασικό Μέτοχο κάνει λόγο η Ημερησία, που συμπληρώνει πως η κυβέρνηση λογόκρινε τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ, τονίζοντας πως κατά πλειοψηφία η Ν.Δ. αρνήθηκε τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε –επί της αρχής– από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για τον Βασικό Μέτοχο σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, ενώ όπως επισημαίνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο υπάρχουν φόβοι για εκτόξευσή του τον Ιανουάριο, ενώ η Ημερησία συμπληρώνει πως για το 2004 έκλεισε στο 3,5%.

Συστηματική προσπάθεια και ενίσχυση του ανταγωνισμού απαιτείται για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός το 2005 στο επίπεδο του 3% σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Ανάπτυξη: Το παράδοξο της ελληνικής ανάπτυξης καταγράφεται από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ένωσης Eurostat αναφέρει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως με βάση τα εν λόγω στοιχεία το ΑΕΠ της χώρας εμφανίζει αύξηση 3,8% σε ετήσια βάση, τονίζοντας πώς ναι μεν η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη, παράλληλα όμως καταγράφει και το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα.

Βαμβάκι: Κλίμα συναίνεσης θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων προβλέπει η Ναυτεμπορική.

Φρένο στα τρακτέρ και στις επιθέσεις της ΔΑΚΕ κατά υπουργών και συμβούλων επιχειρεί να βάλει ο γραμματέας της Ν.Δ. Β. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Χρηματιστηριακές: Τον κίνδυνο ανάκλησης των αδειών αντιμετωπίζουν δέκα χρηματιστηριακές εάν δεν αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιό τους σύμφωνα με την Ημερησία.

Τον δρόμο για την ουσιαστική και εκ βάθρων εξυγίανση της αγοράς χρηματιστηριακών συναλλαγών αλλά και για την απόλυτη κυριαρχία των τραπεζών στα ”κανάλια” διανομής χρηματοπιστωτικών προϊόντων φαίνεται ότι θα ανοίξει το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει η Κεφαλαιαγορά για τη λειτουργία των ΑΕΛΔΕ τονίζει η Εξπρές.

ΣΕΒ: Την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για τις εξελίξεις στην οικονομία μετέφερε στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος αναφέρει η Ημερησία.

Στην κοινή εκτίμηση ότι το 2005 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την οικονομία κατέληξαν στη χθεσινή τους συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος ζήτησε τη λήψη μέτρων ώστε να καταστεί η οικονομία ελκυστική για επενδύσεις, επισημαίνει το Κέρδος.

Δημόσια Έργα: Έργα συνολικού προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ θα δημοπρατήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ, στις 31 Ιανουαρίου θα ανοίξουν οι πρώτες προσφορές μεγάλων έργων, περίπου 1 δισ. ευρώ, αναφέρει η Ναυτεμπορική επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά.

Εθνική Τράπεζα: Τη διαγραφή ιδίων μετοχών εξετάζει η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει placement.

ΟΤΕ: Με τη ”δαμόκλειο σπάθη” της ζημίας των 70 εκατ. ευρώ στο 2004 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, ζήτησε χθες τη συναίνεση των εργαζομένων στο σχέδιό του για την εθελουσία έξοδο στον Οργανισμό αναφέρει το Κέρδος, που συμπληρώνει πως η εθελουσία έξοδος θα κοστίσει στον ΟΤΕ 1,2 δισ. ευρώ.

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το ένα τρίτο περίπου του προσωπικού του ΟΤΕ, με αντάλλαγμα την ανατροπή του καθεστώτος μονιμότητας, προτείνει η διοίκηση του Οργανισμού στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Διάσταση απόψεων σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων του ΟΤΕ που θα αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο αλλά και για το κατά πόσον θα επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο φαίνεται να υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και της διοίκησης του Οργανισμού, αναφέρει σχετικά Το Βήμα.

Alpha Bank: Τους λόγους για τους οποίους η Alpha Bank εξαντλεί τα περιθώρια για τη δημοσίευση των τριμηνιαίων καταστάσεων σημειώνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Intralot: Η Intralot έχει δραστηριότητα σε 26 χώρες του κόσμου και εφέτος πάνω από το 60% των ενοποιημένων εσόδων προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος, ενώ στόχος είναι το 2005 πάνω από το 70% των εσόδων να προέλθει από το εξωτερικό, σύμφωνα με το Κέρδος.

Έτοιμη να ”στήσει” το δικό της δίκτυο όταν απελευθερωθεί η αγορά των τυχερών παιχνιδιών δηλώνει η διοίκηση της Intralot, η οποία στοχεύει να επεκταθεί και στην ”καρδιά” του στοιχήματος στην Αγγλία, σημειώνει Το Βήμα.

ΔΕΚΑ: Πλήρως αποδεκτά έκανε τα επιχειρήματα του προέδρου της ΔΕΚΑ, Γ. Κουσουλάκου, και των μελών του διοικητικού συμβουλίου ο ειδικός ανακριτής, αναφέρει η Ημερησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v