Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αντίδραση γράφεται... με Alpha

Οριακά θετικό πρόσημο για το ΧΑ, μετά τα κέρδη που σημείωσε προς το τέλος η Alpha. Ωστόσο οι “στοιχειωμένες” 600 μονάδες, άντεξαν για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση. Απώλειες για ΟΤΕ (-4%), ΔΕΗ (-2,8%), Κύπρου (-4%).

Αν όλα κρίνονται διά του αποτελέσματος και για ακόμα μία συνεδρίαση η μάχη των εντυπώσεων κρίθηκε από την υπερπήδηση ή όχι του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, το πόρισμα είναι αρνητικό.

Οι “στοιχειωμένες” 600 μονάδες, άντεξαν για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι αρκετές φορές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε και υψηλότερα των 602 μονάδων.

Αν εξαιρέσουμε το 2012 ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκεται μία 20ετία πίσω, καθώς το τελευταίο κλείσιμο χαμηλότερα των 600 μονάδων (πλην του τρέχοντος έτους), είχε σημειωθεί στις 27/11/1992 (594,53 μονάδες).

Όμως από απλό ψυχολογικό όριο, οι 600 μονάδες τείνουν να αναδειχθούν απροσπέλαστο οχυρό, αφού κάθε μέρα όλο και κάτι βρίσκεται προκειμένου να αποτελέσει τροχοπέδη σε αυτή την φαινομενικά δύσκολη προσπάθεια.

Σε μία συνεδρίαση σχετικά χαμηλότερου τζίρου, στην οποία ο Δείκτης άλλαξε τέσσερις φορές πρόσημο, τα σημερινά βαρίδια “ακούνε στο όνομα” ΟΤΕ και ΔΕΗ, που μαζί με τους Κύπρου και Βιοχάλκο κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο ΟΤΕ έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας (!)

Μάλιστα ΟΤΕ και ΔΕΗ άρχισαν να δημιουργούν σημαντικούς τεχνικούς προβληματισμούς από την χθεσινή συνεδρίαση, με την ΔΕΗ να χάνει από χθες την θεωρούμενη σχετικά ισχυρή στήριξη των 2,25 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ έχασε σήμερα αυτό που συνέβη χθες ενδοσυνεδριακά, δηλαδή το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 2,00 ευρώ.

Παρά ταύτα η σημερινή συνεδρίαση είχε σχετικό ενδιαφέρον, καθώς ΟΠΑΠ και Coca-Cola, που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, άσχετα αν η δεύτερη “προδόθηκε” από τις τελικές δημοπρασίες και έκλεισε αμετάβλητη, κρατούσαν τον Δείκτη σε σχετική επαφή με τις 600 μονάδες και όταν μετά τις 16.09 τα “τιμόνια γύρισαν ανάποδα” όλα έδειχναν ότι το κλείσιμο στις 600 plus μονάδες ήταν εφικτό. Ένα κλείσιμο που τεχνικά δεν λέει απολύτως τίποτα και είναι καθαρά “νίκη” ψυχολογίας και εντυπώσεων.

Το σύνθημα της αντίδρασης το έδωσε σήμερα ο τίτλος της Alpha Bank, για να ακολουθήσει σε σημαντική απόσταση η μετοχή της Eurobank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, η Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,14 ευρώ (-5,79%) και της Eurobank μέχρι τα 0,6450 ευρώ (-4,44%), κάτι που σημαίνει ότι όσοι τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας έβγαλαν ένα αξιοπρόσεκτο “μεροκάματο του τρόμου”.

Με σαφώς μικρότερες διακυμάνσεις η μετοχή της Εθνικής, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,22 ευρώ (-3,94%) για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια, όμως συνεχίζει να δείχνει “δυσκίνητη” και να παρουσιάζει “υψοφοβικά σύνδρομα” υψηλότερα από το αποφασιστικό όριο των 1,30 ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόλις δύο τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ και Alpha Bank απέσπασαν το 55% του συνολικού τζίρου (!)

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Η διαφαινόμενη πολιτική αναποφασιστικότητα, στους κόλπους της τρικομματικής Κυβέρνησης, δείχνει να ακυρώνει τις “ασκήσεις επί χάρτου” που αφορούν πιθανές ανακατατάξεις στο εγχώριο Τραπεζικό τοπίο και ο οποίες μπορούν να δώσουν βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον στο ταλαιπωρημένο Χ.Α.

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ ευρώ και αυτό δημιουργεί τροφή για δεύτερης σκέψεις και δίνει “πεδίον δόξης λαμπρόν” στις “εισαγόμενες” αρνητικές εκθέσεις – εκτιμήσεις.

Οι προβλέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εντός του 2012 προβλέπει ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ενώ ασκεί κριτική στην πολιτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Δημόσια τηλεόραση, ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε πως είναι αναγκαία η αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον Πολ Κρούγκμαν, η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόθεση αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά. “Κανείς δεν θέλει να φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του ευρώ. Και ακριβώς αυτή η απειλή πρέπει να εκμεταλλευθεί προς όφελός του ο Μάριο Ντράγκι”, ανέφερε ερωτηθείς ποια τακτική θα ακολουθηθεί τελικά, αυτή του Βερολίνου ή εκείνη της ΕΚΤ.

Ο Κρούγκμαν χαρακτήρισε καθοριστικές τις εξελίξεις στην Ισπανία και υποστήριξε πως η Χώρα δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, την έξοδο της οποίας από την Ευρωζώνη αναμένει εντός του 2012.

Ασκώντας κριτική στην πολιτική λιτότητας που προκρίνει η Γερμανίδα Καγκελάριος, ο κ. Κρούγκαν εκτίμησε ότι η Άνγκελα Μέρκελ “είναι παγιδευμένη μεταξύ της σκληρής λογικής της κρίσης και της Γερμανικής πολιτικής”. “Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε συμφωνεί με τα βήματα για τη σωτηρία του ευρώ, που σημαίνει ότι πολιτικά έχει τελειώσει, είτε το ευρώ καταρρέει, οπότε και πάλι πολιτικά έχει τελειώσει. Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την καγκελάριο”, πρόσθεσε.

Τη θέση πως πρέπει να παρέχεται στις ευρωπαϊκές χώρες η δυνατότητα προσωρινής αποχώρησης από το ευρώ διατυπώνει ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo.

Μόλις οι Χώρες αυτές, συνεχίζει, ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, υιοθετώντας το Εθνικό τους νόμισμα, τότε θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν το ευρώ.

Κατά τον Sinn, η εν λόγω πρόταση διαθέτει τα εξής πλεονεκτήματα:
*Οι Ευρωπαϊκές Χώρες διατηρούν το status του ευρώ, καθώς τυχόν αποχώρηση θα είναι προσωρινή.
*Αποτρέπεται ο κίνδυνος άτακτης αποχώρησης Χώρας από την Ευρωζώνη.

H Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της τον Αύγουστο, υποστήριξε ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η Χώρα ξεμένει από μετρητά, δεδομένου ότι δεν πήρε ακόμα την επόμενη δόση της βοήθειας και ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώσει και το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στα τέλη του μήνα.

Η Ε.Ε. έχει υποσχεθεί ότι θα βρει λύση στο θέμα του ομολόγου αλλά λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό δεν έχουν γίνει γνωστές.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Στάση αναμονής στις διεθνείς Αγορές, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, για πρώτη φορά σε περισσότερο από δυο χρόνια, εμπορεύματα, μετοχές, ομόλογα και ισοτιμίες κυριολεκτικά “κρατούν την αναπνοή τους” περιμένοντας τις αποφάσεις σήμερα της Fed και αύριο της ΕΚΤ, όταν την ίδια ώρα οι δηλώσεις δίνουν και παίρνουν (!)

Εξαιρετικά επιφυλακτική η νέα έκθεση της Goldman Sachs που δείχνει να κρατάει μικρό καλάθι, αναφέροντας μεταξύ άλλων “υψηλότατες προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί στην επενδυτική κοινότητα για την αυριανή κρίσιμη συνέντευξη του Mario Draghi. Αν ο κ. Draghi δεν εξειδικεύσει και αναλύσει τα σχέδιά του, οι Αγορές θα απογοητευθούν.

Με ρεαλιστικούς όρους, οι επιλογές της ΕΚΤ δεν είναι πολλές. Ενδέχεται όμως να επιτρέψει στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες να αγοράζουν assets του ιδιωτικού τομέα. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να διευκολύνει τις Εθνικές οικονομίες και να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στον ισολογισμό της ΕΚΤ”.

H χορήγηση Τραπεζικής άδειας στον ESM αποτελεί παραβίαση των συνθηκών της Ε.Ε, δήλωσε ο Juergen Stark στο Αυστριακό Κρατικό κανάλι ORF. "Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού νόμου, γιατί σημαίνει απεριόριστη και έμμεση Κρατική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα" ανέφερε ο κ. Stark, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Stark παραιτήθηκε από το συμβούλιο της ΕΚΤ τον περασμένο χρόνο, επειδή διαφώνησε με την αγορά Κρατικών ομολόγων.

Η Ιταλία ίσως χρειαστεί βοήθεια για να μειώσει τις αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Χώρας, Mario Monti, μετά τη συνάντηση του με τον Φινλανδό ομόλογο του Jurki Katainen.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Monti χαρακτήρισε ενδιαφέροντα, τολμηρά και εύστοχα τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, προσθέτοντας ότι τα υπερβολικά αυξημένα spreads υπονομεύουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Παράλληλα, ανέφερε ότι η χορήγηση Τραπεζικής άδειας στον ESM θα βοηθήσει, λέγοντας ότι είναι κάτι που κάποια στιγμή θα συμβεί.

Την αξιολόγηση “BBB+” της Ισπανίας επιβεβαίωσε σήμερα ο οίκος Standard and Poor's, διατηρώντας πάντως το ενδεχόμενο υποβάθμισης καθώς το outlook παραμένει αρνητικό.

Όπως επισημαίνει, εκτιμά πως η δέσμευση της Ισπανίας για την συνεχιζόμενη εφαρμογή των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων παραμένει ισχυρή. Ωστόσο, το outlook για την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση είναι αρνητικό.

Επιστροφή στο ΧΑ

Με δεδομένο το μειωμένο ενδιαφέρον για τους εκτός του Τραπεζικού ταμπλώ τίτλους, πλην ΟΠΑΠ που έδειξε να ανεβάζει κάπως στροφές στην είδηση για πιθανή ιδιωτικοποίηση στις αρχές του Φθινοπώρου, μοιραία το ενδιαφέρον θα παραμείνει στον Τραπεζικό κλάδο, έστω και αν η ορατότητα παραμένει περιορισμένη, αφού οι Τράπεζες πήραν παράταση να ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου έως τις 30/9., το δε Ταχ. Ταμιευτήριο και η Αγροτική, αποτελέσματα χρήσης 2011 έως τις 10/10.

Στην περίπτωση που πρώτου θα συνεχιστούν τα σενάρια όσον αφορά τη “χρηματιστηριακή του τύχη”, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η πώληση του ΤΤ να πάει πίσω λόγω του ότι πρέπει πρώτα να ανακεφαλαιοποιηθεί.

Σε όλα αυτά τα σενάρια, η Αγορά έδωσε σήμερα μία “απάντηση”, καθώς μετά το ανοδικό ξεκίνημα, οι πιέσεις στην μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου επέστρεψαν δριμύτερες και μάλιστα με τον όγκο συναλλαγών να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης πως από σήμερα οι μετοχές της Coca Cola είναι διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία 1,01 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,34 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης η Coca–Cola Hellenic προέβη σε απόσχιση του κλάδου παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της στην Ελλάδα και εισφορά του σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2166/1993 σε κατά ποσοστό 100% θυγατρική της εταιρεία, όπως ανακοίνωσε.

Λιγότερες οι μετοχές με αρνητικό κλείσιμο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-0,46%), ΔΕΗ (-2,79%), Μέτκα (-0,83%), Μυτιληναίος (-2,36% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ΟΤΕ (-3,96%), Τιτάν (-1,23%) και Κύπρου (-4,09%), ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Εθνικής, CPB, Coca-Cola.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Alpha Bank, MIG και του 3% για τον ΟΠΑΠ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης αφού ταλαιπωρήθηκε μεταξύ 602,93 (11.26) και 593,98 (14.54) μονάδων, έκλεισε τελικά στις 599,22 μονάδες με κέρδη 0,09%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 24,7 εκατ.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών, 18 τίτλοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλοι 20 με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δριμύτερος επέστρεψε από τις διακοπές του ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) και η πρώτη “γεύση” της Αγοράς τον αναγκάζει να δηλώσει μάλλον συγκρατημένα απαισιόδοξος, καθώς πλην Alpha Bank και Eurobank, τα υπόλοιπα διαγράμματα δημιουργούν μικρούς ή μεγαλύτερους προβληματισμούς.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, ο κ. Μάνθος αναφέρει: “Ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε αλλά τελικά δε μπόρεσε να κρατηθεί σε επίπεδο κλεισίματος πάνω από τον Fibo κινητό μέσο τάσης των 21 ημερών (604 μονάδες). Σημάδι πιθανής αδυναμίας περαιτέρω βραχυχρόνιας ανοδικής κίνησης.

Διαγραμματικά ο Δείκτης φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος μέσα στη καθοδική περιοχή, έχοντας για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις ως άνω όριο τις 612 μονάδες και ως κάτω όριο τις 570 μονάδες. Ανοδική ή καθοδική διάσπαση των εν λόγω επιπέδων θα δώσει κινητήριο κυματική κίνηση.

Προς το αρνητικό σενάριο καθοδικής διάσπασης των 570 μονάδων συγκλίνει και ο Commodity Channel Index (CCI), καθώς παρά τη τελευταία ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη αδυνατεί να δώσει αγοραστικό σήμα. Μάλιστα εάν στις επόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης δε κατορθώσει επιτυχημένη διάσπαση της περιοχής, που εκτείνεται μεταξύ των 612 και 620 μονάδων τότε θα πρέπει να αναμένουμε γρήγορη βύθισή του προς τα επίπεδα των Fibo Retracement 0.50 (567 μονάδες) με 0.618 (544 μονάδες)”.

Έντονος ο προβληματισμός και για επιμέρους τίτλους.

Έτσι ο ΟΤΕ έχασε το αποφασιστικό όριο των 2,00 ευρώ και φαίνεται ότι θα αναζητήσει στήριξη στα 1,75 ευρώ.

Χαμηλότερα από την στήριξη των 2,25 ευρώ, για δεύτερη συνεδρίαση, η ΔΕΗ, δείχνει πως δύσκολα θα αποφύγει την δοκιμασία των 2,00 ευρώ.
Πλησιάζει την στήριξη των 2,00 ευρώ ο Μυτιληναίος και αν την χάσει δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 1,85 ευρώ.

Περίπου η ίδια εικόνα και για την Βιοχάλκο, που αν χάσει τα 2,15 ευρώ έχει σαν επόμενη στήριξη τα 1,96 ευρώ.

Έχασε την στήριξη των 0,57 ευρώ η Σιεδενόρ και αν δεν ανακάμψει άμεσα, η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 0,52 ευρώ, τονίζει ο αναλυτής της Δυναμικής.

-----ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, που συνδυάστηκε με νέα βύθιση των συναλλαγών.
Στην Αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 23757 συμβόλαια.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας το discount στο 0,75%.

Καμία συμμετοχή
από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 735, τιμή εκκαθάρισης 214,5) κινήθηκαν μεταξύ 212 και 217,25 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (86000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3395), Alpha Bank (12859), Πειραιώς (282), Κύπρου (354), ΔΕΗ (1126), ΟΠΑΠ (1669), CPB (135), ΟΤΕ (918), Ταχ. Ταμιευτήριο (2561), Intralot (140).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 παρέμεινε στο 48% και ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός στα μόλις 54 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (35 δικαιώματα αγοράς και 19 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/8 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5886649 τεμ.), Εθνική (5307106 τεμ.), Alpha Bank (4961650 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v