Δεν έπιασε τον πήχη των 600 η Σοφοκλέους

Για 6η συνεδρίαση ο ΓΔ δεν κατάφερε να κλείσει άνω των 600 μονάδων. Το 65% του τζίρου σε Εθνική (+10,3%), ΟΠΑΠ (+2,1%), Alpha (+12%) και Τράπεζα Πειραιώς (+9%). Άνοδος 9,09% για τον τραπεζικό δείκτη. 

Παρά το γεγονός ότι σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις ο Γενικός Δείκτης διεκδίκησε επίπεδα τιμών υψηλότερα των 602 μονάδων, το “κουδούνι της λήξης” βρήκε τον Δείκτη να μην μπορεί, μετά από έξι συνεδριάσεις, να επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που διεξήχθη στον απόηχο του deal Πειραιώς - “good” ATEbank, ο τζίρος παρουσίασε κάποιες αυξητικές τάσεις (ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), όμως παρέμεινε σε όχι ιδιαίτερα απαιτητικά επίπεδα και χαμηλότερα των 25 εκατ. ευρώ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 65% της συνολικής αξίας συναλλαγών, αφορούσε συναλλαγές μόλις τεσσάρων τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Εθνικής, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Πειραιώς.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικό “gap” και πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο ο Δείκτης είχε αρχίσει να φλερτάρει με επίπεδα υψηλότερα των 600 μονάδων, όμως μετά τις 11.30 και μέχρι τις 16.00 αναλώθηκε σε κίνηση χαμηλότερα των 600 μονάδων.

Βέβαια από τις 15.45 είχε ξεκίνησε το τελευταίο κύμα επίθεσης των αγοραστών, με επικεφαλής τους Εθνική, Alpha Bank και με αξιοπρόσεκτες βοήθειες από ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Το +9,09% του Τραπεζικού δείκτη που έκλεισε αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας, ασφαλώς και δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αμφισβήτησης, όσον αφορά τους ημερήσιους πρωταγωνιστές, όμως και από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, μόνο οι Μέτκα και MIG έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα στο χαμηλό ημέρας.

Παρά την σημερινή Τραπεζική αντεπίθεση, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι οι πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο θα επιστρέψουν δριμύτερες μόλις γίνουν γνωστοί οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την κόπωση που είχε παρατηρηθεί κατά τις τελευταίες ημέρες στους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους και αυτό ενέχει σημαντικότατο ρίσκο για την συνέχεια, καθώς η Αγορά είναι συνηθισμένη στην “ροκ” συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών.

Επίσης η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι για να επιτευχθούν κλεισίματα του Δείκτη υψηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο που είναι η ανοδική διάτρηση των 625 μονάδων, χρειάζονται ειδήσεις και σημαντικά υψηλότερος τζίρος.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και η απόφαση του δ.σ. του Χ.Α. σύμφωνα με την οποία, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού, την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» (ΑΤΕ), από σήμερα 30 Ιουλίου 2012 μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Τραπέζης της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ΑΤΕ, τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση και τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή.

Αναστάλλη ακόμη και η διαπραγμάτευση όλων των Παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της ΑΤΕ.

Από πλευράς τεχνικής εικόνας δεικτών και επιμέρους τίτλων, μόνο η μετοχή της Alpha Bank έδωσε σήμα αγοράς, καθώς έκλεισε υψηλότερα από τα 1,14 ευρώ και αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,25 ευρώ.

Αντίθετα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε μέσα στην ζώνη 1,22 – 1,30 ευρώ και χρειάζεται ανοδική διαφυγή για να προβληματίσει όσους επιμένουν σε θέσεις “short”.

Τα σενάρια για Ελλάδα

Από την άλλη, εντείνεται η σεναριολογία και οι διαρροές στο ξένο Τύπο για σχέδια νέας αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης του Ελληνικού προγράμματος, το οποίο ατύπως πολλοί ξένοι αξιωματούχοι παραδέχονται πως βρίσκεται εκτός στόχων.

Στο θέμα επανέρχεται η Wall Street Journal, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή.

Η εφημερίδα επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρει πως η παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια “τρύπα” τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης και για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ υπάρχει ανάγκη “haircut” και στα δάνεια του επίσημου τομέα.

Η Bank of America Merrill lynch εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, καθώς η μέχρι στιγμής πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική.

Οι ηγέτες της ΕΕ, ιδιαίτερα στη Γερμανία, ισχυρίζονται επιμόνως ότι η Ελλάδα πρέπει να εμείνει στο πρόγραμμα λιτότητας και ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση. Υποστηρίζουν ακόμη ότι δεν φοβούνται πλέον μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Με βάσει τα παραπάνω η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού και να φύγει από τη Ευρωζώνη καθώς είτε θα αποφασίσει ότι η λιτότητα είναι χειρότερη από τη χρεοκοπία, είτε η Ευρώπη θα αποφασίσει ότι η διάσωση είναι χειρότερη από τη χρεοκοπία.

Ευρωπαικές οικονομικές εξελίξεις

Θετική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, διάθεση διακράτησης των πρόσφατων κερδών, ή και αύξησης αυτών στην αρχή της συνεδρίασης στην Wall Street.

Το ποσό των 5,479 δισ. ευρώ άντλησε η Ιταλία από τις δημοπρασίες 5ετών και 10ετών ομολόγων που διενήργησε σήμερα, με τα επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία. Συγκεκριμένα, για το 10ετές ομόλογο το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,96% από 6,19% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ για το 5ετές το επιτόκιο υποχώρησε στο 5,29% από 5,84% προηγουμένως. Και για τις δύο εκδόσεις το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Σημαντική υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, στο 87,9 τον Ιούλιο από 89,9 τον Ιούνιο καταγράφει η Κομισιόν. Στο ίδιο διάστημα, ισχυρή επιδείνωση εμφανίζει η καταναλωτική εμπιστοσύνη, υποχωρώντας στο -21,5 από -19,8 τον Ιούνιο. Επιδείνωση εμφανίζουν τόσο το κλίμα στις Επιχειρήσεις όσο και στις Βιομηχανίες τον Ιούλιο.

Kατέβασε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ο οίκος Standard & Poor's. Σε έκθεσή του προβλέπει ότι το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα υποχωρήσει κατά 0,6% το 2012 και θα αναπτυχθεί μόλις 0,4% το 2013. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν μηδενική ανάπτυξη το 2012 και άνοδος 1% την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον οίκο, υπάρχει 40% πιθανότητα οι οικονομίες της Ευρωζώνης να βυθιστούν σε ύφεση double-dip το 2013, ειδικά αν: (α) η ανώμαλη προσγείωση σε ορισμένες αναδυόμενες Αγορές οδηγήσει σε καθυστέρηση της ανάκαμψης του παγκόσμιου Εμπορίου, (β) μια σημαντική Χώρα της Ευρωζώνης χάσει την πρόσβαση στις Αγορές ή (γ) η επιβράδυνση στην καταναλωτική ζήτηση είναι πιο έντονη.

Στο χείλος της λήψης εξωτερικής βοήθειας βρίσκονται Ισπανία και Ιταλία, εκτιμά η Nomura, ενώ οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες έως το 2015 υπολογίζονται σε περίπου ένα τρισ. ευρώ...

Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν βρεθεί σε μια κακή συγκυρία, τονίζουν οι αναλυτές της Nomura, καθώς όπως έχει συμβεί στις περισσότερες, αν όχι όλες τις Χώρες του Κόσμου που έχουν βιώσει ένα τόσο ξαφνικό ''φρένο'', η επιστροφή στη σταθερότητα απαιτεί εξωτερική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Nomura, οι ανάγκες χρηματοδότησης για την Ισπανία και την Ιταλία συνολικά ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ, ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες για το διάστημα 2013-2015 ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό του 1 τρισ. ευρώ. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι μια ευέλικτη πιστωτική γραμμή μέσω του EFSF με πυρομαχικά έως 150 δισ. ευρώ συνολικά για Ισπανία και Ιταλία. Ο EFSF θα μπορεί έτσι να αγοράζει Ιταλικά και Ισπανικά ομόλογα στην πρωτογενή Αγορά και να καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης των δύο Χωρών μέχρι το τέλος του χρόνου, παρέχοντας έτσι μια γέφυρα προς την ενεργοποίηση του ΕSM και των δόσεων του ΔΝΤ.

Κι όταν ενεργοποιηθεί ο ESM; Οι αναλυτές τονίζουν ότι θα είναι ενδεχομένως δύσκολο να αλλάξουν το κλίμα της Αγοράς. Στην πραγματικότητα, ο ESM πιθανόν να συναντήσει προβλήματα πρόσβασης στην Αγορά εάν η Ιταλία και η Ισπανία ζητήσουν αργότερα βοήθεια, όπως αναμένεται. Υπό συζήτηση είναι για τη Nomura η παροχή άδειας για Τραπεζική λειτουργία στον ESM, κυρίως γιατί η ΕΚΤ έχει ήδη επισημάνει ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρά τις αυξημένες προσδοκίες ότι η EKT θα ξεκινήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς Κρατικών ομολόγων (SMP), η Goldman Sachs δεν προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί μονομερώς προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ και η Moody's εκτιμά ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η Κεντρική Τράπεζα είναι να κερδίσει χρόνο.

”Πριν η ΕΚΤ προσφέρει άμεση υποστήριξη στις αγορές κρατικού χρέους, και ειδικά στην Ισπανία, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο η Ισπανική Κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το EFSF και να αποδεχθεί σιωπηρά τους Ευρωπαϊκούς όρους (conditionality)”, εκτιμά η G. Sachs.

Ένας από τους βασικούς λόγους, γι’ αυτό, σύμφωνα πάντα με την Goldman Sachs, είναι το γεγονός πως η ΕΚΤ δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να “δεσμεύσει” τη Χώρα στην απαραίτητη εξυγίανση της οικονομίας, στις μεταρρυθμίσεις και στην προσαρμογή.

Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει χρόνο για τους πολιτικούς της Ευρωζώνης, αλλά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της κρίσης χρέους υποστηρίζει η Moody’s σε ανάλυση της. Σύμφωνα με τον Alastair Wilson, τα πρόσφατα σχόλια του Draghi, ότι θα κάνει τα πάντα για το ευρώ, αύξησαν τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει δράση για την ενίσχυση των Χωρών της Περιφέρειας. Αλλά παρότι το γεγονός αυξάνει την πεποίθηση ότι τελικά η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα προκειμένου να βοηθήσει –και αυτή τη προσπάθεια θα είναι σημαντική για να προστατευτεί το ευρώ- δεν είναι αρκετή για την λύσει την κρίση χρέους, υποστηρίζει η Moody’s.

“Η λύση τελικά εναπόκειται στην επίτευξη δομικών αλλαγών στους προϋπολογισμούς των Χωρών Μελών και το χρέος, δομικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης”, καταλήγει, σημειώνοντας ότι όλα αυτά θα απαιτήσουν χρόνια για να υλοποιηθούν.

Επιστροφή στο ΧΑ

Όπως προαναφέρθηκε, μόνο οι Μέτκα (-0,84%) και MIG (-2,9%) έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των ΔΕΗ και Τιτάνα.

Από την πλευρά των “πράσινων” τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+12,38%), Eurobank (+6,93%), Εθνική (+10,26%) και Πειραιώς (+9,05%). Κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Jumbo, CPB, Κύπρου, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στις 599,48 μονάδες με κέρδη 2,25%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 24,6 εκατ. από τα οποία τα 0,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, CPB).

Για τα δεδομένα του Δείκτη, μάλλον δεν εντυπωσιάζει η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών, 23 τίτλοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλοι 18 με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Στα επιμέρους και χαμηλότερα του 20αρη, σχετική κινητικότητα επέδειξαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο, Τρ. Αττικής, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Ιντρακόμ κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αυξάνονται οι πιθανότητες να ζητήσει συνολική βοήθεια η Ισπανία, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Τα ξένα Χρηματιστήρια ανέκαμψαν στις συνεδριάσεις, λόγω των δηλώσεων Ντράγκι ότι θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να στηρίξει το ευρώ.
 
Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν σε μια αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα Ισπανικά 10ετή Κρατικά χρεόγραφα από το ιστορικό υψηλό 7,57% (εντός Ευρωζώνης), με τις ανησυχίες ωστόσο να συνεχίζουν να υφίστανται για την κρίση χρέους στην Ισπανία, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια η Χώρα τη στιγμή που η ανεργία καταγράφει νέα υψηλά (έκλεισε στο 24,63% το β΄ 3μηνο από 24,44% το α΄3μηνο).

Την τρέχουσα εβδομάδα εκτός των εταιρικών αποτελεσμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στις Κεντρικές Τράπεζες στις 31/8, 01/08 και 02/08, όπου εκτός των δηλώσεων θα διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει συνέχεια στα λεγόμενα του Ντράγκι υπό τη μορφή πράξεων και όχι δηλώσεων.

Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα και στα νέα μέτρα των €11,5 δισ. που θα αποφασισθούν.

Από εκεί και πέρα, ο αναλυτής της Solidus Sec. θεωρεί απόλυτα αναμενόμενη την σημερινή αντίδραση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια αν βρεθεί κοινή συνισταμένη στις συζητήσεις Κυβέρνησης – τρόικας.

Παρά ταύτα, η διατήρηση του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και η θερινή ραστώνη δεν αφήνουν εντυπωσιακά περιθώρια αισιοδοξίας, σύμφωνα με την άποψη του κ. Πολυχρονέα.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης, με σχετική βελτίωση του όγκου συναλλαγών, που έγινε περισσότερο αισθητή στα Σ.Μ.Ε. επί Τραπεζικών μετοχών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη από σχετική απόσταση μειώνοντας το premium στο 0,33%.

Καμία συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2073, τιμή εκκαθάρισης 217) κινήθηκαν μεταξύ 207 και 223 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (19100 ΕΧΑΕ, 35400 Ταχ. Ταμιευτήριο, 50000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14368), Alpha Bank (14834), Πειραιώς (3424), Κύπρου (6804), ΔΕΗ (712), ΟΠΑΠ (430), CPB (641), ΟΤΕ (1166), Eurobank (227), Intralot (106), Μυτιληναίο (110), ΕΧΑΕ (153), Ταχ. Ταμιευτήριο (910).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αμετάβλητη στο 51% διατηρήθηκε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ενώ οι επενδυτές δραστηριοποιήθηκαν ξανά, με εγκράτεια βέβαια, στα options όπου η συνολική ημερήσια δραστηριότητα άγγιξε τα 263 δικαιώματα (91 δικαιώματα αγοράς και 172 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/7 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5904249 τεμ.), Εθνική (5252306 τεμ.), Alpha Bank (4902450 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v