Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστροφή στις 600 μέσω Αγροτικής

Ισχυρή άνοδος για τον τραπεζικό δείκτη και εκτίναξη 16% για την Τράπεζα Πειραιώς μετά το deal με την Αγροτική. Κέρδη άνω του 7% για ΕΤΕ, Alpha, Eurobank. Αναστολή διαπραγμάτευσης για την ΑΤΕ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ασφαλώς και από σήμερα έχει δύο πόλους έλξης ενδιαφέροντος: αφενός τις επιφαινόμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο μετά και το deal Πειραιώς - «good» ΑΤΕ και αφετέρου τη σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο «κοστούμι» των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ.

Ξεκινώντας εκτός των τειχών, αξίζει να σημειωθεί ότι το διεθνές κλίμα παραμένει θετικό, με το Dow Jones να κλείνει την Παρασκευή υψηλότερα των 13.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 7 Μαΐου. Επίσης, σε επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τις 4 Μαΐου έκλεισε ο δείκτης S&P 500, και πιο συγκεκριμένα στις 1.385,97 μονάδες.

Κατεύθυνση στις συναλλαγές έδωσε η είδηση πως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, σε επικοινωνία που είχαν, διατύπωσαν τη θέλησή τους να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την ευρωζώνη, ενώ τα κέρδη διευρύνθηκαν σημαντικά μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα έχει συζητήσεις με τον διοικητή της Bundesbank, Jens Weidmann, πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 2 Αυγούστου.

Θετικά πρόσημα και στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών προϊδεάζουν για θετικό άνοιγμα και στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τα βρήκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, λέει το Reuters, ενώ απομένουν μέτρα 1,5 δισ. για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα είναι διατεθειμένη να παραμείνει στην Ελλάδα μέχρις ότου κλειδώσουν τα μέτρα.
 
Την ίδια ώρα, εντείνεται η σεναριολογία και οι διαρροές στον ξένο Τύπο για σχέδια νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος, θέμα στο οποίο επανέρχεται η WSJ, που εκτιμά ότι στα πρώτα στάδια επεξεργασίας βρίσκεται σχέδιο για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με διαγραφή έως και 100 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή της ΕΚΤ, κεντρικών τραπεζών και ίσως και εθνικών κυβερνήσεων.

Η εφημερίδα επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρει πως η παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει τρύπα τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ και για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη υπάρχει ανάγκη hair cut και στα δάνεια του επίσημου τομέα.

Από εκεί και πέρα, και εκτός των εξελίξεων και των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά καλείται να τιμολογήσει το εσπευσμένο deal Πειραιώς - good ΑΤΕbank, το οποίο κατά πολλούς έγινε στη λογική μιας γρήγορης νίκης από την κυβέρνηση.
Άλλωστε, με την πίεση των γεγονότων και τα παθήματα του παρελθόντος, έστω και λίγοι μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών γνωρίζουν ότι «ποτέ δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις μια πρώτη καλή εντύπωση».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η συμφωνία Πειραιώς - ATE (παρότι κάποιες λεπτομέρειες παραμένουν σε χαμηλή ορατότητα) αναμένεται να δώσει κινητικότητα στο εγχώριο τραπεζικό ταμπλό και να δημιουργήσει σενάρια για την επόμενη μέρα.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν κάποιοι τραπεζικοί τίτλοι ξεκινήσουν έντονα ανοδικά και αμέσως μετά ακολουθήσει σημαντική προσφορά που θα δημιουργεί τζίρο ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της εποχής.

Εν τω μεταξύ, το ΧΑ αποφάσισε για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού, την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» (ΑΤΕ), από Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012 μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Τραπέζης της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ΑΤΕ, τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση και τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή.

Αναστέλλεται ακόμη και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της ΑΤΕ.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, παραμένει κατ' αρχάς ζητούμενο η υπέρβαση των 625 μονάδων, ενώ υπενθυμίζεται ότι από σήμερα τελούν σε καθεστώς προσωρινής διαπραγμάτευσης οι μετοχές των εταιρειών Σελόντα και Interfish λόγω συγχωνεύσεων στον όμιλο της πρώτης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v