Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζική επίθεση στο κάστρο των 600 μονάδων

Με εικόνα απόλυτα αναμενόμενη και τις τραπεζικές μετοχές να έχουν τη μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές ξεκίνησε η συνεδρίαση. Πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο του Δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες. Αναστολή διαπραγμάτευσης για ΑΤΕ.

Συμπληρώθηκε το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης κι ο τραπεζικός κλάδος διεκδικεί και αποσπά τη μερίδα του λέοντος σε ενδιαφέρον και συναλλαγές.

Έτσι, την ώρα όπου ο Γ.Δ. δείχνει να διεκδικεί έστω και οριακά επίπεδα τιμών πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πάνω από τις 205 μονάδες, με κέρδη 7,51%.

Ο τζίρος ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, όμως περισσότερο από τα 3 εκατ. ευρώ έχουν διακινηθεί μέσω της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank και του ΟΠΑΠ, ενώ με σαφώς υποδεέστερες συναλλαγές κινούνται οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη. Μένοντας στο ταμπλό των δεικτοβαρών τίτλων, αμετάβλητες είναι οι κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος της Κύπρου και της Folli Follie Group.

Τα μεγαλύτερα κέρδη, όπως αναμενόταν, συγκεντρώνει ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς (+16,74%), με συναλλαγές που έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατ. τεμάχια, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 9% ακολουθεί η μετοχή της Alpha Bank και με 7% η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., και μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ΑΤΕ.

Σαφώς χαμηλότερο το ενδιαφέρον στις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, ενώ ελάχιστη η κινητικότητα που σημειώνεται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Εντός του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα του 3%, αλλά με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Ενώ χαμηλότερα του 20άρη σχετική κινητικότητα εμφανίζουν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΧΑΕ, Ιντραλότ, Τέρνα Ενεργειακή και Intracom.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης παραμένει το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη τουλάχιστον υψηλότερα των 600 μονάδων. Μιας και μέχρι στιγμής δείχνει σε αυτό να βοηθά και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον η προσφορά στο τραπεζικό ταμπλό, και παρά τα σημαντικά ημερήσια κέρδη, δείχνει απόλυτα ελεγχόμενη και αυτό ίσως παίξει πρωταρχικό ρόλο για τη συνέχεια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v