Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιστέκονται οι 600 μονάδες στη Σοφοκλέους

Νέα προσπάθεια για την υπέρβαση των 600 μονάδων στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης. Σε περίπτωση... υποτροπής, το βάρος θα πέσει στους μη τραπεζικούς δεικτοβαρείς τίτλους. Στο +11% η Πειραιώς, αναστολή για ΑΤΕ.

Αργά αλλά σταθερά ο τζίρος κατέβασε ρυθμούς και οι περισσότερες από τις μετοχές που κινήθηκαν επιθετικά στην αρχή της ημέρας δείχνουν να υποχωρούν χαμηλότερα.

Στο μέσο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει αισθητά από το μέχρι στιγμής υψηλό των 602,37 μονάδων και έδειξε να χάνει χάνει την επαφή με το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, υποχωρώντας σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα. Λίγο μετά τις 15.30, όμως, επιχειρήθηκε νέα προσπάθεια.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον τραπεζικό δείκτη, που είχε υποχωρήσει αισθητά από το μέχρι στιγμής υψηλό των 206,21 μονάδων και επιχειρεί να επανακάμψει.

Η ίδια εικόνα και στους επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους, με την Alpha Bank να προσεγγίζει εκ νέου το μέχρι στιγμής υψηλό του 1,15 ευρώ και την Εθνική Τράπεζα να κινείται προς το υψηλό του 1,28 ευρώ.

Πιο κάτω από το υψηλό του 0,64 ευρώ η Eurobank, του 0,2620 η Πειραιώς και του 0,40 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Με δεδομένο ότι οι τίτλοι αυτοί οδήγησαν ουσιαστικά το πρώτο μέρος της κούρσας, ευνόητο είναι ότι εάν υποχωρήσουν το βάρος θα πέσει στους μη τραπεζικούς δεικτοβαρείς τίτλους, όπου η Τιτάν κινείται με οριακές απώλειες, η μετοχή της Coca Cola είναι αμετάβλητη, ενώ οι υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη κινούνται με θετικό πρόσημο.

Σε αυτήν την κίνηση, ασφαλώς και αξίζει να αναφερθεί ότι ξεχωρίζει το +4,72% για την Ελλάκτωρ (με μάλλον χαμηλές συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 30.000 τεμάχια), ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 2% καταγράφουν Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Folli Follie Group, και οι τρεις με αρκετά χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον.

Εκτός 20άρη, σχετική κινητικότητα παρουσιάζουν η Τράπεζα Αττικής, η Intracom, όπως και Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΒΖ και ΕΧΑΕ.

Διατηρούν το θετικό πρόσημο και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, παρότι τόσο οι διεθνείς οίκοι όσο και τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν δείχνουν να υποστηρίζουν την ψυχολογία των αγοραστών.

Έτσι, η Moody’s, η Nomura, η Goldman Sachs και η Standard & Poor’s δηλώνουν συγκρατημένα απαισιόδοξες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ευρωζώνης, ενώ σημαντική υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφηκε τον Ιούλιο, με τον δείκτη να υποχωρεί στο 87,9 από 89,9 τον Ιούνιο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών υπολόγιζαν τον δείκτη στο 88,7.

Επίσης, μεγάλη επιδείνωση εμφάνισε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, που υποχώρησε στο -21,5 από -19,8 τον Ιούνιο.

Επιστρέφοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο, σαφώς και η κόπωση που δείχνουν οι περισσότεροι τίτλοι δίνει σημαντικό ενδιαφέρον για τη συνέχεια. Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη τουλάχιστον πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v