Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν πείθονται όσοι παραμένουν εκτός αγοράς

Το deal Πειραιώς-«καλής» ΑΤΕ και τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο δεν φαίνεται να συγκινούν τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια. Στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών το βλέμμα των διεθνών αγορών.

Με ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις, που αφορούσαν όμως μόνο επιμέρους τραπεζικούς τίτλους, ξεκίνησε χθες η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στον απόηχο του deal Πειραιώς - «καλής» ΑΤΕ, όμως ο χαμηλός τζίρος και η γενικότερη εικόνα του ταμπλό επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός αγοράς, εγχώρια και ξένα, θα περιμένουν σαφέστερα δείγματα γραφής προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα σενάρια για εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα, οι φήμες που θα κάνουν τον γύρο της αγοράς θα εναλλάσσονται, όπως και η τελευταία που θέλει να έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία η Alpha Bank  κι η Credit Agricole για το θέμα της Εμπορικής και γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται προσοχή για όσους κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, και ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, τις χθεσινές οριακές απώλειες της Wall Street διαδέχθηκαν θετικά πρόσημα σήμερα στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ελεγχόμενες θετικές διαθέσεις δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι μεγάλες διεθνείς αγορές μπαίνουν σε φάση αναμονής, περιμένοντας τις κινήσεις-αποφάσει των κεντρικών τραπεζών στις 31 Ιουλίου -1/2 Αυγούστου.

Από εκεί και πέρα, η Fitch δεν ξέχασε να υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Νάπολης σε ξένο και τοπικό νόμισμα σε ΒΒΒ από ΒΒΒ+ και τη βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση σε ξένο νόμισμα σε F3 από F2.

Επίσης, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS (είναι ένας από τους τέσσερις που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την αξιολόγηση των εγγυήσεων) ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα στις 22 Αυγούστου.

Η αμερικανική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με θυελλώδεις καταστάσεις τους επόμενους μήνες εξαιτίας της κρίσης χρέους της Ευρώπης, προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Β. Obama, «ξεχνώντας» ότι το χρέος των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 16 τρισ. δολάρια. Επισημαίνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει ότι θα δανειστεί συνολικά 276 δισ. δολάρια στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, δηλαδή περίπου 11 δισ. δολάρια περισσότερα απ’ όσα είχε εκτιμήσει αρχικώς.

Πρόταση-σύσταση κάνουν οι Financial Times στο ΔΝΤ να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο πακέτο στήριξης για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας έχει αποδειχθεί ανεπαρκές, γεγονός που ανάγκασε το ΔΝΤ να υπογράψει και δεύτερη έκδοση τον Μάρτιο. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το ταμείο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθεί σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, αλλά ούτε και να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφώνησαν χθες στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. και αναμένονται και νέες συναντήσεις προκειμένου να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και να παραδοθεί το σχέδιο στην τρόικα.

Πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι υπάρχουν «αντιδράσεις» για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και όχι μόνο, παρά ταύτα το ρίσκο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Επιστρέφοντας στα στενά όρια του Χ.Α., και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολύ δύσκολα θα δούμε να δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, λόγω όχι μόνο της θερινής ραστώνης αλλά και του ότι αρκετοί περιμένουν να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα και πολύ περισσότερο την υποδοχή τους από την κοινωνία.

Από εκεί και πέρα, παραμένει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 625 μονάδων και του FTSE υψηλότερα των 222 μονάδων, προκειμένου οι εν λόγω δείκτες να εξέλθουν από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι στο οποίο εισήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης περί ματαίωσης λήψης απόφασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποφάσισε τη μεταφορά των μετοχών της εταιρείας Lavipharm στην κατηγορία επιτήρησης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v