Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας ΟΠΑΠ δεν φέρνει την άνοδο

Δείχνουν να «στοιχειώνουν» οι 600 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις οποίες ο ΓΔ διατηρείται σε επαφή λόγω του ΟΠΑΠ που ενισχύεται 3%. Απώλειες στις τράπεζες, επιστροφή των ισχυρών πιέσεων στο Τ.Τ.

Λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο και ενώ δείχνουν να διατηρούν τα μικρά κέρδη τους οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, που συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής, η εικόνα στο Χ.Α. επιδεινώνεται ελαφρώς, παρότι αυτό δεν φαίνεται μέχρι στιγμής στις μικρές απώλειες του Δείκτη.

Ο τελευταίος διατηρείται σε σχετική επαφή με το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, αν κι έχει υποχωρήσει σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, καθαρά και μόνο λόγω του ΟΠΑΠ και της Coca Cola.

Ο πρώτος τίτλος καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ η μετοχή της Coca Cola σημειώνει κέρδη οριακά μεγαλύτερα του 1%, όμως οι συναλλαγές μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 11.100 τεμάχια.

Επιδεινούμενη η εικόνα για ΔΕΗ και ΟΤΕ, που δείχνουν να συνεχίζουν τη διαφοροποίηση προς το χειρότερο που επέδειξαν στο τελευταίο ημίωρο της χθεσινής συνεδρίασης, ενώ με οριακά θετικό πρόσημο κινούνται η Jumbo και η Folli Follie Group, αλλά με αποκαρδιωτικές συναλλαγές.

Μπορεί ο τζίρος να ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ, και θα μπορούσε να θεωρηθεί ανεκτός για τα δεδομένα της εποχής, όμως από αυτά τα 7 εκατ. αφορούν συναλλαγές του ΟΠΑΠ, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει όχι μόνο για τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, αλλά και για το ενδιαφέρον χαμηλότερα από εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός FTSE 20 κάποια προσπάθεια κινητικότητας επιχειρεί η ΕΧΑΕ, ενώ οι συντριπτικές πιέσεις έχουν επιστρέψει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με αποτέλεσμα ο τίτλος να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες των 12 ποσοστιαίων μονάδων, με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 4.470.000 τεμάχια.

Την ίδια ώρα η MIG προσπαθεί να ανακάμψει σχετικά από τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, καταγράφοντας κέρδη μεγαλύτερα του 2%, ενώ αντίθετα προβληματική κρίνεται η εικόνα για Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank, που χωρίς ιδιαίτερες συναλλαγές υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σαράντα τέσσερις ανοδικές έναντι πενήντα τεσσάρων πτωτικών η αναλογία των μετοχών που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει πράξη και διαφοροποιούνται από το προηγούμενο κλείσιμο, ενώ οι 600 μονάδες δείχνουν «στοιχειωμένες» για μια αγορά όπου λείπει και το ελάχιστο για να αποδείξει ότι το παραπάνω ψυχολογικό όριο δεν είναι απόρθητο κάστρο, αλλά απλώς «φράχτης» που χρειάζεται ελάχιστες συναλλαγές για να υπερκεραστεί.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v