Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Όλο το "χαρτί" πήγε στις τράπεζες

Οι τραπεζικές μετοχές μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, εν μέσω κυοφορούμενων deals και σεναρίων. Στο υψηλό ημέρας η Eurobank, τέταρτη ανοδική συνεδρίαση για CPB, πιέσεις για Πειραιώς. Βουτιά 28,7% για το Τ.Τ.

Μπορεί Εθνική και Alpha Bank να απέσπασαν το 41% του συνολικού τζίρου, όμως από πλευράς και αποδόσεων, Alpha Bank και Eurobank ήταν οι μετοχές που έτυχαν θετικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο από το Τραπεζικό ταμπλώ, αλλά και από το σύνολο των μετοχών του FTSE. Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της CPB.

Στον αντίποδα ιδιαίτερα σημαντικές πιέσεις σημειώθηκαν για τις μετοχές των MIG, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, σε μία συνεδρίαση που ο Δείκτης άλλαξε 19 φορές πρόσημο, οι φήμες για νέες συμφωνίες στον Τραπεζικό κλάδο βρέθηκαν “πρώτο τραπέζι πίστα”, με την πρωτοκαθεδρία να ανήκει στο σενάριο Alpha Bank – Εμπορική.

Στην φήμη αυτή με ανακοίνωσή της η Alpha Bank, απάντησε ότι πράγματι έχει καταθέσει πρόταση, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία.

Σημαντική κινητικότητα και στον τίτλο της Eurobank, που ήταν η μόνη Τραπεζική μετοχή, που ουσιαστικά ακολούθησε τις ανοδικές διαθέσεις της Alpha Bank. Μάλιστα στο “φίνις” αποδείχθηκε σαφώς δυναμικότερη και έκλεισε στο υψηλό ημέρας, σε αντίθεση με την Alpha Bank που χρειάστηκε και τις τελικές δημοπρασίες για να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο.
Σαφώς πιο “δυσκίνητη”, η μετοχή της Εθνικής, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,13 ευρώ (-3,15%) για να μαζέψει κάπως τις απώλειες προς το τέλος.

Με διαθέσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών ο τίτλος της Πειραιώς και ασφυκτικές πιέσεις στο Ταχ. Ταμιευτήριο, με άλλες φήμες να υποστηρίζουν ότι πάει πίσω η ανακεφαλαιοποίησή του και άλλες να εκφράζουν φόβους μήπως και έχει την “χρηματιστηριακή τύχη” της Αγροτικής (!)

Εντός του Αυγούστου ξεκινά η διαδικασία πώλησης του Ταχ. Ταμιευτηρίου ενώ στις αρχές του Φθινοπώρου αναμένεται η έναρξη της διαδικασίας για το μερίδιο του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν οι Ελληνικές Τράπεζες για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου μετά από σχετική Υπουργική απόφαση, όπως αναφέρεται στο πρωινό report της Euroxx. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η Τρ. Πειραιώς στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ανέφερε ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Αναμένουμε ότι και οι υπόλοιπες τράπεζες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Πειραιώς, εκτιμά η Euroxx και αυτό μειώνει ακόμα περισσότερο την “ορατότητα” για τον κλάδο.

Από εκεί και πέρα, κάτι πήγαν να κάνουν στην αρχή της συνεδρίασης ΔΕΗ και Coca-Cola, όμως σύντομα εγκατέλειψαν την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και έτσι και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την συνεχιζόμενη “κόπωση” στις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές.

Μάλιστα μετά τις 16.20, όταν και ανέλαβαν σχετικές πρωτοβουλίες οι πωλητές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο σημερινός τζίρος να είναι ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, η συμπεριφορά των ΟΤΕ και ΔΕΗ δημιούργησε σημαντικά τεχνικά ερωτήματα.

Ο πρώτος διέσπασε καθοδικά με εντυπωσιακή ευκολία το ψυχολογικό και τεχνικό στήριγμα των 2,00 ευρώ, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,96 ευρώ και χρειάστηκαν οι τελικές δημοπρασίες οι οποίες από τα 1,98 ευρώ τον έκλεισαν στα 2,02 ευρώ.

Αυτό σε συνδυασμό με την βοήθεια της Coca-Cola που μέσω των δημοπρασιών βρέθηκε από τα 13,95 ευρώ στα 14,25 ευρώ, είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική “ανάδυση” του Δείκτη ο οποίος στις 17.00 βρισκόταν στις 594,53 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 598,68 μονάδες με μικρές απώλειες 0,13%.

Παρά ταύτα ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και αυτό ίσως κάτι να λέει.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση για ον μήνα Ιούλιο, που βρήκε τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαίες απώλειες 2,04% και τον Τραπεζικό μηνιαίες απώλειες 11,8%.

Στο επτάμηνο, οι απώλειες για τον Δείκτη στο 12,01% και για τον Τραπεζικό στο 21,07%.

Τι λένε παράγοντες της αγοράς για τη συμφωνία Πειραιώς με ΑΤΕ

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η συμφωνία Πειραιώς “good” ATE σηματοδοτεί εξελίξεις και στο υπόλοιπο Τραπεζικό σύστημα με την μεγάλη αναδιάταξη του κλάδου να είναι προ των πυλών.

Αν και οι περισσότεροι εκτιμούν την παραπάνω κίνηση σαν “εξ ανάγκης deal” που επιβεβαιώνει πόσο οριακά είναι τα πράγματα στο Τραπεζικό κλάδο, όπου πλέον κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει το κατάλληλο timing για να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις, η συγκέντρωση των Τραπεζών αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου ο Τραπεζικός τομέας να μείνει κατά κύριο λόγο μη Κρατικός.

Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών θα είναι η μεγάλη είδηση που θα αλλάξει άρδην την πορεία της Αγοράς.

Μέχρι τότε, πολύ δύσκολα θα δούμε να δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, που περιμένουν να οριστικοποιηθούν και τα νέα μέτρα και πολύ περισσότερο η κοινωνική υποδοχή αυτών.

Σύσταη των FT στο ΔΝΤ για Ελλάδα

Πρόταση-σύσταση κάνουν οι Financial Times στο ΔΝΤ να εγκαταλείψει την Ελλάδα σε άρθρο τους με τίτλο ''το ΔΝΤ μπορεί να τερματίσει την αγωνία του για την Ελλάδα''. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο πακέτο στήριξης για τη διάσωση της Ελληνικής οικονομίας είχε αποδειχθεί ανεπαρκές, γεγονός που ανάγκασε το ΔΝΤ να υπογράψει και δεύτερη έκδοση το Μάρτιο.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η εφημερίδα το ΔΝΤ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθεί σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, αλλά ούτε και να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος.

Οι ευρωπαικές οικονομικές εξελίξεις

Διστακτική η εικόνα στις διεθνείς Αγορές, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι αυτές μπαίνουν σε φάση αναμονής, περιμένοντας τις κινήσεις-αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών στις 31 Ιουλίου -1-2 Αυγούστου.

Τόσο το ευρώ όσο και οι βασικοί δείκτες στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια γύρισαν σε απώλειες, καθώς σύμφωνα με αναφορές των διεθνών ΜΜΕ, αξιωματούχος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Bundesbank, δήλωσε ότι “οι Χώρες θα πρέπει να αξιοποιήσουν το ταμείο διασώσεων (EFSF)” δηλαδή, με άλλα λόγια “η ΕΚΤ δεν θα ανακοινώσει τίποτα μεγάλα μέτρα αυτή την εβδομάδα” όπως είπε. Παράλληλα, πηγές της Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι δεν διεξάγονται συζητήσεις για να δοθεί Τραπεζική άδεια στον ESM.

O διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα στις 22 Αυγούστου, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του οίκου. Σημειώνεται ότι ο DBRS είναι ένας από τους τέσσερεις οίκους αξιολόγησης που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την αξιολόγηση των εγγυήσεων.
 
Μια υποβάθμιση της Ιταλίας στο "BBB" ή χαμηλότερα, μπορεί να αυξήσει το κόστος που καταβάλλουν οι Ιταλικές Τράπεζες για να χρησιμοποιήσουν Ιταλικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη λήψη δανείων από την ΕΚΤ.

Η Ιταλία και η Ισπανία πιθανότατα θα ζητήσουν άμεσα την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης EFSF στην πρωτογενή ή δευτερογενή Αγορά προκειμένου να ρίξουν τα επιτόκια δανεισμού, υποστηρίζει η Barclays σε εσωτερικό της σημείωμα.

Τα στοιχεία που επικαλείται η Τράπεζα είναι το ραντεβού Μόντι-Ραχόι στην Μαδρίτη και την επίσκεψη του Μόντι στη Φιλανδία, Χώρα που ζητά εγγυήσεις για να δώσει τη συγκατάθεση της σε κάθε απόφαση στήριξης Κράτους-Μέλους.

Η Barclays εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα μας τέτοιας κίνησης θα είναι περιορισμένη δεδομένου ότι οι οικονομικές δυνατότητες του EFSF είναι περιορισμένες μετά και την απόφαση να στηριχθεί το Τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας. Παράλληλα η απουσία γραμμών χρηματοδότησης repo περιορίζουν και τις δυνατότητες άμεσης χρηματοδότησης. “Στο καλύτερο σενάριο θα εξασφαλίσει μια λύση «γέφυρα» μέχρι την ενεργοποίηση του ESM”, καταλήγει η Barclays.

Κεφάλαια ύψους 163 δισ. ευρώ αναλήφθηκαν και βγήκαν από την Ισπανία τους πρώτους πέντε μήνες του 2012, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται επενδύσεις, καταθέσεις και πιστώσεις, κατά την ίδια πηγή. Πάνω από 41 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από την Ισπανία μόνο τον Μάιο.

Τους πρώτους μήνες του 2011, η ροή κεφαλαίων ήταν αντίστροφη, καθώς είχαν εισέλθει 14 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα είχαν βγει από αυτήν. Τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές μοιάζουν να έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους στην Ισπανία, όπου η ύφεση βαθαίνει, αν και η Μαδρίτη εξασφάλισε δανεισμό από την Ευρωζώνη ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών της.

Πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν άνοδό του κατά 0,5%, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία.

Αύξηση στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2004 κατέγραψε τον Ιούνιο η ανεργία στην Ιταλία φτάνοντας το 10,8%. Η στατιστική υπηρεσία της Χώρας αναθεώρησε ανοδικά το ποσοστό ανεργίας του Μαΐου στο 10,6% από 10,1%. Τον Ιούνιο του 2011 η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 8,1%. Ο αριθμός των ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε 2,7% στους 2,79 εκατ. άνεργους.

Πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν άνοδό του κατά 0,5%, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία.

Το οικονομικό και δημοσιονομικό outlook της Μ. Βρετανίας αποδυναμώθηκε εν μέσω της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, οδηγώντας τη Moody΄s Investors Service στη μείωση των εκτιμήσεων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Σε μια τακτική έκθεση, έπειτα από την πτώση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο, η Moody΄s ανέφερε πως η δυνατότητα της Χώρας να εμφανίσει ανάπτυξη στο ΑΕΠ συρρικνώθηκε και πλέον αναμένει πως το Βρετανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,4% κατά τη διάρκεια του 2012 και κατά 1,8% το 2013.

Οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία

Αμετάβλητες παρέμειναν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, μετά από οριακή άνοδο 0,1% ένα μήνα νωρίτερα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για άνοδο της τάξης του 0,1%. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,5%, ανεβάζοντας το ποσοστό αποταμίευσης στο 4,4%, σε υψηλά επίπεδα έτους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της FOMC με την απόφαση νομισματικής πολιτικής να ανακοινώνεται αύριο και την Αμερικανική οικονομία να έχει ήδη επιδείξει πορεία επιβράδυνσης για δύο διαδοχικά τρίμηνα.

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν αισθητά, με άνοδο επί δεύτερο μήνα τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case-Shiller που ανακοινώθηκε. Ο δείκτης, που καλύπτει τις τιμές κατοικιών σε 20 μητροπόλεις αυξήθηκε 2,2% τον Μάιο, με εκτίναξη 4,5% στο Σικάγο και 4% στην Ατλάντα. Σε ετήσια βάση, οι τιμές μειώθηκαν 0,7% που είναι η μικρότερη πτώση σε 18 μήνες.

Οι τεχνικές ενδείξεις στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις τεχνικές ενδείξεις, οι περισσότερες προέρχονται από τους τρεις Τραπεζικούς τίτλους και την ΔΕΗ.

Ξεκινώντας από την τελευταία, που έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ο εν λόγω τίτλος έχασε με ιδιαίτερη ευκολία την, θεωρητικά, ισχυροποιημένη στήριξη στα 2,25 ευρώ.
Αν χάσει το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την ζώνη στήριξης 1,69 – 1,63 ευρώ.

Όσο παραμένει υψηλότερα των 1,14 ευρώ, επιβεβαιώνει το σήμα αγοράς ο τίτλος της Alpha Bank, όμως χρειάζεται το … κάτι παραπάνω για να υπερκεράσει την σημαντικότατη αντίσταση στα 1,30 ευρώ, βάζοντας στόχο τα 1,38 ευρώ.

Αν δεν υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 1,25 ευρώ και δεν αναζητήσει στήριξη στα 1,19 ευρώ, αφήνει περιθώρια για συγκρατημένα αισιόδοξα σενάρια η μετοχή της Εθνικής, αν και προβλημάτισε ιδιαίτερα προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης.

Θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1,32 ευρώ για να δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς την δύσκολη ζώνη 1,46 – 1,48 ευρώ.

Με το πλέον δυναμικό τεχνικό διάγραμμα η Eurobank, που σήμερα μάλλον “έκλεψε τις εντυπώσεις”. Η ανοδική διάσπαση των 0,6550 ευρώ ισχυροποιεί το σήμα αγοράς και αν σημειωθεί ανοδική διάτρηση των “κοντινών” 0,6800 ευρώ, βάζει σαν άμεσο στόχο τα 0,7600 ευρώ (!) Οι στηρίξεις στα 0,6550 και 0,6200 ευρώ.

Στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Τιτάν, με θετικό κλείσιμο οι Coca-Cola (+1,79%), Motor Oil (+0,84%), Alpha Bank (+2,54%), Eurobank (+6,64%), CPB (+3,45%), Ελ. Πετρέλαια (+0,38%), Κύπρου (+2,8%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (-9,45%), Πειραιώς (-7,88%) και ΔΕΗ (-6,52%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο τζίρος στα 30,7 εκατ. και μάλλον κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 76 πτωτικών, ενώ για 28 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες έφθασαν από 5 έως 28,72% (Ταχ. Ταμιευτήριο).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Από κοντά για να μας διαφωτίσει για διεθνείς δείκτες και ισοτιμίες, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από το ευρώ, επόμενη σημαντική αντίσταση το 1,2350. Η ζώνη 1,2250-1,2235 είναι κύρια στήριξη, ενώ διάσπασημας βγάζει εκτός “long” σκεπτικού με πιθανή κίνηση στο 1,2186 που έχει ημερήσια στήριξη.

Στην περίπτωση του Γερμανικού DAX η κύριά μας στήριξη δοκιμάστηκε στην περιοχή του 6700 δίνοντας και πάλι αντίδραση στην ζώνη 6780 που είναι και αντίσταση. Το “take profit” στο “long” μπαίνει στο 6690 ενώ το 6740-6730 είναι κοντινή στήριξη, με το 6800-6820 αντίσταση.Για τον S&P 500, θα μπορούσε να μπει ωριαίο “take profit” στο 1370 επίπεδο, με την κοντινή κύρια στήριξη μας στο 1375. Προς τα πάνω το 1383 κοντινή αντίσταση με τα “extensions” στο 1391 και 1393.

Δεν διαφαίνονται διαθέσεις σημαντικής διόρθωσης για τον Dow Jones, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Πρώτη κύρια στήριξη οι 12950 – 12920 μονάδες, ενώ το 12900 μπορεί να γίνει “take profit” σε τυχόν “long” θέσεις. Το 13030 και 13050 είναι κοντινές αντιστάσεις με το 13100-13110 επόμενη αντίσταση στο trend, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σχετικής διόρθωσης που συνδυάστηκε με υποχώρηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη από σημαντική απόσταση γυρίζοντας σε discount 0,73%.
Καμία συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1230, τιμή εκκαθάρισης 214,25) κινήθηκαν μεταξύ 213 και 220 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (11000 ΕΧΑΕ, 32000 Alpha Bank, 95500 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9952), Alpha Bank (18017), Πειραιώς (2792), Κύπρου (907), ΔΕΗ (1989), ΟΠΑΠ (499), CPB (968), ΟΤΕ (2729), Ταχ. Ταμιευτήριο (850), MIG (670).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 συρρικνώθηκε περαιτέρω στο 48%, ενώ σε απογοητευτικά επίπεδα επέστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς σημειώθηκαν μόλις 76 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (14 δικαιώματα αγοράς και 62 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 31/7 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5897649 τεμ.), Εθνική (5237006 τεμ.), Alpha Bank (4943850 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v