Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το 50% του τζίρου σε Alpha και Εθνική

Γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο ΔΕΗ και 3Ε και μαζί με αυτές και ο Γενικός Δείκτης που κινείται χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Επιμένουν ανοδικά Alpha Bank και Eurobank.

Την ώρα όπου τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιμένουν να κινούνται με μικτά πρόσημα και πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, περιμένοντας τις ειδήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, στο Χ.Α. με τη συμπλήρωση τριών και πλέον ωρών συνεδρίασης όχι μόνο χάθηκε η επαφή με το θετικό πρόσημο, αλλά κι ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Από την αρχή της συνεδρίασης είναι πασιφανές ότι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο μόνο η ΔΕΗ και η Coca Cola, έχοντας μικρές βοήθειες από την αναρχοαυτόνομη κίνηση της Alpha Bank και της Eurobank. Έτσι, μόλις οι δύο πρώτες μετοχές γύρισαν σε οριακές απώλειες, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα και λίγο πριν συμπληρωθούν τρεισήμισι ώρες συνεδρίασης βρίσκεται πολύ κοντά στο μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό χαμηλό, και πιο συγκεκριμένα στις 595,72 μονάδες με απώλειες 0,63%.

Ο τζίρος πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5 περίπου αφορούν συναλλαγές σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

Από το τραπεζικό ταμπλό με σημαντικές πιέσεις κινούνται δύο από τους χθεσινούς πρωταγωνιστές και πιο συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (για το ΤΤ οι απώλειες ξεπερνούν το 20%), αρχίζουν να αυξάνουν την πίεση οι πωλητές στη μετοχή της Εθνικής, ενώ αντίθετα η Eurobank και η Alpha Bank δίνουν σαφώς καλύτερη εικόνα, με τη δεύτερη να έχει ανακοινώσει ότι έχει υποβάλει πρόταση για την Εμπορική, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τελική συμφωνία.

Μένοντας στις τραπεζικές μετοχές, για μία ακόμα συνεδρίαση με αξιοπρόσεκτα κέρδη κινείται ο τίτλος της Cyprus Popular Bank, που δείχνει να συμπληρώνει τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, μόλις 3 κινούνται με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil και η Μέτκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές στους μη τραπεζικούς δεικτοβαρείς τίτλους παραμένουν πολύ χαμηλές, λίγο λιγότερο από 250.000 τεμάχια έχει διακινήσει η ΔΕΗ, κάτι παραπάνω από 150.000 κομμάτια ο ΟΤΕ, και λίγο πάνω από 105.000 κομμάτια ο ΟΠΑΠ.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εικόνα της αγοράς δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας και το όποιο ενδιαφέρον δείχνει να περιορίζεται σε μονοψήφιο αριθμό τίτλων.

Χαμηλότερα του 20άρη, μόνο ο Φουρλής θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι συνδυάζει αξιοπρόσεκτα κέρδη και πειστικό όγκο συναλλαγών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v