Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Στις κεντρικές τράπεζες τα βλέμματα των αγορών

Τις κεντρικές τράπεζες περιμένουν οι διεθνείς αγορές, τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο το ΧΑ, ενώ τα σενάρια εναλλάσσονται επί καθημερινής βάσεως.

Για πρώτη φορά σε περισσότερο από δύο χρόνια εμπορεύματα, μετοχές, ομόλογα και ισοτιμίες «κρατούν την αναπνοή τους» περιμένοντας τις αποφάσεις σήμερα της Fed και αύριο της ΕΚΤ, παρότι οι χθεσινές γερμανικές δηλώσεις ψαλίδισαν σημαντικά τις προσδοκίες για τη δεύτερη.

Με δεδομένη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως οτιδήποτε θα μείωνε το κόστος δανεισμού είναι μια εξέλιξη που θα τύχει βραχυπρόθεσμης θετικής υποδοχής από τις αγορές.

Σε άλλο μήκος κύματος η νέα έκθεση της Goldman Sachs, που δείχνει να κρατάει μικρό καλάθι, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Υψηλότατες προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί στην επενδυτική κοινότητα για την αυριανή κρίσιμη συνέντευξη του Mario Draghi. Αν ο κ. Draghi δεν εξειδικεύσει και δεν αναλύσει τα σχέδιά του, οι αγορές θα απογοητευθούν. Με ρεαλιστικούς όρους, οι επιλογές της ΕΚΤ δεν είναι πολλές. Ενδέχεται όμως να επιτρέψει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν assets του ιδιωτικού τομέα. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να διευκολύνει τις εθνικές οικονομίες και να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στον ισολογισμό της ΕΚΤ».

Με μικρές απώλειες έκλεισε χθες το βράδυ η Wall Street, ενώ μικτά πρόσημα έχουν τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς ο δείκτης PMI μεταποίησης που ανακοινώθηκε στην Κίνα για τον μήνα Ιούλιο έτυχε διττής υποδοχής.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών ανέφεραν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 50,3, ενώ διαμορφώθηκε στο 50,1 από 50,2 τον Ιούνιο. Παρά ταύτα αρκετοί παρατηρητές επισημαίνουν πως μετά την προσαρμογή για λόγους εποχικότητας ο μεταποιητικός κλάδος θα αρχίσει να βελτιώνεται εξαιτίας των μέτρων τόνωσης της οικονομίας που εφαρμόζονται από την κινεζική κυβέρνηση.

Ερχόμενοι στα δικά μας και στους λίγους επενδυτές που έχουν απομείνει να ασχολούνται με τα δρώμενα στο ελληνικό χρηματιστήριο, ασφαλώς τα βλέμματα σήμερα θα είναι στραμμένα και πάλι στο τραπεζικό ταμπλό, αλλά και στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που αναμένεται στις 17:00.

Στην πρώτη περίπτωση, τα δεδομένα αλλάζουν με ταχύτητα, αν και η ορατότητα παραμένει περιορισμένη, αφού οι τράπεζες πήραν παράταση να ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου έως τις 30/9. Το δε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική αποτελέσματα χρήσης 2011 έως τις 10/10.

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο θα παίξει και το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο τον Αύγουστο αναμένεται η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στις αρχές φθινοπώρου αυτή του ΟΠΑΠ.

Στην περίπτωση του πρώτου θα συνεχιστούν τα σενάρια όσον αφορά τη χρηματιστηριακή του τύχη, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η πώληση του Τ.Τ. να πάει πίσω λόγω του ότι πρέπει πρώτα να ανακεφαλαιοποιηθεί.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις χωρίς να μπορεί να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, επιβεβαιώνοντας την κόπωση την οποία παρουσιάζουν οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι.

Με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ να προβληματίζουν σημαντικά μετά το «άδειασμα» που παρουσίασαν στο τελευταίο ημίωρο της χθεσινής συνεδρίασης. Αντίθετα, την καλύτερη τεχνικά εικόνα διαθέτουν η Alpha Bank και η Eurobank που δεν αποκλείεται και σήμερα να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Coca Cola είναι διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία 1,01 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,34 ευρώ ανά μετοχή.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v