Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές διαπραγματεύσεις για τα 11,5 δισ. ευρώ

Η διάσταση απόψεων σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ και η αναμονή της τρόικα. Δεν βλέπουν σενάριο για μοίρασμα του πακέτου σε δύο δόσεις οι δανειστές. Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ, τα άδεια ταμεία και η κρίσιμη συνάντηση των τριών αρχηγών.

Οριακές διαπραγματεύσεις για τα 11,5 δισ. ευρώ
Εισιτήριο αναχώρησης για την τρόικα ή την έναρξη ενός νέου κύκλου διαπραγμάτευσης σφραγίζει η σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με φόντο την όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο και την κυβερνητική γραμμή που επιχειρούν να χαράξουν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Στο μεταξύ, η τρόικα φέρεται να αναμένει το τηλεφώνημα του Γιάννη Στουρνάρα για να επιστρέψει στις διαβουλεύσεις, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα περιμένει για πάντα…

Στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών σήμερα συνάντηση με τους Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ δεν υπάρχει.

Οι επικεφαλής της τρόικας ολοκλήρωσαν χθες τον πρώτο κύκλο επαφών με την κυβέρνηση και τους υπουργούς που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος και τηρούν στάση αναμονής.

Νωρίτερα βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση με τους κ. Σαμαρά και Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσαν ότι η πρόταση για μέτρα 11,5 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις δεν είναι στη δική τους ατζέντα.

Πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ρεαλιστικό και αξιόπιστο πρόγραμμα εξοικονομήσεων δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για να ανοίξει η συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια.
 
Αν το πακέτο των μέτρων δεν υπάρχει στο τραπέζι, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έχουν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό και επομένως ανοίγει ο δρόμος για την αναχώρησή τους από την Αθήνα.

Στο μεταξύ, ο χρόνος κάθε άλλο παρά σύμμαχος είναι για τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με δηλώσεις του στη ΝΕΤ ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα και συνέδεσε τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες με τη ροή των φορολογικών εσόδων.

Και σε αυτό το μέτωπο, όμως, η εικόνα είναι θολή καθώς με την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος περίπου 200.000 φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει τη δήλωσή τους και παίζουν στη σιωπηρή παράταση έως τα τέλη της εβδομάδας, ενώ η πληρωμή της πρώτης δόσης των φόρων εισοδήματος στο τέλος Ιουνίου έδειξε ότι ένας στους έξι φορολογούμενους άφησε το χρέος να γίνει ληξιπρόθεσμο (σε σύνολο 133 εκατ. ευρώ προσδοκώμενων εσόδων τα 22 εκατ. ευρώ έμειναν απλήρωτα).

Σε αυτό το σκηνικό, η συνοχή της κυβέρνησης μοιάζει να τρίζει επικίνδυνα. Οι χθεσινές διαρροές της Ιπποκράτους κατέστησαν εμφανές ότι ο Ε. Βενιζέλος αποκηρύσσει το ενδεχόμενο άμεσης λήψης μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, όπως απαιτεί η τρόικα, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές για τους πολιτικούς χειρισμούς Σαμαρά και Στουρνάρα.

Η δυσαρέσκεια μετά τις διαρροές αυτές ήταν εμφανής στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και οι ούτως ή άλλως εύθραυστες ισορροπίες που είχαν διαφανεί ήδη από την προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών φαίνεται πως βρίσκονται πια σε οριακό σημείο.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v