Αναρριχάται η Σοφοκλέους

Από κορυφή σε κορυφή αναρριχάται προς τις 2.765 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, καθώς μεσούσης της εορταστικής περιόδου εκδηλώνονται αγορές στην πλειονότητα των blue chips, αλλά και σε επιμέρους τίτλους. Οι ειδικοί της αγοράς εν όψει της νέας χρονιάς ανεβάζουν ακόμη υψηλότερα τον πήχη, καθώς προσμετρούν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των εισηγμένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από κορυφή σε κορυφή... αναρριχάται ο Γενικός Δείκτης, με επιμέρους στοιχήματα να κεντρίζουν και το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον. Εικόνα ιδιαίτερα ενθαρρυντική, βραχυπρόθεσμα, που αποκτά όμως και μεσοπρόθεσμο ενδιαφέρον σύμφωνα και με το περιεχόμενο εκθέσεων – αναλύσεων των Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ και Εγνατίας Finance.

Στην ”Επενδυτική Βίβλο του 2005” η Π&Κ συνοψίζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αγοράς και επιμέρους τίτλων. Στην προσέγγιση της Εγνατίας ενδιαφέρον παρουσιάζει η ”δικαιολογούμενη αποτίμηση” (για τον Γενικό Δείκτη).

Το ενθαρρυντικό είναι πως στην προσέγγισή τους οι δύο χρηματιστηριακές συγκλίνουν στο επίπεδο της τιμής-στόχου προς τις 2.925 μονάδες (Π&Κ) ή τις 2.938 μονάδες (Εγνατία).

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η κίνηση μετοχών που θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας επιλογές (οκτώ μετοχών για την Π&Κ και είκοσι τριών για την Εγνατία).

Η σχέση ανοδικών - πτωτικών μπορεί να διαμορφώνεται στο περίπου 1,2/1, πλην όμως τόσο οι συναλλαγές όσο και η αντίδραση επιμέρους μετοχών διαμορφώνονται σταδιακά προς το καλύτερο.

Από τον FTSE-20 ενδιαφέρον παρουσιάζει η κόντρα κεφαλαιοποίησης μεταξύ των δύο ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων, ενώ βελτιώνεται συνεχώς η θέση μετοχών όπως ΟΤΕ, Πειραιώς, Coca–Cola και Hyatt.

Η υψηλή τιμή διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, στις 2.760 μονάδες, ενώ με βάση τις συναλλαγές παρουσιάζει ενδιαφέρον η αντίδραση των Folli Follie προς τα 22 ευρώ, Notos Com προς τα 3,4 ευρώ, Εθνικής Ακινήτων στα 4,62 ευρώ, Attica Group στα 2,79 ευρώ, Εθνικής Ασφαλιστικής προς τα 4,40 ευρώ και ακόμη των S&B, Αστήρ, Αλουμίνιον, Άβαξ, ΔΟΛ και ΕΧΑΕ.

Στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η σχέση ανοδικών - πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1,5/1, με συναλλαγές στα 1,55 ευρώ για την Info-Quest, στα 1,68 ευρώ για την Elmec Sport, στα 3,16 ευρώ για την Inform Λύκος, στα 3,56 ευρώ για την Autohellas, στα 5,2 ευρώ για τη Γρ. Σαράντης, στα 2,36 ευρώ για την Κυριακίδης, στα 1,71 ευρώ για τη Μηχανική, αλλά και για τις Τεγόπουλος, Στρίντζης, Μινωικές Γραμμές, Ρόκας και Πλαίσιο στα 9,60 ευρώ.

Για τη συνέχεια, το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στην κόντρα των... κεφαλαιοποιήσεων, τη βελτίωση της αποτίμησης θυγατρικών και την αντίδραση επιμέρους τίτλων.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει για την περίπτωση της μετοχής της Έμπεδος, που βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης από τις 15/12. Θα πρέπει να προσεχθεί ότι αν στο κλείσιμο διατηρηθεί η τρέχουσα τιμή

-μειωμένη κατά 11,1% στα 0,08 ευρώ- τότε ο τίτλος ακινητοποιείται, καθώς δεν μπορεί να μεταβληθεί η τιμή της (όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Stabilton).

Προφανώς από την εποπτική αρχή θα πρέπει να αναμένεται άμεσα ανάλογη κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v