Η αγορά (μαζί με το χρόνο) γυρίζει σελίδες...

Πολλά τα προβλήματα της αγοράς, που σωρεύονται βραχυπρόθεσμα και δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση, ειδικότερα στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Αρκετά όμως και τα όσα θετικά κατακτήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, μπορεί να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και εκκίνησης για κάτι καλύτερο σε μια αγορά που εκ των πραγμάτων θα προχωρήσει.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σύμφωνοι, μεγάλο μέρος της αγοράς έχει πρόβλημα, για τις τρεις στις τέσσερις μετοχές η τιμή αντιστοιχεί σε επίπεδο δείκτη σαφώς χαμηλότερο από αυτό που διαμορφώνεται μέσω μιας Εθνικής, της Eurobank, του ΟΤΕ ή της Alpha και ακόμη τριών τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων.

Σύμφωνοι, ο δείκτης προσεγγίζει τα όριά του, εξαντλούνται οι αντοχές του, και καταγράφονται ενδείξεις κόπωσης και για τον FTSE 20.

Σύμφωνοι, υπάρχουν πολλά που δεν μας αρέσουν, θα πρέπει όμως να κοιτάξουμε στην αρχή της χρονιάς και ακόμη πιο πίσω, στην αρχή του 2003 για να δούμε ευρύτερα εάν αυτό που έχει κερδιθεί τα τελευταία 2 χρόνια μπορεί να αποτελέσει ζυμάρι για κάτι καλύτερο στη συνέχεια.

Δεν είμαστε φύσει αισιόδοξοι. Η θέση μας όμως, με βάση τεχνικές και επιμέρους θεμελιώδεις ενδείξεις, είναι. Από ό,τι φάνηκε χθες, τη ”νύφη” πλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος κείνων των μετοχών που καλώς ή κακώς φαίνεται να επηρεάζεται από τα προωθούμενα νέα μέτρα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για τη χειραγώγηση και την εσωτερική πληροφόρηση.

Σύμφωνοι, τα μέτρα αυτά όταν θα ψηφιστούν δεν θα εφαρμοστούν ισόνομα σε μεγάλους και μικρούς, δυνατούς και αδυνάτους, είναι όμως προς τη σωστή κατεύθυνση.

Προφανώς όμως η αγορά, λίγο πριν από το τέλος του χρόνου, φτάνει σε κομβικό, πλην όμως υψηλότερο από ό,τι στην αρχή του 2004 σημείο, και από εδώ θα πρέπει να κοιτάξουμε τα επόμενα βήματά μας.

Η αγορά χρειάζεται ειδήσεις, κάτι που είναι στο χέρι των κυβερνώντων να το υλοποιήσουν, η αγορά χρειάζεται ζεστό και νέο χρήμα, κάτι που μόνο με τη θέσπιση κινήτρων προσέλκυσης ξένων θεσμικών μπορεί να υλοποιηθεί, η αγορά καλώς ή κακώς, βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατηγοριοποίησης.

Δυστυχώς, τα θύματα αυτοί που θα μείνουν πίσω, μπορεί να είναι πολλοί. Θα πρέπει όμως να βρεθεί τρόπος να προχωρήσουμε. Ούτως ή άλλως, μετά από την επίτευξη του στόχου των 2.720 μονάδων δεν έχουμε για φέτος άλλο κύριο στοίχημα να ποντάρουμε.

Στη διάρκεια της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,84%, ενώ τα ετήσια κέρδη του ανέρχονται στο 16,91%. Αντίστοιχα, άνοδο εμφάνισε στην εβδομάδα και ο FTSE/ASE 20 κατά 1,65%, ενώ σε ετήσια βάση έχει καταγράψει κέρδη 25,35%.

Ο FTSE/ASE 40 σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε 1,92% (ετήσια -8,15%), και ο FTSE/ASE 80 κατά 2,52%.

Οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί 1,73% στην εβδομάδα (+34,55% ετησίως), ενώ και οι τηλεπικοινωνίες έχουν αυξηθεί 4,98% σε εβδομαδιαία βάση (+37,27% ετησίως).

Αντίθετα, ο κατασκευαστικός κλάδος υποχώρησε 5,67% στη διάρκεια της εβδομάδας και 32,76% στη διάρκεια του έτους, ενώ και οι κλωστοϋφαντουργία έχει σημειώσει απώλειες 10,16% εβδομαδιαίως και 36,45% σε ετήσια βάση.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στη διάρκεια της εβδομάδας σημείωσε το προνόμιο του Ξιφία (+60,3%), ακολούθησε ο Μεσοχωρίτης με άνοδο 17,2%, η Δέλτα Project με κέρδη 16,3%, η Κεραμεία Αλλατίνη με άνοδο 12,4% και το προνόμιο της Βις (+11,8%).

Ακολουθεί το κοινό της Βιοτέρ (+11,8%), το προνόμιο της Μπουτάρης με άνοδο 9,8%, το κοινό της Αλυσίδας (+9,6%), το προνόμιο της Μπάρμπα Στάθης (+8,1%) και η κοινή της Προοδευτικής με άνοδο 7,9%.

Απώλειες 44,9% κατέγραψε η Τεξαπρετ, ακολουθεί η Veterin με πτώση 41,2%, η Δυναμική Ζωή (-34,3%), η Μπαλλής Χημικά (-27,8%) και η Έμπεδος με απώλειες 23,5%.

Ακολουθούν, η Eurodrip με πτώση 21,1%, η ΑΛΤΕ με απώλειες 20,8%, η Alfa Alfa Συμμετοχές (-20,8%), το προνόμιο του Ομίλου Ιντεάλ (-9,4%) και η Centric Πολυμέσα (-17,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v