Ο Τύπος της Παρασκευής

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία, το έλλειμμα και ο προϋπολογισμός, η διαφάνεια στη Σοφοκλέους, ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, το ”πάγωμα” των συνομιλιών μεταξύ ΔΕΠΑ και Gas Natural είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία, το έλλειμμα και ο προϋπολογισμός, η διαφάνεια στη Σοφοκλέους, ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, το ”πάγωμα” των συνομιλιών μεταξύ ΔΕΠΑ και Gas Natural είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Τουρκία: Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν μεν τη συγκατάθεσή τους να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου 2005, θέτοντας όμως αυστηρούς όρους, οι οποίοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην οδηγήσουν στην πλήρη ένταξή της, τονίζει η Καθημερινή.

Για ολονύκτιο ”παζάρι” του Ερντογάν στις Βρυξέλλες κάνει λόγο Το Βήμα, που επισημαίνει πως ”αγκάθι” αποτελεί η (μη) αναγνώριση της Κύπρου.

Έλλειμμα: Σε ύψος-ρεκόρ, που αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ, θα εκτιναχθεί τελικώς φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα, έναντι της επίσης δυσμενούς εκτίμησης για έλλειμμα 5,3%, επισημαίνει το Κέρδος.

Ελληνική Οικονομία: Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, αναφέρει Το Βήμα, ενώ η Ημερησία τονίζει πως η Fitch υποβάθμισε και η Moody’s μας προειδοποιεί.

Σταθερή παραμένει η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του έγκυρου διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s, αναφέρει η Ναυτεμπορική, που συμπληρώνει πως αντίθετα, σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Fitch.

Νέα μέτρα λιτότητας το 2005 προανήγγειλε ουσιαστικά χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφέρουν Τα Νέα, που επισημαίνουν πως ο υπουργός ομολόγησε για πρώτη φορά δημόσια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που διογκώθηκε από την απογραφή.

Σοφοκλέους: Το αυστηρότερο ποινικό πλαίσιο που αφορά στη διαφάνεια της λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς πρόκειται να καθιερωθεί στην Ελλάδα, σημειώνει η Καθημερινή, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα νομοσχέδιο που αφορά στη χειραγώγηση της αγοράς, καθιερώνοντας νέο ποινικό αδίκημα, αλλά και διοικητικές υπερεξουσίες για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει η Καθημερινή.

Σκληραίνουν οι κανόνες του παιχνιδιού στον έλεγχο της χειραγώγησης της κεφαλαιαγοράς και κατάχρησης πληροφοριών με νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις διατάξεις της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Το 2005 θα είναι το έτος της κάθαρσης τονίζει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, που συμπληρώνει πως με το τραπεζικό σύστημα να είναι πλέον υποχρεωμένο να γίνει αυστηρότερο και το club των υπερδανεισμένων να έχει υπερχειλίσει από μέλη, οι συνολικές ανοχές και αντοχές της αγοράς είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

ΣΕΒ: Την ανησυχία του ΣΕΒ για τις προωθούμενες λύσεις σχετικά με το Ασφαλιστικό των τραπεζών εξέφρασε χθες η ηγεσία του συνδέσμου και τόνισε την πλήρη αντίθεσή της στην επίλυσή του μέσω ΙΚΑ και του κρατικού προϋπολογισμού, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

”Είναι ντροπή να μην μπορούμε να απορροφήσουμε από την Ε.Ε. τα κονδύλια που μας αναλογούν”, δήλωσε χθες το πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλος, ο οποίος είχε στις Βρυξέλλες συνάντηση με την αρμόδια επίτροπο, αναφέρει η Ημερησία.

Ακόμη μια χαμένη ευκαιρία διαβλέπει ο επιχειρηματικός κόσμος σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ, το οποίο, όπως ελέχθη χαρακατηριστικά κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒ, ”επί τρία χρόνια απογειώνεται, αλλά δυστυχώς ακόμη βρίσκεται στο έδαφος”, αναφέρει η Εξπρές.

Χρηματιστήρια: Άνοδο των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, αλλά σαφώς βραδύτερους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων προβλέπουν για το επόμενο έτος οι οικονομικοί αναλυτές, σύμφωνα με το Κέρδος.

Επαναπατρισμός Κεφαλαίων: Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για την επανεισαγωγή κεφαλαίων αναφέρει η Καθημερινή, η οποία παράλληλα συμπληρώνει πως δόθηκε παράταση τριών μηνών στον ”επαναπατρισμό”.

Το Κέρδος επισημαίνει πως η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων και σε άλλες κινητές αξίες.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επέκταση της ισχύουσας ρύθμισης για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων και προσανατολίζεται στο να συμπεριλάβει στις σχετικές ρυθμίσεις και τα πολύτιμα μέταλλα όπως ράβδους χρυσού, σημειώνει Το Βήμα.

EXPO: Τη μάχη της Expo 2008 έχασε η Θεσσαλονίκη, καθώς αποφασίστηκε ότι η εν λόγω έκθεση θα διεξαχθεί στη Σαραγκόσα, σημειώνει η Καθημερινή.

Ασφαλιστικό Τραπεζών: Για το πρώτο τρίμηνο του 2005 μετατίθεται οριστικά η λύση του Ασφαλιστικού των τραπεζών, επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, που τονίζει πως δεν υπάρχει επ’ ουδενί ενδεχόμενο να διευθετηθεί πριν από το τέλος του 2004 το ζήτημα.

Τράπεζες: Κρίκοι στην ίδια αλυσίδα είναι η πιθανότητα νέων εξαγορών τραπεζών, αλλά και τα βασικά προβλήματα, που δεν είναι άλλα από την επίλυση του Ασφαλιστικού και την εκλογίκευση της αγοράς εργασίας, τονίζει το Κέρδος.

ΣΜΕΧΑ: Εντείνεται ο εμφύλιος στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία δημοσιεύει σήμερα την αντιπαράθεση γραπτή.

ΔΕΗ: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η ΔΕΗ λόγω της ”μη ορθής” εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Εμπορική: Μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως η Credit Agricole θα αποκτήσει το 33% της Τράπεζας.

ΔΕΠΑ: Την αναστολή των συζητήσεων μεταξύ ΔΕΠΑ και Gas Natural ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρει η Καθημερινή.

Ναυαγεί τελικώς η συνεργασία της ΔΕΠΑ με τους Ισπανούς τονίζει Το Βήμα, που τονίζει πως ο υπουργός Οικονομίας έθεσε νέους όρους πέραν της συμφωνίας στην Gas Natural.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v