Αποκαθίσταται η τάξις

Ούτε στιγμή δεν μας έκαναν να ανησυχήσουμε οι ισχυροί παίκτες, καθώς φαίνεται πως κρατούν σταθερά το τιμόνι της ανόδου στη Σοφοκλέους. Η αντίδραση των τραπεζικών τίτλων δεν παραπέμπει τόσο στην αυριανή ”τριπλή λήξη”, όσο στο... μετέπειτα του ασφαλιστικού.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το γεγονός ότι σε αυτήν τη συγκυρία, λόγω του ασφαλιστικού, καταγράφεται υψηλή τιμή για τον Γενικό Δείκτη, και φτάνει στις 1.482,4 μονάδες ο FTSE-20, λέει από μόνο του πολλά.

Σαφώς η εικόνα είναι καλύτερη σήμερα, καθώς η σχέση ανοδικών – πτωτικών εμφανίζεται αισθητά βελτιωμένη.

Από τη διακύμανση των μετοχών ενισχύεται η εκτίμηση όσων υποστηρίζουν, πως για τον κλάδο η Εθνική αποτελεί τον ”πόλο” επίλυσης του προβλήματος.

Κάτι που άλλωστε διευκολύνει την Εμπορική και εξυπηρετεί το σχεδιασμό του Οικονομικού Επιτελείου.

Τη μερική και αυτόνομη επίλυση του ασφαλιστικού προεξοφλεί η αγορά, εκτίμηση που αποτυπώνεται στην πορεία και των 5 ισχυρότερων τραπεζικών τίτλων.

Η Εθνική είναι το επίκεντρο, με τους αγοραστές να ”εμφανίζονται” μέχρι τα 23,98 ευρώ, δηλαδή, μόλις 6 λεπτά χαμηλότερα από τη μέγιστη τιμή 52 εβδομάδων.

Και αυτό με συναλλαγές περίπου μισού εκατομμυρίου τεμαχίων.

Στη μετοχή της Eurobank, σημειώνεται επίσης υψηλή τιμή, ενώ στην Alpha οι αγοραστές ”βγαίνουν” περίπου 56 λεπτά χαμηλότερα της μέγιστης τιμής.

Είναι προφανές, σύμφωνα με το παίξιμο των ισχυρών παιχτών, πως η σημερινή αντίδραση δεν αφορά τόσο στην αυριανή ”τριπλή λήξη” όσο στο μετέπειτα.

Θα σταθούμε, όμως, και πάλι στο δίδυμο Cosmote - OTE. Στη μετοχή της πρώτης καταγράφεται νέα υψηλή τιμή, με αγοραστές που φτάνουν πλέον το 1 εκατομμύριο σε τεμάχια με 700 πράξεις, ενώ την ίδια στιγμή η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έφτασε στα 13,18 ευρώ.

Παρατηρείται, δηλαδή, παράλληλη υψηλή τιμή για τις 2 μετοχές, κάτι που προοιωνίζεται κάποιας μορφής κίνηση από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ, που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητα του Οργανισμού.

Σαφώς πιο βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα στα μεσαία – χαμηλότερα, καθώς αγοραστές, και πάλι ξένοι, εμφανίζονται στα Folli Follie (4,36%), αντιδρούν Αττικής, Chipita, Αστήρ, Εγνατία, Εθνική Ακινήτων, Γενική, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Μαίλλης, Intralot και Τηλέτυπος.

Στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, η κατάσταση είναι ανάλογη, καθώς 28 μετοχών η διακύμανση είναι θετική και 33 αρνητική.

Και σε αυτήν την κατηγορία, ξεχωρίζουν επιμέρους μετοχές με το Φουρλή στα 5,62 ευρώ (νέα υψηλή τιμή), να ακολουθείται από Frigoglass στα 3,40 ευρώ, Autohellas στα 3,40 ευρώ, Λάμδα στα 3,32 ευρώ, Newsphone στα 3,26 ευρώ, αλλά και Ελγέκα, Γιαννούσης, Intracom Κατασκευές, Πήγασος, Χατζηιωάννου, Τεγόπουλος και Ρόκας στα 7,20 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, φαίνεται πως σήμερα η αγορά θα μας κάνει το... χατίρι να κλείσει με ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή, αλλά και σε επίπεδο πάνω από τις 2.700 μονάδες, με συναλλαγές τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v