Βαθύ κόκκινο στο... βάθος της αγοράς

Η οριακή θετική απόδοση του Γενικού Δείκτη δεν αποδίδει το μέγεθος των όσων συμβαίνουν στη χαμηλή και κυρίως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Με τη στήριξη των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, και Εθνικής κρατά μεν ο Δείκτης, ξεχωρίζουν ελάχιστες μετοχές, ενώ βυθίζονται οι περισσότερες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η στήριξη που παρέχεται μέσω των ΟΠΑΠ (1,98%), ΟΤΕ (1,89%) και Εθνικής (0,78%) δεν είναι αρκετή να αποτρέψει τη διαμόρφωση αρνητικής εικόνας όσον αφορά στην πλειονότητα των μετοχών.

Τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης αντιδρά κατά 0,10% λόγω του FTSE-20 (0,25%), η τιμή 208 μετοχών υποχωρεί μέχρι και 18%.

Η εικόνα είναι σαφώς πιο δραματική στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς για τον Mid-40 οι απώλειες διαμορφώνονται στο 0,80% έναντι

-1,10% του SC 80.

Σημαντική είναι η μέχρι στιγμής προσφορά για μετοχές των Elmec Sport, Βιοτέρ, Κυριακίδης, Θεμελιοδομή, ΕΥΑΘ, Lannet, Φοίνιξ και ορισμένων μικρότερης χρηματιστηριακής τιμής.

Πάντως, από τη συγκεκριμένη κατηγορία κινούνται ανοδικά οι μετοχές των Φουρλής (5,32 ευρώ), Informer (2,59 ευρώ), Jumbo (5,56 ευρώ), Newsphone (3,20 ευρώ) Spider (1,60 ευρώ) και Σαράντης (5,06 ευρώ).

Μεταξύ των μετοχών που υποχωρούν, ποσοστό απωλειών μεγαλύτερο του 5% καταγράφεται για 28 μετοχές, ενώ για Μπαλή και Τεξαπρέτ κυμαίνεται στο 17,8% και 17,6% αντίστοιχα.

Σημαντική πάντως είναι η προσφορά και πίεση στις μετοχές των Veterin, Βιοτέρ, Ιμάκο και Eurodrip.

To πιθανότερο είναι ότι μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται με επίκεντρο το Ασφαλιστικό των τραπεζών, στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση θα κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα και οι ακραίες διακυμάνσεις.

Πάντως, και στις τελευταίες κρίσιμες συνεδριάσεις ξεχωρίζουν ορισμένες μετοχές εταιριών με θετική αντίδραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v