Νέο τεστάρισμα των 2.700 μονάδων

Ωριμάζει η αγορά, ”δένει” ο FTSE-20 και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή κρίσιμη συνάντηση τραπεζιτών – ΟΤΟΕ. Ισχυροί παίκτες, πάντως, ειδικότερα οι ξένοι, προεξοφλούν το αποτέλεσμα ενισχύοντας σταθερά τη θέση τους τους τελευταίους δύο μήνες. Επιλεκτικό ενδιαφέρον και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θετική διάθεση και εκ νέου έλεγχο των αντοχών των 2.700 μονάδων εκτιμούν στο σύνολό τους οι αναλυτές.

Στο σχετικό θέμα όπου καταγράφεται η εκτίμηση των Marfin Analysis, Σίγμα Securities, Εγνατία Finance, Proton Securities, η βαρύτητα δίνεται στις εξελίξεις του Aσφαλιστικού, την καλή -και χθες- πορεία της Wall και την απόφαση σήμερα της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια.

Αναμφίβολα, το περίγραμμα είναι και βραχυπρόθεσμα θετικό, η δε καταγραφή χθες για τον FTSE-20 υψηλής τιμής στις 1.483,46 μονάδες φέρνει την υψηλή κεφαλαιοποίηση προ των ευθυνών της.

Η υπεραντίδραση του FTSE-20, με τις μετοχές και των 5 ισχυρών τραπεζικών ομίλων να υπεραποδίδουν, παραπέμπει σε προεξόφληση μετά βεβαιότητας της επίλυσης του Ασφαλιστικού.

Γι’ αυτό, και λόγω της σπουδαιότητας που έχει η σημερινή συνάντηση τραπεζιτών – ΟΤΟΕ, θα πρέπει να αναμένεται μεταβλητότητα για τις μετοχές του κλάδου.

Η μετοχή της Εθνικής, στα 23,28 ευρώ, υπολείπεται της υψηλής τιμής 52 εβδομάδων (24,04 ευρώ) ελάχιστα.

Η Eurobank στα 22,78 ευρώ έχει ήδη καταγράψει στα 23 ευρώ ”κορυφή”, ενώ από τα 25,14 ευρώ απέχει μόλις 36 λεπτά η τιμή της Alpha.

Για Εμπορική και Πειραιώς είναι ζήτημα χρόνου και συγκυρίας η προσέγγιση των 24,86 ευρώ και 12,28 ευρώ αντίστοιχα.

Η μετοχή όμως στην οποία εμφανώς συσσωρεύονται δυνάμεις, κυρίως ξένων, είναι αυτή του ΟΤΕ, στα 12,50 ευρώ.

Λόγω της δημοσιότητας που έχει προσλάβει το Ασφαλιστικό των τραπεζών το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του Οργανισμού έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, κάτι που διευκολύνει την αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων τις τελευταίες 2 εβδομάδες σε στενότατο εύρος 30 λεπτών.

Εάν σήμερα καταγραφεί και σε ”κλείσιμο” υψηλή τιμή τριετίας για τον FTSE-20, μέγιστη τιμή για το Γ.Δ., θα πρέπει να θεωρείται πιθανότατη η... πριμοδότηση και συγκεκριμένων μετοχών εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Πέραν των συνήθων επιλογών (Αττικής, Φουρλής, Intralot, Μυτιληναίος, Αστήρ, Εθνική Ασφαλιστική, Jumbo) έρχονται στο προσκήνιο μετοχές εταιριών όπως ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ (μετά τον Ερμή), Ιχθυοκαλλιέργειες, Multirama, Δρομέας, ΟΛΠ, Σαράντης, Εκτέρ και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί τόσο η χθεσινή ανάλυση της Π&Κ όπου τίθενται τιμές–στόχοι και συστάσεις για ΕΛΤΕΧ, Άκτωρ (δες σχετικό θέμα), αλλά και η εβδομαδιαία ανάλυση της Marfin.

Ένα συνολικότερο και πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο επενδυτικής λογικής δίνεται μέσω της εβδομαδιαίας έκθεσης της Εγνατία Finance, όπου προβλέπεται περιθώριο ανόδου 9,7% για το Γ.Δ. και 10,6% για τον FTSE-20 σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση αποκτά επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η μέση απόδοση είναι περίπου 4 φορές υψηλότερη από αυτή της τραπεζικής κατάθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v