Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!

Ο Σπύρος Καλογήρου κοιτά στα μάτια τον Νίκο Κούρκουλο και του λέει: ”Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη”! Από τις μεγάλες ατάκες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο γίνεται σήμερα ό,τι γίνεται με τον τραπεζικό κλάδο, θυμηθείτε αυτή τη σκηνή...

Είναι πολλά τα λεφτά,  Άρη!
Ο Σπύρος Καλογήρου κοιτά στα μάτια τον Νίκο Κούρκουλο και του λέει: ”Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη”! Από τις μεγάλες ατάκες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο γίνεται σήμερα ό,τι γίνεται με τον τραπεζικό κλάδο, θυμηθείτε αυτή τη σκηνή...

Οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να ακολουθούν την πολιτική που ακολουθούν. Να τα θέλουν όλα δικά τους.

Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι τι κάνουν τα θεσμικά όργανα του κράτους. Πώς αντιδρούν, πώς διασφαλίζουν ίσους όρους για όλους. Πώς αποτρέπουν ορισμένους από τους παίκτες της αγοράς να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.



Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, φοβάται να αγγίξει αυτό το θέμα. Κι επειδή ακριβώς φοβούνται και δεν έχουν ξεκαθαρισμένη άποψη για το πώς θα ήθελαν να διαμορφωθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού στην αγορά, δίνουν περισσότερο ζωτικό χώρο στους τραπεζίτες.



Όταν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να αποτραπούν φαινόμενα ολιγοπωλίων σε μία αγορά, τα ολιγοπώλια εκμεταλλεύονται το κενό και ισχυροποιούν περισσότερο τη θέση τους.

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν η ελληνική οικονομία δεν ήταν τραπεζοκεντρική. Είναι σήμερα και γι’ αυτό υπάρχουν, ασφαλώς, ευθύνες. Αν το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι κυρίαρχο σήμερα, αυτό των ολιγοπωλίων θα το διαδεχτεί. Αργά ή γρήγορα.



Μία άποψη που κυριαρχεί σήμερα στους πολιτικούς κύκλους είναι ότι δεν υπάρχουν άλλοι αξιόπιστοι συνομιλητές πέρα από τις τράπεζες. Εν μέρει αυτό είναι σωστό. Η παραδοχή αυτή θα έπρεπε, όμως, να οδηγήσει την πολιτεία σε μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση.

Να αναλύσει τους λόγους που μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και να προσπαθήσει να βρει λύσεις.



Έχετε τολμήσει να αμφισβητήσετε ποτέ δικαστική απόφαση; Εσείς όχι. Κάποιοι, όμως, αισθάνονται τόσο ισχυροί που δεν πτοούνται από τίποτα! Αν αυτό δεν είναι ένα καμπανάκι κινδύνου, τι άλλο θα έπρεπε να συμβεί;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v